"Jeg har hørt om en del, der har valgt at stoppe tidligere end ellers på grund af deres oplevelse af, hvordan lærerne blev behandlet under konflikten", siger formand for Lærernes A-kasse Gordon Ørskov Madsen
Foto: Stig Nielsen
Stort fald i lærerledighed
Antallet af ledige lærere er faldet med 12,5 procent i forhold til sidste sommer, formentlig fordi flere kommuner har ansat lærere for at kunne dække de manglende timer fra lockouten. Men formanden for Lærernes A-kasse vurderer også, at konflikten har fået en del lærere til at gå pension tidligere, end de ellers havde planlagt.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I slutningen af juli 2012 var 5208 medlemmer af Lærernes A-kasse meldt ledige hos Jobcentret. På samme tidspunkt i år er tallet faldet til 4556 - et fald på 12,5 procent på trods af, at der faktisk er kommet flere nyuddannede lærere til i år ei forhold til sidste år.
"Det er overraskende og meget glædeligt", siger formanden for a-kassen Gordon Ørskov Madsen.
Hovedårsagen til, at ledigheden er faldet så markant denne sommer, er efter hans vurdering, at flere kommuner har ansat lærere for at kunne dække de timer, de "skylder" eleverne, fordi undervisningen var aflyst under lockouten i april. Det gælder for eksempel Kolding, der har ansat 40 lærere efter lockouten, og København, der har ansat 60.
Kolding Kommune bruger lockout-millioner på 40 nye lærere
Selvom det altså kun er en måneds undervisning, der mangler, vælger kommunerne ifølge Gordon Ørskov at slå "rigtige" lærerstillinger op, fordi der er mange lærere, der går på pension i disse år, og folkeskolereformen alt andet lige betyder, at der næppe bliver behov for færre lærere i fremtiden. Desuden er der i mange kommuner tradition for, at man starter med at ansætte nye lærere tidsbegrænset det første år. Antallet af tidsbegrænset ansatte aldrig overstige antallet af fastansatte lærere på orlov el. lign. De ikke-fastansatte kan man om et år enten flytte til andre skoler eller undlade at fastansætte. (tilføjet 21/8 10:09, red.)
Men Gordon Ørskov er overbevist om, at den faldende ledighed også afspejler, at en del lærere over 60 år har valgt at tage deres gode tøj og gå efter konflikten.
"Jeg har hørt om en del, der har valgt at stoppe tidligere end ellers på grund af deres oplevelse af, hvordan lærerne blev behandlet under konflikten. Hvis de alligevel snart skulle på pension, siger de, at 'det her var dråben. Det vil jeg ikke være med til at samle op på'", fortæller han og har også hørt om yngre lærere, der er begyndt at kigge efter arbejde uden for skolen.
A-kassen kender endnu ikke tallene for, hvor mange der har valgt at gå på efterløn denne sommer.
Naturfagslærere er en mangelvare