Debat
Morgensang som fjernundervisning.
Hvordan skaber vi fællesskaber på skolen, når eleverne sidder derhjemme?
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Der er vel ikke mange ting, som er mere samlende end det at synge sammen? Vi så det i Kina og Italien, da tusinder af mennesker stod på deres altaner rundt omkring og sang skattede sange ud i byens rum. I Danmark ser vi lignende initiativer sprede sig med lynets hast via Facebook. Og på DR1 er der nu hver morgen morgensang med Philip Faber kl. 9:05. Sang kan noget. Vi kan mærke det i vores krop og sind.
Jeg kunne dog godt tænke mig at trække et eksempel frem fra en lokal skole, som jeg også synes er fremragende. Den lokale (og for børnene kendte) skole og personalet er uden tvivl savnet i disse dage. Men alligevel forsøger lærerne at holde fast i rutinerne og det fællesskab, der findes på skolen. Jeg synes de gør det på en flot måde ude på Osted Friskole. Og det er helt klart noget, som jeg vil opfordre alle skoler til. Om det er skoleledelsen, musiklærerne eller dansklærerne i indskolingen er ikke så afgørende. Men tænk engang at skabe den store fælles videoseance, hvor man som skole kan formidle noget ud fælles til elever og forældre – krydret med en sang eller to. Det er en stærk kommunikation og et fællesskabsskabende element.
Det kan måske enten gøres som i videoen, hvor musiklærerne laver den på skolen. Den kan også optages på forhånd hjemme på en lærers matrikel og så deles som video via Aula efterfølgende. Man kan også gøre brug af "Sangbanken" på dansksangdigital.dk til sin morgensang. Den har vi i Dansk Sang, Musiklærerforeningens forlag lagt gratis ud til alle skoler under karantænen. I skal endelig gøre brug af den. Her er der fx "syng med"-videoer, så man kan synge sammen, selvom man fx mangler en pianist. Se evt. et eksempel på en sådan video her:
Sangbanken har mere end 300 videoer, så din skoles skattede sange er formentligt også med. Jeg vil hermed sende min opfordring videre ud til jer. Lad jer inspirere til at skabe flere musiske fællesskaber, på tværs af matrikler og digitale udbredelsesformer. Uanset om det er som i Osted eller med "sangbanken". Sangens styrke kan noget.