Julesokkerne skal i karantæne, når de er fyldt.

Juletraditioner – i år med corona-sikring

Julesokker i karantæne, og juleugle på youtube. På Lindehøjskolen i Herlev har de gjort meget for at kunne holde fast i juletraditioner i disse corona-tider. Eleverne hungrer efter, at noget er – næsten – som det plejer op til jul.

Offentliggjort
Line Hansen og Lindehøjskolens juleugle

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Min 7. klasse var begyndt at tale om, at de skulle være nissevenner for hinanden ligesom de plejer op til jul, men ledelsen meldte ud, at enten måtte vi finde en måde at corona-tilpasse på, eller også måtte vi droppe det. Eleverne blev meget skuffede, som hvis vi havde fortalt dem, at julen var helt aflyst", fortæller lærer Line Hansen.

Så de måtte tænke anderledes. Nissevenner bliver der alligevel. De har trukket nissevenner, og ideen er så, at det kun er nissevennen, der må røre den samme julesok. De må komme slik - ikke letfordærvelige madvarer - i sokkerne i løbet af december, og ingen andre end nissevennen må røre den enkelte julestrømpe.

Tre dages sokke-karantæne

"Mandag den 14. december er sidste dag, nissevennen må komme slik i sokken. Så skal alle sokker hænge i karantæne i tre dage, før julesokkens ejer må tømme sokken og spise indholdet fredag før juleferien. Hver må spise indholdet i sin sok, men vi gør det sammen. Vi spritter selvfølgelig og vasker hænder, og indtil nu har vi tilsyneladende ikke haft nogle, der er blevet smittet med covid-19 på skolen. De syge er blevet smittet udenfor, ser det ud til", siger Line Hansen.

Hun satser på, at eleverne godt kan lade være med at røre ved julesokkerne, fordi de hele tiden taler om vigtigheden af at spritte af og holde god hygiejne. De har skrevet hjem til forældrene om julesokkerne og karantænen, og hvis nogle rører sokkerne undervejs, så er det Line og hendes makker, der kan stoppe legen.

"Eleverne blev glade og som en sagde, så pynter julesokkerne jo også i klasseværelset. De vil meget gerne have nissevenner helt op i 9. klasse, er vores erfaring".

Ideen til karantænen kommer fra skolebiblioteket, hvor bøgerne bliver håndteret med handsker på, og hvor bøgerne netop er i karantæne i 72 timer, før der er nogle, der stiller dem på plads.

Juleugle på youtube

Line Hansen fortæller også om en anden juletradition, som skolen har - en juleugle.

"Det er en lille sølvugle, der er lidt fræk og hele tiden gemmer sig rundt på skolen. Normalt vil eleverne lede efter uglen på skolen hver dag, hvor den gemmer sig et nyt sted. Men det går jo heller ikke i år, hvor eleverne ikke må rende rundt på hele skolen, hvor vi har forskudte pauser og en masse restriktioner. Så i år har uglen fået sin egen youtube-kalender. Hver dag kan eleverne se en lille film med uglen, og så skal de gætte, hvor den gemmer sig på filmen".

Lindehøjskolen har lavet en promotionfilm for juleuglen i år 

Juleuglen kan være både i Herlev, på hele Vestegnen og i København. Hver dag vil der være en lille quiz til eleverne.

Uglen er efterhånden noget affarvet, fordi traditionen har kørt i 7-8 år, fortæller hun. Den har også været helt maltrakteret og blev afleveret af nogle elever i tre dele, mens de bedyrede, at de havde fundet den sådan. Uglen blev dog samlet igen og er klar på youtube i år.