Lærerformand i Tårnby, Ulla Erlandsen, er glad for at den rammen for lærernes arbejdstid er blevet justeret.
privatfoto
Mere fleksibelt arbejdsliv for lærerne i Tårnby
Kommunalpolitikerne i Tårnby på Amager vedtog i aftes en mere fleksibel arbejdstidsramme for lærerne. Det betyder blandt andet, at skolerne kan vælge at afskaffe de omdiskuterede stempelure, og at lærerne efter aftale med lederen kan placere noget af arbejdstiden hjemme. Et godt skridt i den rigtige retning mod bedre arbejdsvilkår, mener lærere og forældre.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Lærere og forældre har siden efteråret kæmpet for bedre arbejdsforhold for kommunens lærere, og tirsdag aften var samtlige partier klar til at justere rammerne.
"Det har været en lang rejse, men jeg synes, det er en god aftale. Jeg er glad for at arbejdstiden er blevet mere fleksibel, og jeg er tryg ved at lærerene i samarbejde med lederne kan planlægge det hensigtsmæssigt," sagde Tommy Frederiksen fra De Radikale på mødet.
Også Bjarne Thyregod fra Enhedslisten, der tidligere har kritiseret kommunens håndtering af blandt andet Lov 409, takkede borgmester Henrik Zimino (Socialdemokraterne) for en god proces og "en aftale, der ud fra de givne forudsætninger, er ufattelig god".
I aftalen bliver der blødt lidt op på kravet om fuld tilstedeværelse ved indførelse af 'fællestid'. Det betyder, at læreren skal være minimum 30 timer om ugen på skolen, mens de resterende timer kan placeres efter aftale mellem lærer og skoleleder. Derudover er det fremover op til den enkelte skole at bestemme, hvordan arbejdstiden skal registreres, så stempelurene bliver frivillige. Skolelederne skal ifølge aftalen også skabe muligheder for at samle lærernes forberedelsestid i blokke og sikre dialog med medarbejderne.
Ny ramme i Tårnby kan betyde farvel til stempelurene
Afskaffelse af stempelure signalerer tillid
Formanden for den lokale lærerforening Ulla Erlandsen var også mødt op til mødet for at høre den endelige godkendelse af aftalen. Hun er glad for, at der er blevet lyttet til lærerne:
"Jeg synes vi er kommet et skridt på vejen i forhold til at skabe bedre vilkår og rammer for lærernes arbejde og dermed også for at kunne skabe den kvalitet i undervisningen som vi ønsker".
Ifølge Ulla Erlandsen er det vigtigste i papiret, at der bliver signaleret større tillid til medarbejderne, og at der er blevet åbnet op for mere fleksibilitet. Det, at lærere og skoleledere får større indflydelse på planlægningen på de enkelte skoler, er et signal om tillid. På samme måde er skolernes mulighed for at registrere lærernes arbejdstid på andre måde end med et stempelur, for eksempel ved et kalendersystem på computeren, et udtryk for mere tillid og fleksibilitet.
"Stempelurene har givet anledning til mange reaktioner, og lærerne har haft en oplevelse af, at den måde at registrere sin arbejdstid på, er et udtryk for mistillid til dem og deres arbejde. Derfor signalerer afskaffelsen tillid til lærerne og ønske om samarbejde," siger hun.
Tårnby-lærere: Vi bliver banket tilbage til industrisamfundet
Lærerformand: undervisningsloft er for højt
Som en del af aftalen har politikerne også fastlagt, at ingen lærere må have mere end 841 timers fagopdelt undervisning. Det er ikke godt nok, mener lærerformanden:
"Der er ingen tvivl om, at det største problem er at skabe tid til at lærerne kan gøre deres arbejde godt, og et maksimalt timetal på 841 som fagopdelt undervisning er meget højt sat."
Ulla Erlandsen havde selv anbefalet et loft på 800 timer inklusiv den understøttende undervisning, og håber ikke, nogen lærere kommer så langt op i timetal. På mødet gav Tommy Frederiksen, De Radikale, også udtryk for, at han synes 841 timer meget, og understregede, at det skal opfattes som et maksimum.
Forældre bakker lærere op
Pia Jørgensen og Trine Lützhøft er nogle af de forældre til børn på kommunens skoler, der har fulgt udviklingen på skoleområdet tæt siden efteråret, og de var også mødt op til gårsdagens møde.
Tårnby-politiker på borgermøde: "Vi er på en brændende platform"
"Aftalen er et skridt i den rigtige retning, det er en erkendelse af, at der er noget, der har været kørt for hårdt. De dårlige forhold i kommune har skabt uro for vores børn, og jeg kan mærke, at det går ud over både deres faglighed og trivsel, så jeg er glad for, at lærernes forhold er blevet væsentligt bedre. Som mor betyder det, at jeg bedre kan se mine børn i øjnene", sagde Trine Lützhøft til folkeskolen.dk
Forældrenes mål er at gøre Tårnby til en attraktiv kommune for både lærere og børn, og det har de arbejdet på siden
Da det i efteråret gik op for forældrene, at der var mange vikartimer på skolerne og svære arbejdsforhold for læreren, gik de aktivt ind i problematikken, og ifølge kredsformand Ulla Erlandsen har forældrenes opbakning været betydningsfuld for lærerne.
7 af 8 Tårnby-skoler får ikke vikardækning for langtidssygemeldte