Når vi mister retten til dagpenge, er vi blevet sendt ud af velfærdssamfundet og nærmest umyndiggjort, siger Ane Mette Andersen

Ane Mette satte skub i kontingentfritagelse

Ane Mette Andersen fra Sæby har flere uddannelser, men har været arbejdsløs som lærer så længe, at hun har mistet retten til dagpenge. Hun skrev en udmeldelse til DLF og understregede, at det var, fordi hun ikke havde råd til at være medlem. Det fik DLF til at beslutte kontingentfritagelse.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hun har været DSU'er og politisk aktiv i sin ungdom og fremhæver, at hun er socialist. Hun havde aldrig forestillet sig at melde sig ud af sin fagforening. Men Ane Mette Andersen så sig nødsaget til en udmelding for at spare penge, nu hvor hun ingen indtægt har længere. Hun er indigneret over, at man som arbejdsløs bliver skubbet ud af velfærdssamfundet. Alt det skrev hun til DLF. Og det fik konsulent Søren Munch til at kontakte hovedstyrelsen, der har bevilget kontingentfritagelse til de lærere, der har mistet dagpengeretten.

Ledige lærere uden dagpenge kan spare kontingentet

 "Når vi ingen indtægt har, bliver alt skåret ind til benet. Dette kan have fatale følger som tvangsauktioner, skilsmisser, splittede familer, psykisk sygdom og meget mere. Men når der ingen penge er, ryger medlemskabet af fagforeningen, A-kassen og andre sikkerhedsnet som forsikringer og kontingent til foreninger. Det betyder, at vores faglige organisationer mister medlemmer og dermed indflydelse på arbejdsmarkedet", fortæller Ane Mette Andersen. "Og ikke mindst mister vi troen på de socialistiske politikere, som vi valgte ind ved sidste valg. Når en del af befolkningen mister deres indtægtsgrundlag og sociale sikkerhedsnet under en socialistisk regering, så tror jeg, at det får fatale konsekvenser for de socialistiske partier i regeringen til det næste folketingsvalg. Der vil ske en vælgerflugt mod højre og forhåbentlig også til Enhedslisten".

500 lærere står til at miste dagpengeretten

Svært at opkvalificere sig mere Ane Mette Andersen er et politisk menneske. Hun er uddannet håndarbejdslærer og blev færdig med en læreruddannelse med tre linjefag i 2009. Hun har samfundsfag, historie og billedkunst. Hun har arbejdet som vikar på flere skoler og har tidligere arbejdet som pædagogisk assistent i fritidsordninger. Desuden er hun uddannet bager. "Men de mange uddannelser giver ikke arbejde, fordi der mangler job. Der er mange veluddannede mennesker i Vendsyssel, men der mangler job. Nu har jeg som arbejdsløs været i flere løntilskudsjob og taget flere kurser på handelsskolen, og nu har jeg så fået mulighed for 26-ugers uddannelse. Men hvad skal jeg vælge. Det er svært at opkvalificere sig på 26-uger, når man i forvejen har flere uddannelser. Jeg kunne bruge endnu et linjefag eller et universitetsstudie. Det hjælper bare ikke rigtigt, når der ikke er nogle job", siger Ane Mette Andersen. Hun har søgt alle mulige job og i sit løntilskudsjob på et plejehjem fungerede hun både som opvasker, håndarbejdslærer, bager og handicaphjælper.

Nu er Henrik røget ud af dagpengesystemet

 "Det er en grotesk situation. At man kan være så veluddannet og ikke kunne få arbejde. På jobcentret fik jeg at vide, at jeg selv skulle finde nålen i høstakken, for de vidste ikke, hvordan de skulle hjælpe mig".

Ydmygende at blive forsørget Hun er indigneret over samfundets syn på arbejdsløse. At politikerne vender det blinde øje til de menneskelige konsekvenser. Samtidig lever kommunerne højt på den billige arbejdskraft, som de arbejdsløse udgør i forskellige løntilskudsjob og aktiveringer. "Når vi mister retten til dagpenge, er vi blevet sendt ud af velfærdssamfundet og nærmest umyndiggjort. Vi mister vores selvstændighed, da vi både kvinder og mænd er nødsaget til at blive forsørget af vores ægtefæller. Tro mig, det er ydmygende", understreger Ane Mette Andersen. Hun er selv netop blevet gift med sin kæreste gennem flere år. I håbet om at kunne bevare huset. "Selv om man selv ved, at man har gjort alt for at finde arbejde, så er vi altid i forsvarsposition, når folk spørger, hvorfor vi ikke har arbejde. Konstant stress og dårlig samvittighed er vores følgesvende som arbejdsløse".

Arbejdsløse lærere, der har mistet dagpengeretten, kan fremover sende en mail med ansøgning og kopi af brevet fra a-kassen. Så bliver de fritaget fra kontingent. Arbejdsløse betaler halvt kontingent.