Reklamen som den har været indrykket i Nordjyske, og reklamen vises her med tilladelse fra Nordjyske.
Lærerkreds appellerer til forældrene i reklamekampagne
En femtedel af lærerne i Mariagerfjord Kommune kan ikke se sig selv som lærere om to år. Siden 2008 er der blevet 30 procent færre lærere, mens børnetallet blot er faldet med otte procent. Derfor tager kredsen alternative metoder i brug.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Hvor er læreren, når dit barn har det svært i skolen? Hun er fyret på grund af besparelser i kommunen".
Sådan er teksten i en af de tre reklamer, som Mariagerfjord Lærerkreds har indrykket i Nordjyske.
"Vi har gjort opmærksom på, at der er for få penge i folkeskolen. Vi har måttet afskedige 186 lærere siden 2008. Det er cirka 30 procent af lærerstanden. Børnetallet er i samme periode faldet med 8 procent. Resten er ren besparelse", siger Gert Willems, der er kredsformand i Mariagerfjord Lærerkreds.
12 procent af lærerstillingerne i folkeskolen nedlagt på fem år
Han fortæller, at det tidligere har været kredsens metode at gå direkte til politikerne.
"Vi har haft svært ved at få politikerne i tale. Som fagforening bliver vi måske ikke taget så seriøst, fordi vi repræsenterer medlemmernes interesser", fortæller Gert Willems. Derfor overvejede de deres muligheder i kredsen.
"Vi sagde - ok, hvis vi vil gøre noget ved det her, så skal vi have fat i dem, der kan gøre noget. Nemlig borgerne og forældrene. Og så håber vi, at der er nogle forældre, der råber politikerne op", siger Gert Willems, som gerne vil påvirke de igangværende økonomiforhandlinger. For noget skal gøres, efter at kredsen konstaterede i en medlemsundersøgelse, at en femtedel af lærerne ikke kunne se sig selv i faget om to år.
Opbakning fra skolelederne
Efter lærerne har meldt deres bekymring i offentligheden, har også de lokale skoleledere valgt at bakke op.
"Vi skal passe på, at vi ikke ødelægger det gode skolevæsen, vi trods alt har. Politikerne er nødt til at finde flere resurser til skolevæsenet. Vi har som skoleledere brug for hjælp, frem for at man trykker mere på os", siger John Schulz på vegne af Skolelederforeningen i Mariagerfjord, som han er formand for, til Nordjyske. "Folkeskolereformen er ikke godt nok finansieret i Mariagerfjord Kommune. Lærerne underviser noget mere, end der var lagt op til fra politisk hold. Regeringen spillede ud med, at lærerne skulle undervise 2,66 lektioner (mere end før, red.) om ugen. Men i Mariagerfjord læser de fleste lærere nu fire-fem lektioner ugentligt", siger John Schulz til Nordjyske.
En udfordring for alle kommuner
Svend Madsen (Venstre), der formand for udvalget for børn og familie i kommunen, bryder sig ikke om reklamekampagnen.
"Jeg synes, den rammer forkert. Den udstiller skoler som om, der ikke er styr på noget. Det er et forkert billede, de må skrive hvad de vil, men jeg synes, det giver et forkert billede, og jeg synes ikke, den er helt lødig", siger Svend Madsen. Han understreger, at han i øvrigt har et godt samarbejde med Gert Willems og medgiver også, at der er økonomiske udfordringer for skolen.
"Det er en udfordring ikke bare i Mariagerfjord Kommune, men i alle kommuner, at få enderne til at nå sammen", siger Svend Madsen.
"Vi har lige nu nogle budgetforhandlinger, og ligesom alle andre kommuner sidder vi og venter - hvilken økonomiaftale bliver der indgået med regeringen? Den er jo noget vigtig for os. Vi er meget afhængige af den aftale: Skal vi ud og spare, eller kan vi køre videre. Det ved vi ikke endnu, og vi ville være meget kede af at skulle køre med grønthøsteren", siger Svend Madsen.
Det bliver først efter et valg og en ny regeringskonstituering, at der kan indgås en økonomiaftale mellem kommunerne og regeringen.