Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Vi er tilbage til helt almindelige rengøringsstandarder. Der bliver gjort rent én gang i løbet af dagen, når børnene er taget hjem. Og det er det. Ellers er der lagt op til, at lærerne selv kan ordne det".
Sådan lyder det fra Laura Møberg, der er arbejdsmiljørepræsentant på Bavnehøjskolen i Hadsten og underviser på mellemtrinnet.
Da skolerne åbnede igen efter coronanedlukningen, blev der gjort rent flere gange dagligt. Der kom også rengøringsassistance i middagspausen, og selvom der ifølge Laura Møberg også burde strammes op på rengøringen i hverdagen uden corona, mener hun, der er et særligt behov i disse tider.
"Det jeg efterlyser er, at man sætter nogle resurser af til, at vi også kan passe på ude på skolerne", siger Laura Møberg.
For samtidig med at lærerne skal leve op til undervisningskravet, er en del af rengøringsopgaven nu også tildelt dem, og ifølge Laura Møberg er det svært at nå rengøringen, uden der går tid fra undervisningen,
"Det er naivt at mene, at man kan løse sine kerneopgaver med samme kvalitet, hvis man også skal have øje for at huske at gøre rent", lyder det fra Laura Møberg.
Hun mener, at rengøringsniveauet på skolerne står i skærende kontrast til det hensyn, man tager til folk, der arbejder på kontorer.
"Hvis man mener, at hyppig rengøring er det, der skal til på et kontor, så kan det undre mig, at man ikke også mener, at det er det, der skal til ude på skolerne".
Smittefrygt: Frustrerede lærere føler sig svigtet af myndighederne
Det umulige og nyttesløse
Også på lærerværelset er der problemer med rengøringen, lyder det fra Laura Møberg. Der ikke bliver gjort mere rent på lærerværelset end der plejer.
Og det går ifølge mellemtrins-læreren ud over både elever og lærere, når der ikke bliver gjort ordentligt rent på skolen.
"Det er jo ikke fordi corona ikke rammer børn, selvom der har været en tendens til at pege på, at de måske i mindre grad var smittespredere, men vi kan jo se, at de bliver ramt, og at det også rammer os på lærerværelset", siger Laura Møberg.
Sundhedsstyrelsen opfordrer til, at man inddrager eleverne i rengøringen. Det er der bare ét problem med, fortæller Laura Møberg:
"Eleverne må ikke bruge sprit til rengøringen, så selvom dukseordningen kan assistere med rengøringen i klassen, så må de ikke spritte bordene af".
Laura Møberg understreger desuden, at det er forvaltningen, der har besluttet, at man ikke ville prioritere rengøringen. Og fra Favrskov Kommune lyder det i et skriftligt svar til folkeskolen.dk, at rengøring i forbindelse med covid-19 er en opgave der tages alvorligt og drøftes i hele kommunen på tværs af forvaltninger.
"Det er forståeligt, at medarbejdere på skolerne kan blive bekymrede omkring smitte af covid-19. Vi gør på alle fronter det, som er muligt, for at skabe mest mulig tryghed og sikkerhed", skriver skolechef i kommunen Anne Gammelby Lybecker til folkeskolen.dk
Fra arbejdsmiljørepræsentanten lyder det, at det også er vigtigt for resten af samfundet, at der bliver gjort ordentligt rent på landets skoler
"Det meste af samfundet er jo i berøring med skolerne, så hvis vi ikke passer på dér, så er det måske nyttesløst at passe på i det hele taget", siger Laura Møberg.
"Jeg er med på, at vi har en hverdag, hvor tingene er rigtig svære at få til at hænge sammen, men hvis man i sidste ende bare hælder ansvaret ud til lærerne, så kan det simpelthen ikke lade sig gøre".
Leder: Ikke mere »går den, så går den«
Man passer ikke godt nok på skolerne
Ifølge Laura Møberg bliver kontrasterne i corona-tiden endnu større, når hun befinder sig i andre sammenhænge end på skolen. Da Laura Møberg i sidste måned var til matematikvejlederkonference, kunne hun for alvor mærke, hvordan det er, når der bliver taget corona-hensyn uden for skolerne.
"Der er aldrig blevet passet bedre på mig, end der blev til matematikvejlederkonferencen, fordi der var afspritning, opdelte siddepladser, og der blev gjort ren. Sådan er min hverdag ikke. Min hverdag er mange børn lige hen i hovedet på mig, der skal spørge om noget", siger Laura Møberg.
Som folkeskolen.dk for nylig beskrev, er det legalt at afvige fra afstandskravet i klassen, hvis man på grund af pladsproblemer ikke kan holde en meters mellemrum mellem eleverne. Det får den manglende rengøring på skolerne til at fremstå endnu mere problematisk, mener Laura Møberg:
"Jeg tænker faktisk, at det havde været rarere, hvis Undervisningsministeriet havde sagt, at selvfølgelig må man ikke det, der er vi nødt til at hjælpe hinanden. Skal vi passe på hinanden, skal vi også passe på hinanden på skolerne", lyder det fra Laura Møberg.
Anne Gammelby Lybecker understreger i sit svar til folkeskolen.dk, at kommunen i hele corona-perioden haft et rengøringsniveau, der som minimum svarede til det niveau, som myndighederne har anbefalet.
"Vi prioriterer derfor rengøring i det omfang, som bør være nødvendigt og som anbefales i forhold til at skabe en så tryg hverdag som muligt på skolerne for børn og voksne. I forbindelse med et evt. deciderede udbrud på en skole, kan der bestilles ekstra rengøring".
Ministeriet slår fast: Pladsproblemer i klassen er legitim grund til at slække på afstandskravet