Afgangseleverne kommer heller ikke op i idræt til sommer.

Stor ærgrelse hos idrætslærere efter aflysning af idrætsprøven

For tredje år i træk er idrætsprøven for afgangseleverne aflyst, og det skaber stor skuffelse hos idrætslærere. ”Jeg frygter, vi gør eleverne en bjørnetjeneste”, siger formand for Dansk Skoleidræts idrætsfaglige udvalg.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Beslutningen om at tage corona-hensyn og mindske antallet af afgangsprøver for de ældste elever igen til sommer skaber ikke kun lettelse og ro i maven hos nogle elever og lærere.

Fredagens brede politiske aftale om sommerens prøver indebærer blandt andet, at eleverne ikke skal op i udtræksfagene - og det betyder altså, at afgangselever for tredje år i træk ikke kommer op i idrætsprøven.

Det skaber stor skuffelse og ærgrelse hos idrætslærer Malene Tønder, der også er formand for Dansk Skoleidræts idrætsfaglige udvalg.

Hun frygter, "at vi gør eleverne en bjørnetjeneste".

"Min allerførste reaktion var, at jeg var chokeret. Jeg syntes ikke, det var dér, den bar hen. Derefter blev jeg enormt ærgerlig. Det undrer mig rigtig meget, at man har truffet den her beslutning, og det ærgrer mig, at man ikke har talt med os, der står med fingrene nede i mulden. Jeg frygter, at vi med det her gør eleverne en bjørnetjeneste", siger Malene Tønder.

"Kunne have skabt god prøve-situation"

Hun havde håbet, at undervisningsministeren og de øvrige politikere ville have skelet til de anbefalinger, som Dansk Skoleidræts idrætsfaglige udvalg kom med i januar, da udvalget pressede på for at få gennemført idrætsprøven til sommer - med muligheder for, at skolerne lokalt kunne overveje forskellige former for lempelser.

Dansk Skoleidræt: Det skal være muligt at lempe på idrætsprøven

"Jeg var sikker på, at vi med vores forslag til lempelser kunne have skabt en rigtig god prøve-situation for både eleverne og lærerne. Det ærgrer mig, at man ikke har lyttet til os eller kigget ind i de lempelser og anbefalinger", siger Malene Tønder.

"Prøven er vigtig for vores fag, og jeg er dybt skuffet over, at man ikke har taget højde for de erfaringer, vi sidder med. Nu frarøver man eleverne en erfaring i prøvesituationen, og jeg kan godt blive i tvivl om, om vi skaber robuste unge, som er klar til videre uddannelsesforløb, ved at skære i de her prøver", tilføjer hun.

Elever havde glædet sig til prøven

Hun fortæller, at hun som idrætslærer selv har elever, der havde glædet sig til idrætsprøven.

"Og jeg er sikker på, at det er sådan over hele landet. Det kan måske være praktiske børn, som ikke er så fagligt funderede i fx dansk eller matematik eller engelsk, men som glædede sig til at shine i et praktisk fag. De her børn bliver altså frarøvet en mulig succesoplevelse ved at stå på idrætsgulvet og vise det, man har øvet sig på fra 0. og op til 9. klasse, uanset om der har været corona eller ej", siger hun.

Malene Tønder "er helt med på", at det ikke har været et drømmescenarie i skolerne de seneste to år.

"Men jeg synes, det er en falliterklæring at skære så mange prøver væk - især i den praktisk-musiske del".

"Vi er en masse lærere, der har arbejdet helt vildt med at klæde disse unge på til et eventuelt udtræk. Vi har virkelig gjort os umage i hele det her forløb med at klæde dem ordentligt på. Så jeg føler mig også ramt. Er der slet ingen tiltro til, at eleverne faktisk godt kan klare en situation, som kan være svær"?

Hun fortæller, at at hendes kolleger udtrykker samme holdning.

"Chok og skuffelse var den umiddelbar reaktion. Og så en kæmpe ærgrelse. Fordi vi har virkelig knoklet", siger hun.

Politikere bøjer sig for pres og mindsker antallet af prøver til sommer

Samme holdning kommer fra idrætslærer Trine Hemmer-Hansen, der også er idrætsfaglig rådgiver på Folkeskolen.dk.

Hun skriver i en blog på Folkeskolen.dk, at hun er overbevist om, at hendes elever var helt klar til at gå op til idrætsprøven.

"Det har man så højere oppe vurderet ikke var virkeligheden, og derfor sikres der med undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theils ord 'en god og fair oplevelse med at gå til eksamen'.  I min optik havde det både været godt og fair at lade eleverne gå op", understreger Trine Hemmer-Hansen.

Blog: Tredje år i træk at idrætsprøven aflyses