"Aftalen er klart et skridt i den rigtige retning, den er blevet formuleret i et godt samarbejde og det er et enigt Børne- og Familieudvalg, der anbefaler aftalen. Derfor synes jeg selvfølgelig, at byrådet skal godkende under på aftalen", siger formand for Fjordkredsen Kirsten Busk.

Tæt på en arbejdstidsaftale i Ringkøbing-Skjern

Lærerne i Ringkøbing-Skjern Kommune kan snart få deres første rammeaftale om arbejdstid siden lockouten. Aftalen indeholder bl.a. et loft over antallet af undervisningstimer og en forpligtelse til at indgå lokalaftaler på skolerne.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et maksimalt antal undervisningstimetal på 780 timer om året, styrket inddragelse af medarbejderne, en skærpelse af forpligtelsen til indgåelse af lokalaftaler på skolerne og retningslinjer på alle skoler for, hvordan man tager imod nyuddannede lærere, er nogle af de ting, som formand for Fjordkredsen, Kirsten Busk, fremhæver ved den nye rammeaftale for lærernes arbejdstid, som et enigt Børne- og Familieudvalg i Ringkøbing-Skjern Kommune godkendte i sidste uge. Det betyder, at der nu kun mangler byrådets godkendelse, for at lærerne i Ringkøbing-Skjern Kommune får deres første rammeaftale om arbejdstid siden lockouten i 2013.

"Jeg er meget glad for, at vi er nået til enighed og at der er blevet lyttet til tillidsrepræsentanterne og medarbejderne på skolerne", siger Kirsten Busk og referer til den spørgeundersøgelse, som parterne i samarbejde sendte til lærerne, og som blandt andet har været udgangspunkt for forhandlingerne om den nye aftale.

Arbejdstid: Lærerne i Nyborg får loft over undervisningstiden 

Lokalaftaler på den enkelte skole

Siden lockouten er det Lov 409, der har sat rammerne for lærernes arbejdstid i Ringkøbing-Skjern - medmindre, at den enkelte skole har lavet en lokalaftale med Fjordkredsen. I fremtiden vil alle skoler får en lokal arbejdstidsaftale tilpasset skolen, da den nye rammeaftale fastslår, at alle skoler skal lave en lokalaftale i samarbejde med Fjordkredsen.

"I kommunen er vi udfordret af, at vi har rigtig mange skoler med forskellige udgangspunkter. Derfor har det været vigtigt for os, at få skrevet ind i aftalen, at tillidsrepræsentanterne og medarbejderne skal have indflydelse på, hvordan deres hverdag ser ud", siger Kirsten Busk.

Lokalt kan de godt blive enige 

Loft på antallet af undervisningstimer

Med aftalen fastsættes det årlige undervisningstimetal til maksimalt 780 timer for fuldtidsbeskæftigede lærere og 840 timer for fuldtidsbeskæftigede børnehaveklasselærere og nettoårsnormen til 1680 timer fordelt på max. 210 dage.

"Noget af de vigtigste for os lærerne, har været at sætte et loft over antallet af undervisningstimer. Derfor er vi selvfølgelig glade for, at det ser ud til at lykkes. at jævne antallet af undervisningstimer mere ud i kommunen. Parterne er enige om, at målet med aftalen er at sikre trivsel, godt arbejdsmiljø og styrke samarbejdet. Vi ved fra undersøgelsen, at lokalaftaler med åbenhed og gennemsigtighed er med til at styrke dette. Med udgangspunkt i bilag 4 fra OK15, skal der være en drøftelse, hvad der er mest hensigtsmæssigt i den lokale kontekst", siger Kirsten Busk og henviser til overenskomsten fra 2015, hvor parterne blev enige om et papir med 15 punkter som handler om planlægningen af lærernes arbejdstid med særligt fokus på forberedelsestiden.

Lærerforliget: Et ekstra løntrin og fokus på forberedelsen

Hun opfordrer byrådet til at godkende rammeaftalen, når den kommer på dagsordenen den 19. marts.

"Aftalen er klart et skridt i den rigtige retning, den er blevet formuleret i et godt samarbejde og det er et enigt Børne- og Familieudvalg, der anbefaler aftalen. Derfor synes jeg selvfølgelig, at byrådet skal godkende aftalen".

Læs mere

Rammeaftalen