I 2015 kunne KL's topforhandler Michael Ziegler og DLF-formand Anders Bondo Christensen give hånd på en overenskomstaftale. Nu mødes de igen til endnu et slag om rammerne for lærernes arbejdstid.
Foto: Anette Solgaard
Overblik: Kampen om lærernes arbejdstid
I dag mødes KL og lærernes forhandlere for at tage hul på lærernes overenskomstforhandlinger. Lærernes arbejdstid vil være et emne på dagsordenen. Se her otte nedslag, som har ført til, at forhandlerne mødes inden overenskomstforhandlingerne for alvor går igang.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
1: Regeringsindgreb 2013
KL lockouter lærerne. 25. april stopper regeringen konflikten og fremsætter et lovforslag, der skal ændre lærernes arbejdstid. Dagen efter bliver forslaget lynbehandlet. Alle partier på nær Enhedslisten og Liberal Alliance stemmer for. Siden har lærernes arbejdstid været reguleret af Lov 409.
30 timer, der forandrede skolen
2: Overenskomsten 2015
15. februar skriver KL's topforhandler Michael Ziegler og DLF's formand Anders Bondo Christensen under på en ny overenskomstaftale for lærerne. Som en del af aftalen er et forståelsespapir om arbejdstid. Her fremgår det, at parterne ikke kunne blive enige om en ny arbejdstidsaftale, og at lærernes arbejdstid stadig reguleres af Lov 409. I arbejdstidspapiret er der 15 punkter, som sætter rammer for planlægningen af lærernes arbejdstid med særligt fokus på forberedelsen.
Lærerforliget: Et ekstra løntrin og fokus på forberedelsen
3: Arbejdsretten tager stilling til uenighed om forberedelse 2016
Der opstår uenighed mellem KL og DLF om, hvordan skolelederen skal drøfte forberedelsestid med læreren. Sagen ender i Arbejdsretten. 3. juni 2016 falder dom: Ledelsen er ikke forpligtet til at sætte tid på den enkelte lærers forberedelse.
Arbejdsretten: Der skal ikke tid på lærerens forberedelse
4: Marts 2017: KL vil ikke have bindinger på lærernes arbejdstid
De kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab inviterer 28. marts arbejdsgiverne til at give deres indspil til de kommende overenskomstforhandlinger. KL-forhandler Michael Ziegler er på konferencen klar i mælet: Kommunerne ønsker ingen centrale bindinger på lærernes arbejdstid.
Ziegler: KL vil ikke have en ny aftale om lærernes arbejdstid
5: Lærernes optakt til OK18
I maj måned 2017 inviterer DLF's hovedstyrelse medlemmerne til debat op til forhandlingerne om overenskomst 2018. Oplægget er, at DLF vil stille krav om lærernes arbejdstid.
OK 18: »Vi kan ikke leve med, at der ikke sker noget på arbejdstid«
6: Statens udmelding juni 2017
Minister for offentlig innovation Sophie Løhde er inviteret til Djøfs forhandlerkonference. Her siger hun: "Det er afgørende for mig, at lærernes nuværende arbejdstidsregler fastholdes ved OK18".
Minister: Lærernes arbejdstidsregler skal fastholdes ved OK18
7: Opbakning til lærerne oktober 2017
En række formænd for faglige organisationer sender et brev til KL og Moderniseringsstyrelsen (som forhandler arbejdstid for lærere på det statslige område). I brevet står der, at fagforeningsbosserne forventer, "at KL og Moderniseringsstyrelsen optager reelle, frie og fair forhandlinger med organisationerne på undervisningsområdet med henblik på at kunne indgå en aftale om arbejdstid". Desuden er der en opfordring til, at forhandlingerne kommer i gang hurtigst muligt.
Fagbosser til KL: Lærernes arbejdstid skal forhandles ved OK18
8: Første møde om arbejdstid december 2017
Første møde om arbejdstid 4. december: KL inviterer lærernes forhandlere til møde 8 dage før overenskomstkravene udveksles mellem organisationerne.
KL og lærernes forhandlere mødes på mandag