Nyuddannede i løntilskud som lærere eller postbude

Debat om løntilskud og arbejdsløshed kom i høj grad til at handle om nyuddannede.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er stadig lærere, som blev uddannet sidste år, men som ikke har fået arbejde - samtidig med at der er udklækket cirka 1.500 nye i år, og de udgør langt den største del af de arbejdsløse lærere.

Nogle unge lærere bliver sendt ud i løntilskudsordninger i deres kommune. Det ligger i lovgivningen - og det kan DLF ikke ændre. En diskussion på DLF's hovedstyrelsesmøde i sidste uge handlede om, hvornår DLF-kredsene skal indgå aftaler med kommunerne, som betyder, at lærere kan komme i løntilskudsjob på skoler - hvor alternativet ellers er, at unge bliver sendt i løntilskudsjob i andre brancher.

Alle var enige om, at lovgivningen, som blandt andet straffer kommuner, som ikke skaffer løntilskudsjob, bør ændres. Men indtil det sker, står DLF i nogle store dilemmaer. For hvordan afbalancerer man hensynet til de ledige med hensynet til overenskomsten?

Flemming Ernst: »Ledige under 30 skal aktiveres inden for tre måneder. Er det bedst som nyuddannet lærer at blive aktiveret som postbud eller som lærer? Vi vil gerne have ændret lovgivningen og afskaffe lærerarbejdsløsheden. Men indtil det sker, er vi nødt til at forholde os til virkeligheden«.

DLF vil på den ene side gerne gøre noget for at få nyuddannede i job på skolerne. Både for deres egen skyld og fordi man regner med, at der i løbet af et par år kommer til at mangle lærere. På den anden side var alle kritiske over for en del af de løntilskudsordninger, som kommunerne strikker sammen, lød det rundt om bordet. Som minimum skal det være frivilligt for den ledige lærer, om hun vil sige ja eller nej.

Formand for DLF, Anders Bondo Christensen, konkluderede:

»Vi står i nogle voldsomme dilemmaer, så længe vi har den nuværende lovgivning. Det er stort set umuligt for kredsene at agere, uden at det bliver en ulempe for nogen, derfor bør det klokkeklart fremgå af lovgivningen, at varetager man reelt arbejde, som for eksempel eneansvarlig som vikar, så skal det naturligvis ske til den overenskomstmæssige løn«.

Anders Bondo: »Vi skal bestemt gøre noget for at få de unge ud. Der skal bare være tale om merbeskæftigelse, og der skal være et perspektiv i det for den unge«.

Hovedstyrelsen vedtog en anbefaling til de lokale løntilskudsordninger, som vil blive sendt ud til DLF's kredse.

Se også Folkeskolen nummer 18 - tema om løntilskudsordninger.