"Noget af det jeg frygter allermest er, at vi ender i en situation, som den vi endte i midt i halvfemserne. Det var et registrerings og optællingstyrani. Det var et energitab for den danske folkeskole. Det har vi slet ikke råd til igen", sagde Anders Bondo kort før det første møde i Forligsinstitutionen.
Foto: Maria Becher Trier
Bondo forhandler i Forligsen
Lige nu mødes KL og Danmarks Lærerforening for første gang i Forligsinstitutionen. Det er første gang Anders Bondo forhandler i Forligsen. Han håber, at forligsmanden lægger på pres på parterne, så situationen bliver løst.
Fakta om forligsinstitutionen
Forligsinstitutionen er en statslig institution som kan mæglei
interessekonflikter på arbejdsmarkedet. Den er placeret iArbejdsmarkedets hus i indre København. Forligskvinden er MetteChristensen, der er vicepræcident i Sø- og Handelsretten
Forligskvinden kan indkalde til en række møder, som parterne harpligt til at komme til.
Forligskvinden kan også udsætte en varslet konflikt togange 14 dage.
Forligskvinden har ret til at fremsætte mæglingsforslag,som
organisationerne skal tage stilling til, og som kan forkastes, hvisfor få medlemmer stemmer for forslaget. Forligskvinden kan vælge atsammenkæde mæglingsforslag inden for forskelligeoverenskomstområder.
Forkastede mæglingsforslag kan tvinges igennem af Folketingenved at forslaget ophøjes til lov, hvilket i perioder er sket.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"En konflikt er det dummeste, man kan gøre. Det er hele folkeskolens fremtid, man gambler med".
Sådan lød det fra DLF-formand Anders Bondo Christensen, da han kort før klokken 10.00 stillede sin sorte herrecykel foran Forligsinstitutionen i indre København. Til de mange fremmødte journalister lagde han igen og igen vægt på, at han går efter at finde en løsning. Det er første gang, Anders Bondo forhandler i Forligsinstitutionen. Han havde helst set, at parterne ikke havde endt der. "Jeg går ind for at lave en aftale, som understøtter god undervisning i skolen", siger han. "Det her er ikke en kamp om at vinde. Det er et seriøst forsøg på at lave den bedste skole".
DLF kommer KL i møde - igen
Bondo kræver skriftlige svar Anders Bondo understreger, at han håber, at der er tale om reelle forhandlinger, så man undgår en konflikt og et eventuelt efterfølgende regeringsindgreb. Han forventer at få skriftlige svar på den række spørgsmål, han har stillet til KL's oplæg til en arbejdstidsaftale. Han vil blandt andet gerne have svar på, hvordan læreren kan kende omfanget og placeringen af sine arbejdsopgaver. "Vi skal have nogle skriftlige svar. Mundtlige tilkendegivelser kan vi ikke bruge her", lyder der fra Anders Bondo som også har lærernes egne forslag med.
Det ville DLF have svar på
Blandt andet forslaget om at undervise 25 sammenhængende timer om ugen eller at arbejde efter de samme arbejdstidsregler, som skolepædagogerne gør.
Frygter optællingstyrani Anders Bondo håber ikke, at KL's rene forslag, hvor det er lederen, der bestemmer placeringen af lærernes arbejdsopgaver bliver en realitet. "Noget af det jeg frygter allermest er, at vi ender i en situation, som den vi endte i midt i halvfemserne. Det var et registrerings og optællingstyrani. Det var et energitab for den danske folkeskole. Det har vi slet ikke råd til igen". Kommunernes chefforhandler Michael Ziegler var kommet tidligt. Mens forligskvinden Mette Christensen kom et kvarters tid før forhandlingerne begyndte. Hun havde ingen kommentarer til dagens forhandlinger og heller ikke til, hvornår forhandlingerne forventes at slutte.
Michael Ziegler glæder sig over, at forhandlingerne i Forligsinstitutionen er omfattet af tavshedspligt.
"Jeg tror, at det bliver meget befordrende for processen, at vi nu forhandler et sted, hvor vi er pålagt tavshedspligt", siger Michael Ziegler i dag til Politiken.
KL: Altomfattende lockout
Forhandlingsfællesskabet KTO skal mødes kl. 14 i dag for at tage stilling til det generelle forlig, der blev indgået sidste måned. Her er lærernes formand Anders Bondo også formand - derfor forventer man en pause i forhandlingerne i Forligsinstitutionen, så Anders Bondo kan deltage i repræsentantskabsmødet.