Anmeldelse

Traumer set med barnets øjne

Traumer set med barnets øjne

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvordan tackles problemerne med vold i skolen, hvor elever overfalder andre elever, bliver aggressive eller får voldsomme vredesudbrud? Er bortvisning eller konfliktråd den rette løsning? Spørgsmålene er aktuelle og har mediebevågenhed, og svarene bliver diskuteret.

Fakta:

Titel: Traumer set med barnets øjne

Forfatter: Peter A. Levine, Maggie Kline

ISBN: 9788777066986

Pris: 398 kroner

Sider: 470 sider

Type: Bog

Forlag: Dansk Psykologisk Forlag

Set ud fra forfatterparret Peter A. Levines og Maggie Klines syn vil både udøveren og offeret højst sandsynlig have et bagvedliggende traume, som forårsager overfaldene. At få øje på disse traumer og give støtte til at få dem opløst er en del af den pædagogiske opgave.

Bogen om børns traumer giver en grundig gennemgang af det autonome nervesystem og kroppen som fokuspunkt hos børn. Traumer afsætter spor i kroppen, som med støtte og terapi kan sanses. Hvor børneterapi især har haft den kognitive indfaldsvinkel, arbejdes der her med kroppens eget sanseapparat. Gennem mange cases viser resultaterne, at metoden virker, og børnene får healet deres traume.

Det er en stor bog - 470 sider - og den er skrevet som en håndbog, som bygger på amerikanske videnskabelige undersøgelser. Alligevel er den interessant, fordi der er så mange cases, og den sprogligt er nem at læse. Mest relevant er kapitel 11, hvor skoleforhold beskrives, og netop dette kapitel kan anbefales. Her gives praktiske råd til lærere om, hvordan man kan genkende elever med traumer, og hvordan man kan arbejde med de enkelte elever og med hele klassen.

Psykologer, terapeuter, lærere og forældre er angivet som målgruppe for bogen. Umiddelbart ville jeg som forælder ikke kaste mig over dette værk, men i lyset af den mediebevågenhed, emnet har, vil jeg anbefale bogen til skoleledere og forvaltninger, der skal træffe svære beslutninger for elever, der har været ude for konflikter.