Vi kan ikke frede lærerne, når der skal spares, fastslår borgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune Søren P. Rasmussen (V)
Borgmestre: Vækstpakke koster endnu flere lærerstillinger
To milliarder skal kommunerne spare ifølge regeringens vækstpakke. Så mange penge kan kun findes ét sted, mener to borgmestre. I en beskæring af lønudgifterne. Det vil betyde nedlæggelse lærerstillinger.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Ifølge regeringens vækstplan skal kommunerne spare to millianer kroner, og det kommer ganske givet til at koste lærerstillinger oven i de 6000, der allerede er nedlagt de seneste tre år.
Lærerne skal være med til at finansiere vækstpakken
"To milliarder betyder hos os, at vi skal finde 20 millioner kroner, og det kan vi selvfølgelig ikke gøre ved at frede folkeskolen", siger borgmester i Lyngby-Taarbæk Søren P. Rasmussen (V) til folkeskolen.dk.
"Vi har nemlig tre store udgiftsområder, folkeskolen, børnepasning og ældre- og handicappleje, og de kommer alle tre til at holde for. Det kan ikke være anderledes", tilføjer han.
Lønudgiften skal beskæres
Og dér, hvor der kan skrues ned, det er på lønudgiften, påpeger borgmesteren.
"Jeg er nødt til at vedligeholde skolebygningerne og betale vand og strøm, så der er kun lønningerne og dermed lærerstillinger at spare på", fastslår Søren P. Rasmussen.
"Vi vil som altid prøve at lave om på arbejdsgangene, så borgerne ikke kommer til at mærke det, men lærerne kommer selvfølgelig til at mærke det, når der er en stilling mindre", tilføjer han.
Regeringen bruger pengene fra arbejdstiden to gange
Søren P. Rasmussen er irriteret over den manglende sammenhæng i regeringens politik, siger han. En ændring af lærernes arbejdstidsregler skal frigøre penge, men pengene bliver så brugt to gange.
"Først skal ændringen af lærernes arbejdstidsregler finansiere skolereformen. Det er ok med mig. Men så skal vækstpakken også finansieres af blandt andet arbejdstidsreglerne, så man bruger de samme penge to gang. Hvad er det så, vi kan regne med? Det er vores problem", vrisser han.
Nedskæring i timetallet
I Odsherred Kommune kommer den annoncerede besparelse i vækstplanen på to milliarder kroner til at koste 10-12 millioner kroner på kommunebudgettet.
"Vi har endnu ikke taget stilling til, hvor vi skal finde pengene, men alt er i spil, og det kan ikke udelukkes, at vi bliver nødt til at nedlægge lærerstillinger", siger borgmester Thomas Adelskov (S).
"Vi har det vejledende timetal, og jeg håber, at vi kan bevare det, men vi kan jo ikke trylle. Vi kan ikke holde en nulvækst bare ved at effektivisere".
Bliver timetallet sat ned, betyder det nedlæggelser af stillinger, fastslår borgmesteren.
"En eventuel ændring af arbejdstidsreglerne skal bruges på folkeskolereformen, så der er ikke nogen penge at hente dér, med mindre regeringen dropper reformen, og det tror jeg ikke den vil. Og det håber jeg heller ikke sker", siger Thomas Adelskov.