Hovedstyrelsesvalget blevet meget lokalt domineret. Gå på opdagelse i det interaktive kort længere nede i artiklen.

Lærerne stemte lokalt, da de valgte DLF's nye ledelse

Langt størstedelen af lærerne stemte på deres lokale kandidat, da de i sidste uge valgte den nye hovedstyrelse i Lærerforeningen. Folkeskolen.dk har kigget på lærernes stemmemønster.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der var en glædelig besked til 18 kandidater og en trist til 10 tirsdag i sidste uge, hvor det blev afgjort, hvem der de næste fire år udgør den øverste ledelse i Danmarks Lærerforening.

Dagens største overraskelse var meldingen om, at formand for foreningens undervisningsudvalg Jeanette Sjøberg ikke opnåede genvalg.

Flere har siden undret sig over, hvordan det kunne gå til, at en af hovedstyrelsens mest profilerede navne kun fik 19.-flest stemmer - og dermed akkurat ikke fik en af de 18 pladser.

Danmarks Lærerforening har siden valget lagt valgresultatet offentligt tilgængeligt, så det er muligt at se, hvordan stemmerne fordelte sig i foreningens 75 lokale kredse.

Kun i Silkeborg blev den lokale kandidat ikke topscorer

Folkeskolen.dk har kigget på tallene for at blive klogere på valgresultatet. Ved et folketingsvalg har vælgerne kun mulighed for at stemme på kandidaterne i den lokale storkreds. Sådan er det ikke for lærerne. De havde mulighed for stemme på alle 28 opstillede kandidater - og havde hver 18 stemmer til rådighed.

Seks nye valgt ind i DLF's ledelse - se hovedstyrelsen her

Alligevel viser analysen, at lærerne helt gennemgående stemmer på en kandidat fra deres egen hjemstavn.

For med undtagelse af én enkelt lærerkreds var det landet over en lokal kandidat, der blev den lokale topscorer. Kun i Silkeborg lykkedes det formand for Lærerforeningens overenskomstudvalg Gordon Ørskov Madsen at få 499 flere stemmer end den lokale kandidat Henrik Steffens.

Hjemmebanesejr er ikke nok

Analysen viser dog, at det ikke nødvendigvis er nok blot at vinde valget på sin egen hjemmebane. Der er også brug for sejre i de omkringliggende kredse, afslører valgresultatet.

Mads Alnor (Middelfart), Pia Jessen (Varde), Bob Bohlbro (Køge og Stevns), Pernille List (Vejen) og Lars Holmboe (Vejle) fik alle flest stemmer i deres egen hjemkommune - men hjemmesejren således blot til en lettere ubrugelig trøstepræmie.

Valgets tabere: Kredsene fik for stor indflydelse på valgresultatet 

Resultatet viser, at der typisk er brug for en meget stor kreds, hvis en hjemmesejr alene skal være nok. Det var i hvert fald tilfældet for tre af de fire kandidater, der fik en plads DLF's øverste ledelse ved 'blot' at opnå flest stemmer i deres egen kreds. Kristoffer Høyrup Sørensen (Aalborg), Rikke Gierahn Andersen (Aarhus) og Katrine Fylking (København) kommer således alle kommer fra en af landets fire største byer.

Kristoffer Høyrup Sørensen var sågar den kandidat, der høstede allerflest stemmer i sin hjemkreds. Over 21.000 Aalborg-stemmer var placeret på ham, og dermed kom hele 86 procent af hans stemmer fra en Aalborg-lærer.

Både Kristoffer Høyrup Sørensen og Katrine Fylking fik så mange stemmer i hjemkredsen, at de faktisk ikke behøvede stemmer fra andre lærerkredse. Begge fik nemlig så mange stemmer på deres respektive hjemmebane, at de overgik de omkring 17.000 stemmer, der i år viste sig nødvendige for at erobre ét af de 18 sæder, der var til valg.

  

73 procent af stemmerne til både Rikke Gierahn og Katrine Fylking kom fra lærere fra deres egen kreds, henholdsvis Århus Lærerforening og Københavns Lærerforening.

Næstformand i Thy-Mors Lærerkreds Tine Agenskov opnåede som den eneste valg, selvom hun 'blot' fik en hjemmesejr i en kreds, der ikke er blandt landets største. Med 200 stemmer flere end Jeanette Sjøberg opnåede hun akkurat genvalg til hovedstyrelsen, som hun har siddet i siden 2015.

