Det er stadig arbejdstidsreglerne fra lovindgrebet i april 2013, der gælder for lærerne i folkeskolen.
DLF fastholder: Lærernes arbejdstidsregler er indført ved lov
Er lærernes nuværende arbejdstidsregler en lov eller en del af en overenskomst? Det spørgsmål er dukket op påny i kølvandet på bogen om lærernes lockout "Søren og Mette i benlås". KL og DLF er ikke helt enige.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Arbejdstidsreglerne er ikke aftalte. De er indført ved lov".
Sådan står der i et brev, som Lærernes Centralorganisation har sendt ud til samtlige faglige organisationer. I brevet står der, at flere organisationer fortæller, at KL har henvendt sig til dem med et budskab om, at de arbejdstidsregler der gælder for undervisningsområdet er aftalt mellem KL og Lærernes Centralorganisation. Og derfor er det nødvendigt at forklare situationen for de andre organisationer, siger lærernes formand Anders Bondo Christensen.
"Der er flere fagforeninger, der har fortalt os, at de er blevet kontaktet af de statslige arbejdsgivere og de kommunale arbejdsgivere, hvor de prøver at give en anden beskrivelse af virkeligheden, end den rigtige i forhold til det, der er sket siden 2013 på vores område", siger Anders Bondo Christensen.
Han henviser til, at der i det arbejdstidsbilag som er en del af overenskomstresultatet fra 2015 direkte står, at lærernes arbejdstid reguleres af Lov nr. 409, som blev vedtaget, da regeringen stoppede lockouten i 2013.
"Parterne konstaterer, at det ikke lykkedes at opnå enighed om en ny arbejdstidsaftale. Derfor reguleres arbejdstiden for lærere m. fl. ansat på de statslige undervisningsområder. Derfor reguleres arbejdstiden fortsat ved Lov nr. 409", står der i arbejdstidsbilaget.
"Der kan ikke være nogen tvivl. Det står i teksten. Derfor synes vi, at når arbejdsgiverne spredte det man vel på nudansk kalder for fake news, blev vi nødt til at sætte fokus på, hvad der er fakta", siger Anders Bondo Christensen.
KL: Lærernes arbejdstid er en del af overenskomsten
Direktør i KL Kristian Heunicke fortæller, at KL's synspunkt ikke er, at alle lærernes arbejdstidsregler er aftalte. Men han understreger, at i KL's optik er lærernes arbejdstidsregler ikke er en lov, men en del af en overenskomst.
"Efter bogen 'Søren og Mette i benlås' er der forskellige steder i samfundet en opfattelse af at lærerne slet ikke har en overenskomst. Det er ikke rigtigt. Hvis der er nogle, der har den opfattelse, så prøver vi at korrigere den", siger Kristian Heunicke og forklarer:
"Vi anerkender, at reglerne omkring arbejdstid har sit ophav i Lov 409. Ved OK15 blev der taget et meget højt og tydeligt forbehold fra LC. Det er vi ikke ude på, at sætte spørgsmålstegn ved. Men vi korrigerer dem, som mener, at arbejdstiden ikke er dækket af en overenskomst. Hvis man vil vide, hvilke arbejdstidsregler, der gælder for lærerne, så skal man ikke søge i Retsinformation, så skal man søge i paragraf 14 i overenskomsten", siger han og forklarer, at der ved overenskomsten i 2015 blandt andet blev aftalt, at lærerne fik ret til at afholde den sjette ferieuge som andre kommunalt ansatte. Det er ikke en del af lovteksten, men en del af overenskomsten.
Bondo: KL prøver uden held at ryste opbakningen til lærerne
I DLF tror Anders Bondo, at grunden til at KL kontakter organisationer for at give deres version af grundlaget for lærernes arbejdstid er, at organisationerne i et brev direkte til statens og kommunernes topforhandlere har gjort klart, at de forventer, at der kommer reelle forhandlinger om lærernes arbejdstid.
"Det er en enestående opbakning, som vi har fået, inden vi skal i gang med forhandlinger. Så kan man jo gætte på, at arbejdsgiverne prøver at fjerne den opbakning ved at prøve at fortælle sådanne historier her. Det tror jeg ikke, der er nogen, der falder for. Især ikke, fordi det står sort på hvidt, at vi ikke kunne blive enige om en aftale, hvorfor parterne er enige om, at arbejdstiden stadig reguleres efter Lov 409. Så kan der vel ikke være nogen tvivl om, at det er Lov 409, der gælder stadigvæk", siger Anders Bondo.
Lov eller overenskomst
Anders Bondo forstår ikke, hvordan KL kan være med i en reformfølgegruppe, som er sammensat af repræsentanter fra regeringen, KL og Moderniseringsstyrelsen og samtidig holde fast i, at lærernes arbejdstid er reguleret ved en overenskomst.
Reformfølgegruppens formål er, at "sikre, at reformerne af folkeskolen og erhvervsuddannelserne samt lærernes arbejdstidsregler opnår de ønskede mål og effekter".
"Hvordan kan KL kan indgå i et samarbejde med regeringen om at indfri de politiske målsætninger med lov 409, når de mener, at der er tale om en overenskomst?", spørger Anders Bondo.
Men det ser Kristian Heunicke ingen problemer i.
"Det ændrer ikke noget ved juraen, hvilke grupper der er nedsat i statslige regi", lyder hans kommentar.