Mange medier og politikere har talt om at sende skoleeleverne på 'tidlig juleferie'. Nu bliver det faktisk alvor i flere kommuner.

Stigende smittetal får kommuner til at rykke juleferien

I flere kommuner kan eleverne se frem til at gå på juleferie nogle dage før planlagt. Kommunerne håber, at det kan være med til at dæmpe smittetrykket.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvor tidligt skolerne går på juleferie er en lokal beslutning. I år har nogle kommuner valgt, at sidste skoledag før ferien ligger fredag den 18. december, mens eleverne i andre kommuner først kan gå på ferie om eftermiddagen den 22. december.

Det stigende smittetryk, der har ført til delvis nedlukning af skolerne i 69 kommuner, får dog flere af de sidstnævnte kommuner til at følge førstnævntes eksempel.

Det gør sig blandt andre gældende for Hedensted og Odder Kommune.

I Odder Kommune var juleferien for eleverne planlagt, sådan at elevernes første feriedag var lillejuleaftensdag den 23. december. Nu kan de i stedet se frem til at pakke skolearbejdet væk den 18. december.

Smittetallet stiger blandt grundskolelærere

Til gengæld skal de møde ind igen mandag den 4. januar i stedet for onsdag den 6.

Til den tid håber kommunen på, at smittetallene igen er dalet, så kommunens 5.-9. klasser kan modtage undervisning på skolen i stedet for hjemme foran skærmen.

Lærernes mødedage uændret

Lærerne skulle efter den oprindelige plan alligevel være mødt ind den 4. januar og bruge de første to dage uden elever.

"Det er der, vi nogle gange laver større udviklingsarrangementer, hvor vi samler alle lærere og pædagoger i kommunen. Det havde vi i forvejen skruet noget ned for, grundet at de ikke kan mødes fysisk", siger skolechef Flemming Skaarup.

Mere onlineundervisning på vej: 83 skoler sendte klasser hjem i sidste uge

Flytningen får ikke umiddelbart større konsekvenser, da eleverne stadig får de påkrævede årlige skoledage, og ingen af de fire berørte dage ligger i lærernes ferieuger. 21. og 22. december bliver nul-dage for lærerne.

"Vi har kunne gøre det uden nogen særlige komplikationer. Vi er nede i noget småtteri omkring buskørsel, og det er ikke et større problem", siger Flemming Skaarup.

Lærere tilfredse med løsningen

Ønsket om at flytte juleferien stammer fra Odder Kommunes skoleledere. I den lokale lærerkreds erklærer formand Frank Møller Larsen sig tilfreds med løsningen.

"Jeg er helt overbevist om, at hvis der for eksempel er lærere, der har bestilt ferie, og først havde regnet med at møde ind den 6. januar, så finder man ud af det", siger han.

Hedensted Kommune har også valgt at fremrykke juleferien, da smittetrykket er stigende. Her er bagkanten i januar dog uændret, da skoleåret oprindeligt var planlagt til at have 202 skoledage, som er to mere end det obligatoriske.

"Vi har i de seneste uger haft flere smittetilfælde på skolerne, og vi oplever, at mange forældre er bekymrede for julen med deres nærmeste. Derfor har vi besluttet at fremrykke skolernes juleferie, så mange også ældre mennesker kan se deres kære i julen", fortæller Ole Vind (Venstre), formand for udvalget for læring i Hedensted Kommune, til Horsens Folkeblad.

Både Odder og Hedensted Kommune understreger, at der vil være pasningsmuligheder for eleverne de to dage, de ellers skulle have været i skole.