900 ansøgere er blevet udelukket fra sosu-skolerne på grund af det nye karakterkrav, mener Danske SOSU-skoler. Det har allerede kostet lærerstillinger, fortæller tillidsrepræsentant Dorte Tind.

Karakterkrav koster lærerstillinger på sosu-skolerne

Cirka hver femte ansøger til sosu-assistent, -hjælper og pædagogisk assistent-uddannelserne er i år blevet udelukket på grund af det nye karakterkrav på 02 i dansk og matematik, vurderer Danske Sosu-skoler. En tillidsrepræsentant fortæller, at det allerede har ført til fyringer.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Erhvervsuddannelsesreformens nye karakterkrav trådte i kraft pr. 1. august i år. Det har betydet, at 900 ansøgere til sosu-skolernes uddannelser ikke har kunnet komme ind, fordi de ikke har et 02 i dansk og matematik fra folkeskolen. Og det kan mærkes ude på skolerne, fortæller tillidsrepræsentant ved Sosu-C Dorte Tind.

"Ansøgerskaren er betydeligt mindre - vi plejer at have mere end dobbelt så mange klasser, som vi har i år. Mange er ikke kommet ind, og et nyt obligatorisk 20-ugers grundforløb for elever over 25 får en del til at stoppe undervejs, fordi det er svært for dem at ernære sig af SU", forklarer hun og uddyber konsekvenserne:

"Det mindre optag har allerede betydet, at vi beskåret med 15-17 årsværk. Nogle er gået frivilligt, andre på pension eller deltid. Men syv er blevet fyret - og det er nok ikke sidste gang, vi ser det, med den udvikling, der er i elevtallet".

Over 2.000 unge blev ofre for skærpede krav til erhvervsskolerne

De opsagte har fået et tilbud fra arbejdspladsen om konsulentbistand og -forløb, som kan hjælpe dem til at komme i arbejde igen, fortæller tillidsrepræsentanten.

Ikke nødvendigvis dårligt med karakterkrav

Selvom karakterkravet altså har kostet stillinger, er det ikke nødvendigvis en dårlig ide, mener Dorte Tind:

"Vores elever gør et virkelig godt stykke arbejde i samfundet, men alligevel bliver der sagt, at 'hvis du ikke kan blive andet, kan du altid blive sosu'. Så det er vigtigt at højne renomméet, og det kan karakterkravet måske være med til. Man er jo nødt til at prøve det af".  

Ordblindeforeningen bekymret over karakterkrav til erhvervsskolerne

Formand for foreningen Danske Sosu-skoler Jeppe Rosengård Poulsen er heller ikke uenig i, at der bør være krav til ansøgerne - men han mener ikke nødvendigvis, et 02 fra folkeskolen bør være det afgørende. Han genkender, at karakterkravet har lukket døren for nogle ansøgere.

"Tidligere fik vi en del elever, som ikke har haft så gode erfaringer med folkeskolen og som derfor ikke har så gode karakterer med sig derfra. De er afskåret nu på grund af karakterkravet. Men vi vil netop gerne have dem, der er gode til mennesker - det er vigtigere end karaktergennemsnittet", siger han og tilføjer:

"Det kommer helt bestemt til at koste underviserstillinger, fordi der er færre elever".

Skolerne presses fra flere kanter

Karakterkravet er dog ikke det eneste, der rammer Sosu-skolerne. Der er både besparelser på området og en forhandling i gang mellem KL, Danske Regioner og LO om antallet af uddannelsespladser, fortæller Jeppe Rosengård Poulsen.

I et brev til landets borgmestre har KL udtrykt deres ønske for forhandlingerne; at der bliver 800 færre pladser til sosu-hjælpere, 400 flere til sosu-assistenter og en væsentlig reduktion til en fjerdedel af det nuværende antallet af pædagogiske assistenter. Det er kommunerne, som står for pladserne til hjælperne, mens Danske Regioner har sosu-assistenterne i sygehuspraktik.

SoSu-lærere flygter fra stram tilstedeværelsespligt

"Vi ved selvfølgelig ikke, hvor det ender - men det er ikke positivt, at KL under forhandlingerne har givet udtryk for, at de ønsker at beskære pladserne kraftigt. De kan selvfølgelig ikke bestemme, at Danske Regioner skal oprette flere pladser, men kommunerne kan skære på hjælpernes uddannelsespladser", siger han.

Jeppe Rosengård Poulsen påpeger dog, at skolerne naturligvis ikke bare skal uddanne så mange som muligt, hvis der ikke er efterspørgsel på dem i samfundet bagefter. Men fordi mange af deres elever er over 25, før de starter på sosu-uddannelsen, er de også kortere tid på arbejdsmarkedet, og derfor er der et stort behov for at tilføre nye hele tiden.

"At lukke ned for pladserne er at skyde sig selv i foden. Der kommer flere og flere ældre, så det undrer mig, at de reducerer i antallet af sosu'er lige nu", lyder det fra formanden.