De københavnske lærere protesterede forleden over nedskæringer ved at møde op på skolerne med den ene arm i et armbind. Nu samles tillidsrepræsentanter fra DLF og andre fagforbund til stormøde i Fredericia for at protestere mod besparelserne.
Miriam Lykke Schultz
Stormøde om besparelser 20. maj. Se live-tv
Regeringen har bebudet store besparelser. Det har fået DLF og ti andre organisationer til at indkalde til stormøde torsdag den 20. maj i Fredericia. Følg mødet live på folkeskolen.dk
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Op mod 4.000 tillidsrepræsentanter og lokale formænd ventes at møde op til et stormøde i Fredericia 20. maj. De vil markere deres utilfredshed med, at regeringen har bebudet besparelser, der allerede nu varsles i mange kommuner i form af afskedigelser og velfærdsforringelser. Mødet er indkaldt af 11 faglige organisationer, heriblandt også Danmarks Lærerforening, og organisationerne repræsenterer tilsammen 500.000 medlemmer. Folkeskolen.dk sender live-web-tv fra mødet.
»Vi vil gerne skabe opmærksomhed om, at der er andre veje at gå end alene at løse de økonomiske problemer via besparelser. Regeringen har lige gennemført skattelettelser, og set i det lys er det store besparelser, som skal gennemføres. Men regeringen har helt afvist at ændre på skatten«, siger formand for overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen, der i disse dage er ved at planlægge detaljerne i stormødet sammen med de andre organisationer. Han er ikke i tvivl om, at når organisationerne står sammen, står de stærkere.
»Vi må skabe opmærksomhed og sende et kraftigt signal til politikerne, inden økonomiaftalerne skal indgås. Vi vil gøre kommuner og regering opmærksomme på, at når budgetterne skal lægges i efteråret, så står vi alle parat til at tage diskussionerne i kommunerne«.
Organisationerne er enige om, at besparelserne er et angreb både på velfærden, på brugerne af den offentlige sektor og på de offentligt ansattes arbejdsmiljø.
»Det her kan komme til at koste dyrt. Når der gennemføres mange store besparelser i kommunerne, ved man fra tidligere sparerunder, at sygefraværet stiger, og det er meget dyrt for kommunerne. Dermed kan så massive besparelser være med til at starte en dyr spiral«, siger Gordon Ørskov Madsen.
Det er Danmarks Lærerforening, BUPL, Socialpædagogerne, 3F - den offentlige gruppe, HK/Kommunal, Dansk Sygeplejeråd, Dansk Socialrådgiverforening, Danske Fysioterapeuter, Ergoterapeutforeningen og FOA, der har taget initiativet. Programmet er endnu ikke fastlagt, men bliver offentliggjort på de enkelte organisationers hjemmeside.