Censorer

"Der er en del af mine yngre kolleger, for hvem det betyder noget, at man får sin løn, så man kan bruge den i sommerferien", siger Birgitte Therkildsen.

Censorer har ikke fået løn endnu: "Jeg føler mig dårligt behandlet"

Lønnen for de beskikkede censorers arbejde i maj og juni i år er flere måneder forsinket i forhold til normalt

Offentliggjort Sidst opdateret

Det er flere måneder siden, lærere rundt om i Danmark sad og bedømte eksamensopgaver, men de har stadigvæk ikke set en krone for deres arbejde.

Birgitte Therkildsen har været beskikket censor i dansk i 25 år, og hun fortæller, at lønnen plejer at komme den 1. eller senest den 15. juli. Hun anslår, at det for de fleste drejer sig om mellem 20.000 og 25.000 kroner før skat.

Den erfarne censor havde nok ikke valgt at tage jobbet igen i år, hvis hun havde kendt til de lange lønudsigter. Hendes bekymring gælder dog i højere grad de yngre censorer. Hun har talt med flere, der også er stærkt utilfredse.

"Der er en del af mine yngre kolleger, for hvem det betyder noget, at man får sin løn, så man kan bruge den i sommerferien. Jeg ved godt, at man bare kan sige nej, og at det er frivilligt at være censor, men man kan jo ikke smide håndklædet i ringen, når man allerede har lavet arbejdet",  siger hun. 

For sen udmelding

Den 14. juni fik de beskikkede censorer besked om, at der kunne gå 1½ til 2 måneder, fra de udfyldte deres lønopgørelse for arbejdet med de skriftlige prøver, før lønnen blev udbetalt. Den mail modtog de samme dag, som der blev åbnet for muligheden for at indsende lønopgørelse.

Men nederst i mailen stod også, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet holder lukket i juli, og at juli dermed ikke indgår i ekspeditionsperioden. Altså er den forventede ekspeditionstid i virkeligheden på 2½ til 3 måneder.

Arbejdet, som censorerne udførte i maj og juni, kan de altså risikere først at få løn for i midten af september. Det blev de dog først informeret om, efter arbejdet var gjort. 

"At man beder folk om at være censorer og komme på kurser, så hele prøvesystemet kan fungere, og de så skal vente 2½ måneder på at få deres løn. Det synes jeg simpelthen ikke er okay!" siger Birgitte Therkildsen.

Selv har hun i år rettet 210 besvarelser fra fire forskellige skoler og brugt mellem 70 og 80 timer på arbejdet ud over deltagelse i og forberedelse til censorkurset. 

Også matematikcensor Claudia Skjønnemand er utilfreds med forsinkelsen og styrelsens kommunikation om den:

”Havde jeg vidst, at jeg ville få min løn så sent, havde jeg nok stadig lavet arbejdet. Men så havde jeg i det mindste været klar over forsinkelsen. Det var jo nogle penge, jeg havde regnet med at få noget før”, siger Claudia Skjønnemand.

”Det er usselt”

"Jeg føler mig dårligt behandlet. Jeg synes, det er usselt på en eller anden måde. I forvejen er hele det her censorapparat skåret så meget ind til benet", siger Birgitte Therkildsen.

Her peger hun blandt andet på, at Folketinget i 2015 vedtog, at de skriftlige prøver fremover kun skulle bedømmes af én statsligt beskikket censor og ikke som tidligere af klassens lærer plus en ekstern censor. Samtidig er det obligatoriske censorkursus blevet gjort online uden samme mulighed for at stille spørgsmål og udveksle erfaringer som før.

Birgitte Therkildsen ved ikke, hvor længe endnu, hun skal være censor. Men hun håber, at der bliver funder en løsning næste år, for de beskikkede censorer er vigtige for hele skolesystemet. Og hun frygter, mange vil vælge at stoppe efter dette års lønsituation.

Folkeskolen har kontaktet Børne- og Undervisningsministeriet for et interview om problemerne, men har fået dette skriftlige svar fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet:

"Styrelsen for Undervisning og Kvalitet bestræber sig altid på at behandle censorernes løn hurtigst muligt. Der vil være en sagsbehandlingstid fra censorerne har indberettet deres rettearbejde til lønnen bliver udbetalt. Det er almindelig procedure og inden for rammerne af censorernes kontrakt som statsligt beskikket censor. Perioden for udbetaling af løn kan variere fra år til år alt efter det kontor, der behandler lønudbetalingens ferieplanlægning".