Rune Ibsen blev glatbarberet hos barberen, da lærerne fik en arbejdstidsaftale - se før og efter billeder i artiklen.
Lærer lod skægget gro i protest mod Lov 409: Nu er han glatbarberet
I 2013 var Rune Ibsen lærer og tillidsrepræsentant på Bagsværd Kostskole og Gymnasium. I frustration over arbejdstidsloven besluttede han at lade skægget gro, indtil lærerne igen havde en arbejdstidsaftale. Nu er skægget og lærerjobbet røget.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Følelsen af afmagt fik Rune Ibsen til at tage en beslutning om at lade skægget gro i 2013. Han havde forgæves forsøgt at få forhandlet en lokal arbejdstidsaftale hjem til lærerne på Bagsværd Kostskole og Gymnasium.
"Jeg ville lade skægget gro, indtil jeg ikke mere arbejdede under lov 409", siger Rune Ibsen.
"Det var jo egentlig en kæmpe frustration over den situation, som jeg og mine kolleger stod i. Vi kunne ikke rigtig gøre noget ved den situation. For mig var det en barnlig måde at håndtere det uretfærdige, der var sket".
Lærer har ladet skægget gro siden lovindgrebet
I begyndelsen var det kun ham selv, der kendte årsagen til det stadig voksende skæg, men efterhånden blev det en offentlig hemmelighed, og folkeskolen.dk skrev også om skægvæksten.
Mens skægget voksede, voksede også Rune Ibsens interesse for fagpolitisk arbejde. I 2016 blev han medlem af kredsstyrelsen i Gladsaxe Lærerforening, og året efter blev han valgt til næstformand.
"Jeg underviste stadigvæk nogle timer, imens jeg var næstformand og sagsbehandler i Gladsaxe Lærerforening, hvor jeg også har været sagsbehandler".
Ny karriere
I november sidste år valgte han at søge længere væk fra undervisning og elever. Han søgte og fik en stilling som konsulent i forhandlingsafdelingen i Danmarks Lærerforening.
"Jeg har aldrig tænkt over, at det var det, jeg skulle. Man kan se de stillingsopslag, der kommer på DLFinsite (Lærerforeningens intranet, red.). Men det her blev liggende i min mailboks, indtil jeg blev prikket på skulderen og spurgt, om det ikke var noget, jeg skulle søge? Så begyndte det at rumstere i baghovedet. Var det var en mulighed? Det endte med, at jeg sendte en ansøgning omkring midnat dagen før fristen. Så gik der otte dage og to samtalerunder, og så havde jeg et nyt arbejde", siger Rune Ibsen, som måtte tage nogle tunge skridt hen på sine to arbejdspladser, hvor han skulle sige op.
"Jeg skulle sige op på en skole, jeg havde været på i 17 år, og et kredskontor, hvor jeg havde været de sidste fire år. Begge steder gode arbejdspladser med gode kollegaer".
Første januar 2020 begyndte Rune Ibsens konsulentliv. Nu arbejdede han efter overenskomstfastsatte rammer og var ikke længere underlagt Lov 409. Alligevel lod han skægget stå.
"Formelt har jeg ikke arbejdet under Lov 409 siden første januar, men det føltes forkert at klippe skægget af, så jeg lod det blive, selv om jeg fik kommentarer på det fra både nye og gamle kolleger", siger han.
Lærere i staten mangler stadig en aftale
1. september godkendte lærer den aftale, som KL's og lærernes forhandlere havde indgået måneden før. Det var startskuddet til at finde en barber, som kunne tage skægget af med en ragekniv.
Det fandt han, og 10. september røg skægget så langt om længe af.
"Men det gav også mange kommentarer, fordi mine gamle kolleger jo stadig ikke har fået en arbejdstidsaftale, men det føltes rigtigt at gøre, og det ville være at pynte sig med lånte fjer at lade skægget stå. Jeg håber, at lærerne på statslig overenskomst også snart får en aftale".
Selv om Rune Ibsen ind i mellem savner eleverne og ikke mindst 'sit' sløjdlokale, er han glad for livet som konsulent.
"Det er meget anderledes. Jeg sidder med forskellige områder. Blandt andet sidder jeg med private grundskoler og frie fagskoler. Det gjorde jeg ikke oprindeligt, men det er et interesseområde, jeg har, så jeg er glad for, at jeg kan holde fast i det", siger han og glæder sig over, at han er begyndt at undervise på DLF's kurser for tillidsrepræsentanter.
"Det er godt at komme ud blandt lærerne igen".