"Vi er glad for aftalen, da den opfylder mange af de ønsker vi har haft om en tydelig og fleksibel aftale", siger formand for Furesø Lærerkreds Louise Brandt.
Lærerne i Furesø får en arbejdstidsaftale
En fælles forståelse om arbejdstid bliver nu til en egentlig lokalaftale i Furesø Kommune. Tid på opgaverne og loft over mængden af ekstra opgaver er nogle af de ting, som glæder formanden for lærerne i den nordsjællandske kommune.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det gennemsnitlige undervisningstimetal for en fuldtidsansat lærer i Furesø er 760 timer på et år. Det maksimale undervisningstimetal er 810. Sådan var det før, der blev sat underskrifter på en ny arbejdstidsaftale for lærerne i Furesø, og sådan er det også efter.
Men det er en glad formand for Furesø Lærerkreds Louise Brandt, der i dag sammen med skolelederrepræsentanter i kommunen har præsenteret aftalen for tillidsrepræsentanterne.
"Vi er glade for aftalen, da den opfylder mange af de ønsker vi har haft om en tydelig og fleksibel aftale. Vi har prøvet at videreføre tankerne bag vores 'Fælles forståelse', der blev indgået lige efter 2013. Vores aftale har en stor gennemskuelighed og den er enkel. Vi har været tydelige omkring tilstedeværelse på skolerne, antal dage i skoleåret og et stort fokus på tid til at forberede god undervisning. Samtidig har vi fået med i aftalen, at der bør være tid på andre opgaver, og at opgaveporteføljen omkring andre opgaver end undervisning og forberedelse ikke bør overstige 10 procent af skolens timetal", lyder det fra Louise Brandt.
Struer: Lærerne får færre undervisningstimer
Aftale skabt i samarbejde med skolelederne
Det var overenskomstforhandlingerne i foråret 2018 mellem lærernes organisationer og KL, og parternes fælles fokus på en ny start, der satte gang i arbejdstidsforhandlingerne i Furesø.
"Borgmesteren og jeg var enige om, at en arbejdstidsaftale var et godt signal. Vi har fokus på rekrutteringsproblemer, og vi har et godt samarbejde og gode intentioner om, at vi skal have en god folkeskole", siger Louise Brandt.
Men den socialdemokratiske borgmester Ole Bondo Christensen havde ikke flere midler til folkeskolen, og derfor måtte kredsformanden gå med på, at en aftale ville blive udgiftsneutral for kommunen.
Derefter satte kredsen sig ned sammen med skolelederne og en repræsentant for kommunen for at se, hvor man kunne blive enige.
"Det har været fint, at vi har haft et samarbejde med lederne. Vi må erkende, at hvis en aftale skal leve på skolerne, så skal alle parter være enige om det. Vi har oplevet, at det kommer til at virke. Vi har syv timer til forberedelse og fem timer ekstra, fordi vi har 207 dages tilstedeværelse. Det betyder, at vi ligger ret godt med 12 timer til forberedelse om ugen", siger Louise Brandt.
Mariagerfjord Byråd har godkendt arbejdstidsaftale
Hun sætter pris på, at der nu står i aftalen, at der bør være tid på opgaverne på opgaveoversigten.
"Det har været et stort ønske. Når man er udfordret på tid og har mange opgaver, så kan en pulje uden tidsangivelse blive en kæmpe opgave. Så det har været det allervigtigste for mig at få med i aftalen. Det betyder ikke, at der skal stå, hvad den enkelte time skal bruges til, men at der for eksempel bliver afsat ti timer om året til pædagogisk udvikling".
Louise Brandt er ikke nervøs for, om skolelederne vil overholde det, når det i aftalen kun er formuleret som, at skolelederne bør sætte tid på opgaverne.
"Vi har netop præsenteret aftalen for alle tillidsrepræsentanter sammen med skolelederne. Og vi har sammen understreget, hvad vi mener i aftalen, når der står, at der skal være tid på alle opgaver. Det forpligter", siger hun.
Sammenhængende forberedelse
I aftalen står også, at andre opgaver end undervisning og forberedelse ikke bør overstige 10 procent af skolens timetal.
"Der er en tendens til, at der kommer flere og flere opgaver ind i skolelivet. Men i en stram hverdag betyder det, at tiden går fra den individuelle forberedelse. Man ved fra forskning, at velforberedt undervisning giver gode resultater og fastholder lærerne i arbejdet. Når kun 10 procent af skolens samlede timer kan bruges på andet, så bliver forberedelsen hegnet ind", siger kredsformanden.
I aftalen står også, at lærerne skal have samlet forberedelsestid på minimum en time ad gangen.
"Det holder bare ikke, at man som lærer har tyve minutters forberedelse der, og en halv time her. Der har været mange situationer med småforberedelse, og skolelederne var enige med os i, at det var en god idé at skrive det ind".
I aftalen er der også skabt klarhed over, hvordan tiden som lærere bruger til prøver afregnes og der indskrevet mentorforløb for nyuddannede og introduktionsforløb for nyansatte i Furesø. Til gengæld er der kommet lidt mindre tid til tillidsrepræsentanterne.
"Vi har fået lidt mindre tid til tillidsrepræsentanterne. Til gengæld er der skruet op for tiden til trio-samarbejdet (samarbejdet mellem skoleleder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant). Samtidig er der øremærket til AMR på skolerne. Og så har borgmesteren lovet, at vi skal se på, om der kan tilføres flere resurser til skolen, så det gennemsnitlige timetal kan komme ned", siger Louise Brandt.
Brødrene Bondo cykler for Broen