Københavns Kommune tegner sig for størstedelen af den kommunalt finansierede modersmålsundervisning
Arkivfoto: Louise Knuth Pedersen
Modersmålsundervisningen er stort set afskaffet
Kun 5000 af landets cirka 70.000 tosprogede elever modtager i dag modersmålsundervisning, viser en kortlægning fra Dokumentations- og rådgivningscenteret om racediskrimination (DRC). Det svarer til omkring syv procent.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Kortlægningen afdækker, at statens etsprogspolitik over for etniske minoritetselever fra tredjelande stort set er lykkedes", konstateres det i rapporten, der hedder 'Danmark har ondt i modersmålet. En kortlægning af kommunernes modersmålsundervisning i skoleåret 2007/08'. Rapporten bliver præsenteret på et offentligt møde i dag.
Kommunernes pligt til at tilbyde modersmålsundervisning til alle tosprogede elever blev fjernet fra folkeskoleloven ved en ændring, der blev vedtaget i 2002. Nu har kommunerne kun pligt til at tilbyde modersmålsundervisning til tosprogede elever, der stammer fra EU, Norge, Island, Liechtenstein, Færøerne og Grønland.
Tosprogede elever, der kommer fra andre lande, de såkaldte tredjelande, må klare sig på egen hånd, hvis de vil lære deres modersmål - med mindre de bor i en af de 14 kommuner, der stadig tilbyder offentligt finansieret modersmålsundervisning.
København tegner sig for den største del af landets kommunalt finansierede modersmålsundervisning. Her modtog i alt 2.779 elever modersmålsundervisning sidste skoleår. De øvrige 13 kommuner, der tilbød kommunalt finansieret modersmålsundervisning, var Ballerup, Glostrup, Ny Holbæk, Ringsted, Ny Roskilde, Vordingborg, Fanø, Sønderborg, Randers, Frederikshavn, Vallensbæk og Århus. I alle tilfælde blev tilbuddet kun givet til elever på de yngste klassetrin.
I alt 79 af landets 98 kommuner deltog i undersøgelsen.
MånedsmagasinetUnderviserebringer i decembernummeret et tema om tosprogede elever.