Eleverne har behov for et ekstra løft både fagligt og trivselsmæssigt - men nu spørger skolelederne, hvor pengene bliver af.
Efterlysning fra skolelederne: Hvor bliver hjælpepakkepengene til skolerne af?
Det er ved at være kritisk, at millionerne fra den store statslige hjælpepakke til skolerne endnu ikke er udmøntet, lyder det fra Skolelederforeningen. ”Vi kan jo ikke bare bruge penge, vi ikke har”, siger næstformand Dorte Andreas.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Tilfredsheden var stor blandt både politikere og skoleledere, da et stort politisk flertal midt i februar nåede i mål med en økonomisk hjælpepakke på i alt 600 millioner kroner, der skulle give både grundskoler og ungdomsuddannelser bedre muligheder for at sætte ind mod elevernes faglige efterslæb og dårlige trivsel efter mange ugers corona-nedlukning.
I dag er glæden afløst af bekymring og utilfredshed, for endnu har ingen af skolerne set en krone af de i alt 390 millioner kroner, der specifikt skulle afsættes til et fagligt løft frem mod sommerferien - især målrettet de elever, der skal til afsluttende prøver inden sommerferien.
"Tiden går, og det begynder at blive kritisk. Men det sidste, vi har hørt er, at der stadig er forhandlinger mellem Finansministeriet og KL om, hvordan pengene skal udmøntes. Mildt sagt synes jeg faktisk, at det er under al kritik, at de ikke kan arbejde lidt hurtigere. Hvis eksempelvis de midler, der er afsat til afgangsklasserne, skal kunne bruges på skolerne, så skal de altså meget snart ind på kontoen", siger næstformand i Skolelederforeningen, Dorte Andreas, til folkeskolen.dk
Hjælpepakke: Skoler får penge til at afkorte skoledagen resten af året
Hun fortæller, at nogle kommuner har lavet egne beregninger over, hvad de forventer at modtage fra den store hjælpepakke.
"Men reelt kan de jo ikke vide, hvad de står til at få. Og problemet er, at vi er nødt til at have en eller anden form for sikkerhed for, at vi får pengene ude på skolerne. Vi kan jo ikke bare bruge penge, vi ikke har - så situationen er problematisk", siger Dorte Andreas.
Hun peger på, at man eventuelt kan blive nødt til at stille krav til de kommunale forvaltninger om, at de stiller garanti for, at pengene kommer, hvis skolerne skal kunne nå at sætte initiativer i gang inden sommerferien.
Mistro til kommunerne
"Vi er desuden også interesserede i at vide, hvordan pengene kommer til at tilgå skolerne. Vi er noget bekymrede for, at vi havner i en situation, hvor kommunerne ender med at lade pengene gå i kommunekassen", siger skoleledernes næstformand.
Netop frygten for, at pengene ikke når helt ud til skolerne og i stedet havner i kommunernes pengekasser, er ifølge SF's undervisningsordfører, Jacob Mark, en del af forklaringen på, at tiden går, uden at udmøntningen af midlerne er faldet på plads.
Han oplyser, at SF tog sagen op på et møde i følgegruppen i mandags, fordi også mange byrådsmedlemmer spørger til, hvor pengene bliver af.
"Pengene skal ud nu, og det var også derfor, at vi tog det op. Og svaret var, at de er på trapperne, og det føler jeg mig rimelig fortrøstningsfuld omkring. Det, der har været vigtigt for os, er, at pengene ikke bare ryger ud i kommunekasserne. Så det kræver en armlægning med KL, og det tager noget tid, men jeg mener, at det er tiden værd, for hvis vi ikke på nogen måde holder øje med de penge, så er jeg bare bange for, at de ikke når helt ud på skolerne, og det scenarie vil jeg ikke acceptere", siger Jacob Mark.
Pengene kan ifølge Jacob Mark fx bruges til at gøre skoledagen kortere resten af skoleåret og samtidig gennemføre flere timer med to voksne.
"Derfor kræver det også, at der afsættes penge til SFO'erne, som jo så skal udvide åbningstiderne", siger han.
Hjælpepakkepenge: Flere hænder og en tur i sommerland