"Det er et stort arbejde at forberede den her prøve. Men det giver så meget mening, når man er i gang og er færdig", siger madkundskabslærer Marie Degn.
Foto: Privat
Madkundskabslærer: Gennemfør afgangsprøven – det er en stor fornøjelse
Marie Degn havde sine elever op til afgangsprøve i madkundskab den 13. og 14. december sidste år. Siden har hun været censor ved madkundskabsprøver i januar. Hun er begejstret for, hvordan prøverne er forløbet og deler her sin forberedelse til prøverne.
Prøven i madkundskab
1. Planlægningsfase på 2 timer (120 minutter)(individuelt/grupper) Eleverne kan vælge enten at gå til prøveindividuelt eller i grupper a 2-3 elever. Eleverne trækker etprøveoplæg, som består af en opgave og eventuelle bilag. Dette sker5 skoledage, før det praktiske arbejde udføres.
Til udførelsen af opgaven får eleverne: 2 timer tilplanlægning, hvor kun de elever, der skal aflægge prøve, og lærerener til stede.
2. Udførelsesfase på 2 timer (120minutter)(individuelt/grupper) Udførelsesfasen er på 2 timer, hvorcensor og lærer er til stede, og hvor eleverne udfører detpraktiske arbejde.
3. Fremlæggelse og samtale 10 minutter pr. elev(individuelt/grupper) inklusiv karakterfastsættelse. Denne delforegår enten i grupper eller individuelt og iumiddelbarforlængelse af udførelsesfasen. Der gives bedømmelse afelevernes præstationer. Der gives individuelle karakterer. Censorer både tilstede under udførelsesfasen, hvor eleverne udfører detplanlagte praktiske arbejde, og ved den efterfølgende fremlæggelseog samtale.
Kilde: uvm.dk
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Madkundskabslærer Marie Degn, Holluf Pile Skole i Odense, er en af de første, som har gennemført den nye afgangsprøve i madkundskab, som politikerne indførte for fire år siden. Ikke bare har hun som lærer ført sin klasse op til afgangsprøven før jul, hun har også været censor ved andres prøver i januar.
Hun er ikke i tvivl om, at hun mener, at sommerens afgangsprøver i madkundskab bør gennemføres.
"Der er mange, der er bekymrede og synes, vi skal aflyse. Men det er en rar måde at have afgangsprøve på, og det forbereder de unge mennesker godt på, at de også skal til afgangsprøve næste år", siger Marie Degn, som godt kan føle sig lidt alene med det synspunkt.
DLF: Lad de enkelte skoler beslutte, om valgfagsprøverne skal aflyses
Valgfag med benspænd
Valgfag i madkundskab med afgangsprøve i 8. klasse har haft svære udfordringer. Nedlukning af skolerne og opfordringer til undervisning i stamklasser har betydet, at mange elever ikke har fået de 120 timers undervisning over maksimalt to skoleår, som er kravet.
De første afgangsprøver i faget skulle være afholdt i skoleåret 2020/21, men corona betød, at politikerne trak i nødbremsen og ophøjede elevernes standpunktskarakterer til prøvekarakterer.
Igen i år opfordrer Skolelederforeningen og Danske Skoleelever til, at prøverne til sommer aflyses. Danmarks Lærerforening mener, det bør være den enkelte skole, der selv skal kunne vælge, om det giver mening at gennemføre prøven.
Skolelederforeningen beder ministeren aflyse de praktisk-musiske afgangsprøver endnu engang
Kæmper for, at afgangsprøver bliver gennemført
Nu har Marie Degn prøvet flere afgangsprøver i madkundskab, og hun er så positivt stemt, at det er nødvendigt for hende at give en modvægt til opfordringerne til aflysning.
"Vi var nogle af de første, der gennemførte. Vi nåede det, inden vi blev sendt hjem før jul. Jeg stod også og planlagde det sidste år, men så blev vi sendt hjem to dage før eleverne skulle trække. Men i år nåede vi at gennemføre det hele. Det var dejligt og en virkelig god oplevelse", siger hun.
Efter nogle dage som censor ved afgangsprøven i madkundskab var hun ikke i tvivl. Både lærere og elever får gode oplevelser til afgangsprøven, selvom de måske ikke har haft faget i de timer, de burde.
"Jeg har også selv været bekymret for, hvordan det skulle gå, og hvor meget corona betyder. Men vi lærere er jo også censorer. Vi ved jo godt, hvordan det har været at undervise online i madkundskab. Det er jo ikke en fest - men jeg er overrasket over, hvor godt det er gået alligevel", siger Marie Degn.
Lav en prøveeksamen - selv om det er tidskrævende
Hendes erfaring er, at prøvekaraktererne ligger meget tæt på standpunktskaraktererne.
"Hvis man er bekymret for, at de skal op til sommer, så prøv at lav en prøve, hvor eleverne viser, hvad de kan. En slags terminsprøve. Hvor de får en gang til at forberede sig, og næste gang skal de lave noget mad. Det kan godt være, man ikke kan nå den mundtlige del, så må man tage den næste gang og evt. i grupper, hvor de vurdere hinanden ud fra et skema. Så er der gået tre gange, men børnene får så meget ud af det".
Hun oplever, at lærerne er mere nervøse for prøven end eleverne, og at eleverne er meget glade for prøveformen, som også giver dem en fornemmelse for, hvordan prøven i eksempelvis naturfag vil forløbe året efter.
"Jeg har kun tre forløb, som jeg har opgivet til prøven, så har vi lavet prøveoplæg ud fra dem. Man må gøre det så godt, man kan, i forhold til den undervisning, man har haft", siger hun.
"Jeg oplever også, at dem, som ikke har fået lov til at komme op til prøven på grund af corona, bliver lidt kede af, at de ikke får lov til at gå til sygeprøven, men får ophøjet deres standpunktskarakterer", siger hun.
Hun mener, at det er et stort arbejde som lærer at forberede sig til prøven og forstår godt, hvis nogle ikke vil gøre det forgæves. Derfor er hun parat til at dele sine egne forberedelser op til prøven, så andre kan lade sig inspirere.
"Det er et stort arbejde at forberede den her prøve. Men det giver så meget mening, når man er i gang og er færdig".
Marie Degn deler gerne sin forberedelse. Find hendes forløbsbeskrivelser, materialer, beskeder der er sendt til censor og forældre og elever og tidsplaner for 3 klasser og elevernes forberedelse via linket under denne artikel. Alle personfølsomme oplysninger er fjernet.