Tillæg og kontrol droppes

Svendborg Kommune og Sydfyns Lærerkreds indgår ubureaukratisk arbejdstidsaftale

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Enkelt, overskueligt og ubureaukratisk. Det er de tre ord, som Svendborg Kommune og Sydfyns Lærerkreds gerne vil sætte på den nye arbejdstidsaftale for lærerne på kommunens 13 folkeskoler.

Og der er realiteter bagved. Alle tillæg med undtagelse af et er fjernet, og når skemaet er lagt, sker der ikke ændringer i afregningen, uanset hvordan skoleåret udvikler sig.

'Man kan sikkert finde kommuner, hvor lærerne har kunnet opnå mere fordelagtige resultater, men inden for de rammer, der er til rådighed i Svendborg, har vi opnået en ufattelig spændende aftale', siger kredsformand Torben Møller Petersen.

Aftalen fastslår, at udgangspunktet i planlægningen på den enkelte skole er, at optælling og registrering af arbejdstid sker ved skoleårets start. Herefter får lærerne og børnehaveklasselederne selv mulighed for at tilrettelægge og gennemføre deres arbejde.

Beregningen af tiden foretages på et regneark, og Matrix og andre edb-systemer skrottes. Regnearket er samtidig helhedsaftalen, hvor der som minimum er afsat 80 timer til hver lærer og 40 timer til hver børnehaveklasselærer til lærersamarbejde, skoleudvikling og videreuddannelse.

Gensidig tillid

En række aftaler for enkeltområder supplerer arbejdstidsaftalen med konkrete udregninger, men tal er ikke det vigtigste.

'Gensidig tillid er afgørende. Helhedsaftalen betyder, at der ikke er behov for kontrol. Det letter presset både mod lærerne og mod skolerne', siger kredsformanden.

Når kommunen er gået med til at droppe kontrolmuligheder, hænger det sammen med, at lærerkredsen og kommunen har samme opfattelse af de skæve forhold i aftalesystemet.

'Vi vil gerne gøre op med millimeterretfærdigheden, der har skabt utilfredshed blandt lærerne', siger viceskoledirektør Jens Nielsen. 'Samtidig giver vi skolelederne mulighed for at komme væk fra skærmen'.

Politikere i Svendborg har rost aftalen, mens kommunen endnu ikke har hørt noget fra Kommunernes Landsforening (KL). Jens Nielsen mener dog ikke, at der er grund til kritik fra den kant.

'Aftalen lever op til Kommunernes Landsforenings og Danmarks Lærerforenings udspil 'En skole på vej' og sigter i retning af selvstyrende team, hvilket også er i KL's interesse', siger han.

Det ene tillæg, der er bevaret, gives til lærere med over 750 årlige timer. Formålet er at presse skolerne til at sørge for, at alle får under 25 lektioner om ugen.

-Jan Kaare er freelancejournalist