Gordon vandt trods nederlag på hjemmebane

I Aarhus lykkedes det Rikke Gierahn Andersen at få flere stemmer end Gordon Ørskov Madsen, der også er medlem af Århus Lærerforening, hvor han tidligere har været formand.

Kandidater uden bagland kom ikke ind i DLF's hovedstyrelse

I den direkte duel mellem de to Aarhus-kandidater er det dog Gordon Ørskov Madsen, der i sidste ende trak sig sejrrigt ud. Formanden for Lærerforeningens overenskomstudvalg viser sig nemlig at have været en populær herre blandt lærerne i de tilstødende kommuner. Flest stemte således på ham i de lokale kredse i Randers, Odder, Skanderborg, Silkeborg og Favrskov Kommune. 

Valgte tegner store klatter på danmarkskortet

Og sådan er en stor del af kandidaterne hver især med til at farve store sammenhængende dele af landkortet nær deres opstillingskreds. I Jylland blev Lars Busk Hansen, kredsformand i Lærerkreds Nord, der organiserer lærerne i kommunerne Hjørring, Frederikshavn og Læsø, topscorer i hele toppen ad Danmark.

Gordon Ørskov Madsen og Niels Lykke Lynnerup fra Herningegnens Lærerkreds tegnede sig for flest stemmer i Midtjylland.

Marianne Holler Kanstrup fra Haderslev Lærerkreds fik flest stemmer i mange af de sønderjyske kommuner.

På Fyn vandt Charlotte Holm fra Odense Lærerforening den lokale kamp med kredsformand i Vends Herreds Lærerkreds (Middelfart Kommune) Mads Alnor. Og sådan kunne man blive ved.

Se det samlede overblik i tabellen og kortet herunder

 

Kun én vandt via landsvalg

Kun én kandidat blev valgt ind uden at være topscorer et eneste sted på landkortet. Lidt flere end 23.000 stemmer gik til logopæden, formand for Logopædisk Forum, Susanne Weisbjerg Vilstrup, men kun i to kredse fik hun mere end 1.000 stemmer. Til gengæld fik hun mindst 100 stemmer i 66 af Lærerforeningens 75 kredse. 

Hun er derved den eneste kandidat, der kan siges at være valgt på en landsdækkende opbakning.

Topscorer høstede valgsejr meget forskelligt

Både ved sidste uges valg og ved valget i 2015 endte kredsformand i Lærerkreds Nord Lars Busk Hansen og kredsformand i Ballerup Lærerforening Morten Refskov som valgets to topscorere.

Tallene bag valgresultatet viser imidlertid, at de to høster deres stemmer på vidt forskellig vis. For hvor næsten alle Lars Busk Hansens stemmer stammer fra en nordjysk lærer, så har Morten Refskov hentet stemmer i store dele af landet.

DLF's hovedstyrelse bliver mere mandsdomineret

I 49 kredse var der mindst 100 lærer-stemmer på Morten Refskov, der tidligere i år udfordrede Dorte Lange på næstformandsposten - til sammenligning hentede Lars Busk Hansen kun over 100 stemmer i seks kredse.

Tre kredssejre til Sjøberg var ikke nok

Og så til valgets mest omtalte taber Jeanette Sjøberg, der var opstillet i Ballerup - samme kreds som både Morten Refskov og Susanne Weisbjerg Vilstrup.

Trods den store konkurrence 'hjemme' i Ballerup lykkedes det formanden for undervisningsudvalget i Danmarks Lærerforening at hente flest af sine stemmer i hjemkredsen. Faktisk fik hun blot 1.364 færre Ballerup-stemmer end stemmeslugeren Morten Refskov.

Valgresultatet viser dog, at Refskov i den grad vandt duellen om de omkringliggende kredse. For hvor Morten Refskov fik flest stemmer i hele ni kredse - hvilket er flest af alle kandidater - var Sjøberg kun mest populær i tre. Et resultat der i sidste ende viste sig at være blot 200 stemmer for lidt til at kunne fortsætte i Lærerforeningens hovedstyrelse. De 200 stemmer svarer til, at hvis 12 lærere mere havde givet alle deres stemmer til Jeanette Sjøberg, havde hun beholdt sin plads i hovedstyrelsen.