Spejdere, elever og matematiklærere skal holde DM i fagene

Danmarksmesterskab: Et konsortium bestående af Danske Skoleelever, professionshøjskolerne Metropol og Via, forlaget Alinea, Danmarks Matematiklærerforening, Dansk Industri, Dansk Erhverv, Randers Kommune, Aalborg Kommune, Denoffentlige.dk og Det Danske Spejderkorps skal i fællesskab arrangere Fagenes Festival, som bliver et slags DM i skolens fag.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Konsortiet er udvalgt blandt seks ansøgere til den pulje på 10 millioner kroner, som Undervisningsministeriet udbød for godt en måned siden.

Hvem vil arrangere DM i skolens fag?

"Vi har talt meget om rammerne for undervisningen i folkeskolen. Nu skal vi sætte større fokus på fagenes indhold og hele formålet med at gå i skole, nemlig at blive dygtig. Vi skal vise, at det er sejt at være dygtig til for eksempel dansk eller matematik. Derfor vil vi give eleverne mulighed for at vise og dyste med deres talenter ved Fagenes Festival", siger minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby.

Projektet er inspireret af erhvervsskolernes DM i Skills, og målgruppen er udskolingen, hvor skoletrætheden ofte indfinder sig. 

"Fra vores synspunkt må det en gang for alle slås fast, at det er sejt at ville fordybe sig i et fag, at det er sejt at engagere sig i sin skoledag, og at det er sejt at yde sit bedste i fællesskabet - uanset om det er i dansk, matematik, sløjd eller musik", lyder programerklæringen fra folkene bag Fagenes Festival. (se pjece om projektet til højre).

Individuelt og fælles mesterskab

Deltagelse i DM i fagene sker på elevernes eget initiativ eller efter en klassedrøftelse, hedder det i oplægget. Eleverne skal altså ikke nødvendigvis indstilles af skole, lærer eller pædagog. Det er åbent for alle elever i udskolingen, også på tværs af klasser og årgange. Ved siden af kan man deltage i holdmesterskaberne i fagene, som afvikles på en digital platform sideløbende med de individuelle mesterskaber. Holdkonkurrencens form får karakter af en app, hvorigennem klassen som helhed løbende bliver stillet opgaver. 

Casebaserede konkurrencer

En gruppe fagdidaktikere skal udvikle konkurrenceopgaver baseret på cases, som understøtter den anvendelsesorienterede og praksisnære del af de forskellige fag og fagkombinationer. Eleverne skal tænke problemløsende og tværfagligt for at løse nye, uforudsete og anderledes opgaver, hedder det i oplægget.

Danmarksmesterskabet i fagene afvikles hvert år i tre runder. En kvalifikationsrunde på skoleniveau, en kvalifikationsrunde på regionalt plan og endeligt landsmesterskabet. Herunder er de forskellige konkurrencer og aktiviteter beskrevet.

Første kvalifikationsrunde finder stede på skolerne inden efterårsferien 2016.