"Problemet er, at der vil være en generel forventning om, at alle skoler åbner torsdag. Der vil være pres fra forældre og medier, som siger: ’Åbn nu de skoler. Hvor svært kan det være?’", siger Claus Hjortdal.

Skolelederne: Vi åbner ikke, før det er fagligt og sundhedsmæssigt forsvarligt

Nattens genåbningsaftale lægger et massivt forventningspres på skolerne for at åbne for alle elever på torsdag, mener Claus Hjortdal. Han så gerne, at ministeren sagde højt, at skolerne først skal åbne, når den lokale logistik og sikkerhed er på plads.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det vækker glæde hos formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal, at politikerne i nat blev enige om, at skolerne kan genåbne for alle elever allerede på torsdag.

Han havde regnet med, at man skulle hen i slutningen af maj, før den beslutning blev truffet, men er glad for, at den kommer allerede nu.

"Jeg er helt overordnet rigtig glad for, at politikerne lyttede til os, da vi sagde, at nu skulle det være slut med små genåbninger, og at det nu er på tide med den store", siger Claus Hjortdal og tilføjer:

"Den er vi rigtig glade for kommer allerede nu. For vi har brug for at give alle elever en ordentlig afslutning på skoleåret".

DLF-formand: Håber det betyder, at skolerne må åbne torsdag - ikke at de skal

Men han understreger, at skolelederne nu kommer til at stå med en stor opgave i at forklare, at skolerne har fået lov til at åbne helt fra på torsdag, men at det ikke er ensbetydende med, at de faktisk gør det.

"Vi har lige haft møde med ministeren, og hun har understreget, at der er udstrakt lokal frihed til at gøre det, så det er forsvarligt både fagligt og sundhedsmæssigt. Der skal ikke lukkes op torsdag, hvis ikke systemerne er på plads", siger han.

Retningslinjerne på skolerne er uændret

Og det bliver en logistikopgave af de større, der skal løses, inden skolerne kan slå dørene op, understreger Claus Hjortdal.

Selv om flere elever må komme fysisk i skole, er der ikke ændret på coronaretningslinjerne. Det betyder blandt andet, at eleverne fortsat ikke må blandes på tværs af klasser.

"Bare sådan en lille ting, som at alle børn skal være på skolen, men ikke må blande sig i frikvartererne, vil give nogle skoler enorme udfordringer", siger skolelederformanden, som tilføjer:

Corona: Forbud mod blandede klasser rammer valgfag hårdt

"Så er der testsystemet. Vi lukker mere op i hele samfundet, hvilket også gør, at mange af poderne på testcentrene skal tilbage til deres normale job. Så nogle steder får kommunerne svært ved at levere to test om ugen til alle elever, som er en forudsætning for, at de kan komme tilbage i skole".

"Der er mange ting, som politikerne på Christansborg ikke ser, når de midt om natten bliver enige om at åbne skolerne to dage efter".

Fair nok tidsfrist

Som udgangspunkt synes Claus Hjortdal, at tidsfristen er fair nok, for der er skoler, der vil kunne åbne på to dage, og der er ingen grund til, at de så skal vente, påpeger han:

"Problemet er, at der vil være en generel forventning om, at alle skoler åbner torsdag. Der vil være pres fra forældre og medier, som siger: 'Åbn nu de skoler. Hvor svært kan det være?'"

"Så selv om man siger, at man kan åbne skolerne, vil der være mange, der hører, at det kommer til at ske. Det er det samme, vi kæmper med hver gang. Derfor har vi har bedt ministeren skrive meget tydeligt ud, at skolerne kan åbne torsdag, men at det er under forudsætning af, at systemerne er på plads".

Ny teststrategi: Store skoleelever skal testes to gange om ugen på skolen

Opfordringen fra Claus Hjortdal er klokkeklar: Trods ydre pres skal skolerne ikke åbne ét minut før det er forsvarligt.

"Vi skal ikke stå i en situation, hvor der kommer historier om, at der er noget, der er gået galt, fordi man har haft for travlt", siger han og tilføjer:

"Så må man som skoleleder tage den slåskamp, det giver. Men min oplevelse er, at det plejer at fungere fornuftigt ude lokalt. At skolelederne er gode til at kommunikere til forældrene, hvorfor man eventuelt må vente med at åbne, og at der også er forståelse for det".