Husker du lockouten?

Læs ny e-bog om lockouten, baggrunden og perspektiverne. Folkeskolens redaktion har skrevet den første sammenhængende fortælling om lærerkonflikten. Den er gratis og kan hentes på folkeskolen.dk og læses i sommerferien.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hent e-bogen: fortællingen om lærerlockouten

Husker du lockouten? Husker du, da du stod i vinterkulden foran skolen om morgenen? Da lærere fra Silkeborg huggede hul på isen og sprang i. Da lærere dannede en menneskekæde fra Roskilde til København. Da lærere strikkede halstørklæder til træerne for at opfordre til at strikke et forlig sammen. Da lærere fra hele landet drog i så mange busser til Christiansborg, at de måtte stå af ude i omegnen for ikke at blokere trafikken - og hele slotspladsen og alle sidegaderne blev fyldt.

Alle de kreative, entusiastiske og slidsomme aktiviteter, som ændrede gadebilledet i mange byer gennem hele konflikten.

Måske husker du også træthed? Uvished? Og desperation, da det viste sig, at lovindgrebet afskaffede arbejdstidsaftalen? Usikkerheden for fremtiden? Og midt i det hele glæden ved at komme tilbage til skolen og hverdagen?

Efter sommerferien starter et nyt skoleår. Lockoutdagene ligger bag os. Det er en ny virkelighed.

Men inden da er det en god ide at sunde sig og få et overblik over, hvad der egentlig skete. Derfor har Folkeskolens redaktion skrevet en fortælling om lockouten i form af en gratis e-bog, som kan downloades og tages med på sommerferie - eller læses på en pc, hvor man så også kan klikke på alle de mange link, kort og lockoutvideoer med sange, interview og taler.

Det var en hård omgang. Men det er også en dramatisk historie med helte og skurke, cliffhangers og spændende øjeblikke. Vi taler med masser af lærere undervejs og følger hele forløbet i en lærerdagbog og en blog. Vi følger med Anders Bondo og Michael Ziegler ind i Forligsen. Og vi er med i slutspurten og følger med gennem hele den lange dag, hvor lovindgrebet kom. Til sidst gør nogle af hovedpersonerne status over, hvor de er nu.

E-bogen: »Knockout - Fortællingen om lærerlockouten« har ikke fået sin titel, fordi lærerne følte sig knockoutet undervejs. Tværtimod. Hvis man kunne vinde ved at være kreativ og entusiastisk, er der vist ingen, som er i tvivl om, at det var KL, som blev banket 10-0.

Men det hele blev afgjort ved knockout. Der var ikke tale om lange udvekslinger af slag undervejs. Nogle få møder. Og så ind i Folketinget og få en hård nyser.

Titlen spiller også op til en af de mange små historier under konflikten. Folkeskolens journalist besøgte en skole, hvor der var ganske få børn og nogle tjenestemænd tilbage. Her forklarede eleverne, at resten af lærerne ikke kunne være på skolen, fordi de var blevet knockoutet (derfor blev eleverne så undervist af »tjenestefolk«).

Bogen bygger på mange hundrede indlæg fra lærere, som skrev og lagde videoer ind på folkeskolen.dk - og på de flere hundrede artikler, som Folkeskolens journalister har skrevet. Den bygger også på to store interview med henholdsvis Anders Bondo og Michael Ziegler, som har fortalt om nogle af deres oplevelser og tanker undervejs.

Selv om konflikten ikke endte godt set fra lærernes synspunkt, så håber vi, at mange alligevel vil have lyst til at genkalde sig det hele - om ikke andet så af mentalhygiejniske grunde.

Hent e-bogen: fortællingen om lærerlockouten