Censorer

"Det er helt utilstedeligt det her", siger formand for overenskomstudvalget i Danmarks Lærerforening Morten Refskov.

DLF om forsinket censorløn: ”Helt utilstedeligt”

Beskikkelsen af censorer sker efter et statsligt cirkulære. Men at censorerne i år skal vente to-tre måneder på betaling er anledning til, at Danmarks Lærerforening nu overvejer, om man skal forsøge at få området overenskomstdækket.

Offentliggjort Sidst opdateret

Flere læsere har undret sig over, at Danmarks Lærerforening ikke har grebet ind over for, at de beskikkede censorer, der bedømte de skriftlige afgangsprøver i maj, fortsat venter på deres betaling for arbejdet.  

”For det første: vi har rettet henvendelse til Stuk (Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, red.), også før den her artikel”, understreger formand for overenskomstudvalget i Danmarks Lærerforening Morten Kvist Refskov. 

”Det har vi gjort, fordi vi har fået medlemshenvendelser omkring det, og vi har også påtalt, at det her ikke er en måde at honorere censorerne på. Efter mine nyeste oplysninger har vores henvendelse i øvrigt sat skred i udbetalingen”. 

Men, forklarer han, det er et statsligt cirkulære, der regulerer de statsligt beskikkede censorers arbejde og honorar. Sådan er det også på en lang række andre undervisningsområder. Der er ikke en overenskomst, der dækker opgaven. 

Det betyder, at Lærerforeningen ikke har nogen formel adgang til at påtale langsommeligheden i forhold til deres aflønning. 

”Det er nu engang sådan, vilkårene er i dag, og det har de pågældende også vidst. De ved også, at det er et bijob, noget, der ligger uden for deres almindelige ansættelse, og som der er nogle lidt særlige konditioner omkring”, siger han. 

”Men det ændrer jo ikke på, at det er helt utilstedeligt, det her”.

Kunne kræve renter

Fordi censoraflønningen er et mellemværende mellem den enkelte censor og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, så giver Renteloven mulighed for, at man som censor – næste gang man sender lønopgørelse ind – samtidig sender et påkrav, så der løber renter på efter 30 dages manglende betaling. 

”Men det er jo bare ikke et sted, vi vil hen. Så selvfølgelig skal det være anderledes end den måde, det er lavet på denne gang, ingen tvivl om det”, siger Morten Refskov og tilføjer, at han rent politisk synes, det er lidt problematisk, at der her er et lærerfagligt område, som ikke er overenskomstdækket.

”Så vi vil bruge det her som en anledning til at kigge på det”, siger Morten Refskov, men skynder sig at tilføje, at det ikke er sikkert, man når frem til, at man vil forsøge at tegne overenskomst.