Støj i skolen

Hvis jeg har haft en dag med rigtig meget støj, er det som om mit hoved ikke kan rumme mere, når jeg går hjem fra skolen, siger Frederikke Johnsen.

Larm får lærer til at frygte for sin hørelse

Folkeskolen er et larmende sted at være. Det giver lærere og elever en masse problemer, men høretab er ifølge forskningen ikke et af dem. Det tror lærer Frederikke Johnsen dog ikke på, for hendes hørelse er mærkbart dårligere efter en larmende arbejdsdag, fortæller hun.

Offentliggjort Sidst opdateret

”Jeg elsker at komme hjem, lukke min dør – og så er der bare stille”, fortæller lærer på Stolpedalskolen i Aalborg Kommune Frederikke Johnsen. Hun har læst med i Folkeskolens  artikler om støj, og hun kan genkende, at det er et problem, hun er nødt til at håndtere i sin dagligdag. Og så har hun svært ved at tro på det, når forskere siger, at der ikke er noget, der tyder på, at skolelærere og børnehaveklasseledere får deres hørelse skadet permanent af deres arbejde.

”Jeg har i hele min karriere oplevet, at der er støj. Hvor meget varierer fra klasse til klasse, men generelt vil jeg sige, at der kommer mere og mere af det” siger hun. ”Det er svært at forestille sig at der ikke er lærere, som får høreproblemer af den støj, de udsættes for jobbet”.

Ørepropper i supermarkedet

Frederikke Johnsen er lærer og frygter at hun er ved at udvikle tinnitus på grund af den støj, hun er udsat for på jobbet.

Frederikke Johnsen har været lærer i 14 år. For hendes vedkommende begyndte høreproblemerne for fire-fem år siden, og det er blevet værre siden da.

”På et tidspunkt begyndte jeg at registrere susen for ørerne”, fortæller hun. ”Jeg hører den først, når der er stille omkring mig og nogle dage er det værre end andre. Jeg har fået skyllet mine ører for at finde ud af om det var, der var problemet, men der var faktisk ikke noget at skylle ud”.

Hvor slem hendes øresusen er, hænger sammen med hvor meget støj, hun har været udsat for i løbet af dagen, fortæller hun.

”Hvis jeg har haft en dag med rigtig meget støj, er det som om mit hoved ikke kan rumme mere, når jeg går hjem fra skolen. Så kan det være et problem, hvis der er baggrundsmusik i butikken, når jeg køber ind på vej hjem fra arbejde. Det bliver det problem, hvis nogle taler med høje stemmer eller griner højt, eller et spædbarn skriger. Det påvirker mig så meget, så jeg næsten ikke kan holde ud at være i supermarkedet. Jeg er begyndt at tage ørepropper i, når jeg går ud og handler på sådanne dage. Det er lidt grotesk.”

Frederikke Johnsen understreger, at problemet ikke er værre, end at hun kan leve med det. Men hun frygter, at det udvikler sig.

”Jeg skal jo være på arbejdsmarkedet mange år endnu, og jeg er bange for at få permanent tinnitus. Det ville være frygteligt.”

Hvad er tinnitus?

Tinnitus er en lyd, som du registrerer, uden at der er nogle ydre lydkilder, og uden at du er hallucineret eller forvirret. Lyden kan være let susen, hylen, brusen, motorlyd eller pibetoner, og er ofte ledsaget af hørenedsættelse. Tinnitus kan være ensidig eller dobbeltsidig, konstant eller periodisk.

Man har kendskab til en række forhold, der kan være årsag til udvikler tinnitus  fra stress til visse sygdomme. Tinnitus kan også være en bivirkning ved visse typer medicin. Ifølge sundhed.dk er den hyppigste årsag dog ørevoks. I mange tilfælde kan man ikke finde en forklaring.

10-15 procent af befolkningen generes af tinnitus. Andelen stiger med alderen.

Kilde: Sundhed.dk

Børn larmer bare mere i dag

Grunden til, at Frederikke Johnsen er overbevist om, at der er en sammenhæng mellem hendes øresusen og den larm, hun oplever på jobbet, er at hun kan observere at hun er mere påvirket når hun har haft de meget larmende klasser. For eksempel først på skoleåret, fortæller hun. Og det gælder også, selv om hun er udskolingslærer.

”Jeg oplever, at der også er uro i de store klasser – især når man starter dem op, de første måneder efter at man overtager dem. Nu er vi kommet så langt hen i skoleåret, at jeg har fået mere styr på mine nye klasser. Så oplever jeg også mindre susen for ørerne”, siger hun.

Frederikke Johnsen understreger, at hun godt ved at lærerjobbet i sin natur er et støjende job.

”Når børn og unge bliver begejstrede eller sure eller kede af det, så kommer der lyd på – selvfølgelig. Det skal der også. Men en mellemting mellem total stilhed og så det, vi har nu, ville være rart”, mener hun. ”Og det er ikke for at sige, at alt bare var bedre, dengang far var dreng. Men når jeg ser tilbage på min egen skoletid – vi talte bare ikke uden at have fået lov, for det gjorde man bare ikke. Hvis nogle gjorde, blev der virkelig slået ned på det, og det var der ingen forældre, som beklagede sig over. I dag er det som om skolen skal stå for mere og mere af opdragelsen og man skal være meget tydelig i sin klasseledelse. Det bruger man meget tid på”.

Pause i stilhed

Frederikke Johnsen har fundet nogle metoder til at håndtere støjen på, siger hun. Ud over ørepropperne i supermarkedet og stilheden i hjemmet, er det blandt andet at opsøge ro i frikvartererne.

”De dage, hvor jeg oplever meget støj på jobbet, kan jeg finde på at holde mine pauser i et tomt lokale for at få lidt ro i løbet af dagen. Bare for at hvile ørerne et øjeblik”. Hun understreger at det ikke er et udtryk for at hun mistrives på jobbet, for det gør hun overhovedet ikke. Det er heller ikke fordi hun ikke vil være social med sine kollegaer.

”Jeg har bar brug for en lydpause en gang i mellem” siger hun og fortæller at hun også overvejer at bruge ørepropper, når hun står i de larmende klasser.

”Det har jeg en kollega, som gør og er meget glad for” siger hun. ”Jeg føler i hvert fald af jeg skal passe på min hørelse, for det ville være forfærdeligt at udvikle tinnitus. Og jeg skal jo være lærer mange år endnu".