Skærme i skolen
Dobrila Vignjevic
København indfører forbud mod mobiltelefoner i indskoling og sfo
Kun hvis telefoner tjener et pædagogisk formål, må de være i brug, har Københavns Kommunes børne- og ungdomsudvalg onsdag vedtaget.
Børne- og ungdomsudvalget i København har onsdag eftermiddag besluttet, at byens folkeskoler og fritidsordninger er mobilfri fra børnehaveklasse til 3. klasse. Der er dog en lille kattelem, oplyser Alternativets børne- og ungdomsordfører Emil Sloth Andersen.
Telefonerne og eventuelle tilhørende devices må gerne bruges, hvis det "tjener et pædagogisk formål".
"Det er et super vigtigt signal, vi sender her. Det er meget vigtigt, at skolen og fritidsordningen ikke er et sted, hvor børn bliver mere afhængige af smartphones. Skolen og fritidsordningen skal simpelthen være et sted, hvor børn kan tage en pause fra digitale distraktioner og komme ud i virkelighedens verden", siger Emil Sloth Andersen.
Han er klar over, at de fleste skoler allerede har en meget restriktiv skærmpolitik i indskolingen.
Men han mener
stadig, at der ligger et vigtigt signal i den politiske beslutning:
"Vi siger meget tydeligt, at vi skal altså have mobilerne ud af klasseværelset, hvor de mindste børn er. De er rigeligt på skærmene i forvejen. Deres koncentrations-evne har ikke godt af de digitale bombardementer fra skærmene, og vi ser jo nu at læseevnen og matematik-indlæringen er i frit fald. Så nu går det ikke længere med zig-zag-kurs", lyder det fra politikeren.
Et enigt udvalg har samtidig besluttet, at alle skoler skal have
retningslinjer omkring skærmbrug - altså også for de ældre elever.
"I Alternativet håber vi, at skolerne vælger en så restriktiv skærmpolitik som overhovedet muligt", siger Emil Sloth Andersen. "Det kan godt være, at det giver noget bøvl, og at lærerne skal løftes nogle pegefingre i klasseværelset nu, men det er man nødt til for trivslen og indlæringens skyld", mener han.