»Hvad har politikerne tænkt sig at gøre?«

Protesten. Et impulsivt Facebook-opslag skrevet i afmagt over 
de nationale læsetest gav lærer Ann Marie Kirkegaard Lindbjerg taletid i medierne. Hendes mål er, at lærerne bliver involveret 
i udformningen af nye nationale test.

Offentliggjort

SAGEN KORT

Lærer Ann Marie Kirkegaard Lindbjerg uploader 22. november etbillede fra den nationale test i sin 4. klasse på Sevel Skole iMidtjylland. Inden for et døgn bliver opslaget delt 1.350 gange. Enveninde gør opmærksom på, at det er ulovligt at dele billeder frade nationale test, så Ann Marie Kirkegaard Lindbjerg fjernerbilledet fra opslaget og indsætter i stedet ordetFeminisereil-lumineretepaulet - et af de ord, som 4.-klasserne medto streger skal dele i tre. Opslaget er p.t. delt næsten 3.000gange. Ann Marie Kirkegaard Lindbjerg har været i mange medier. Oghendes nødråb har blandt andet fået den radikalefolketingspolitiker Zenia Stampe til at opfordre til folkeligtoprør mod de nationale test.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Jeg følte afmagt. Når man har elever til sådan en test, kan man lige så stille se, at lyset bliver totalt slukket i øjnene på dem. Den tro, de havde på sig selv, inden de gik i gang, bliver nedbrudt. Det er ikke rart at se på som lærer.

Jeg tog et screenshot af testen og satte det på Facebook. Jeg har fået så mange klap på skuldrene for at gøre det. Uanset hvor jeg har været henne, er jeg blevet mødt med positive kommentarer. Der er forældre, der er kommet og har givet mig en krammer og sagt: 'Du kæmper for børnene'. Jeg kunne lige så godt have fået et hak over næsen. Mange lærere er bange for at stå frem med kritik. Men man må gøre det, når der fra øverste instans bliver sat ting i gang, der ikke passer ind i folkeskolen.

Lærer siger fra: Nationale test slukker lyset i elevernes øjne 

Det har været en lidt hektisk uge. Det begyndte med et interview til folkeskolen.dk, og så kørte den derfra. Først TV Midtvest og så Aftenshowet via Skype. Torsdag var det P1 morgen og P4 Midtvest om eftermiddagen. Og så var der Dagbladet og Skive Folkeblad. Og jeg var i Ultra Nyt på DR. De små elever synes, det er helt vildt, at Matematik-Marie har været med i Ultra Nyt.

Jeg havde ikke troet, at det ville få så stor gennemslagskraft. Der er flere før mig, der har uploadet billeder fra test.

Det har været turbulent, og det var jo ikke mig, der skulle have fokus, men sagen. Men det synes jeg også, den har fået, og de har hørt det på Christiansborg.

Jeg kunne godt tænke mig at mødes med undervisningsministeren. Jeg håber, at politikerne vil bruge min hjælp eller nogle af alle de tusinder af kolleger, jeg har. Tænk hvis vi fik medbestemmelse, hvis de vælger at udforme nye test.

Det var impulsivt. Hvis jeg skulle have tænkt det hele igennem, så var det blevet for velovervejet, så var jeg måske gået til en skoleleder, som havde sagt, at det skal du ikke, eller til kolleger, der havde sagt, at det skal du passe på med. Jeg skulle måske ikke have lagt billederne ud, men det var det, som fik folks øjne op for det.

Den skal ikke dø i synden. Jeg vil vide, hvad politikerne har tænkt sig at gøre. Det kan godt væ-re, at de ikke kan nå det i det her skoleår, men jeg vil vide, hvad de vil gøre næste år«.

Analyse: Test, der ikke kan stå prøven