Roskilde har tidligere været en sort plet på Danmarkskortet over aftalte rammer for lærerne. I slutningen af maj kunne kreds og kommune skrive under på en aftale. Dermed blev Roskilde også den kommune, der tættest på sommerferien aftalte rammer, som skal gælde for lærerne, når de møder efter sommerferien.

Ni ud af ti lærere har aftalte rammer for arbejdstiden efter sommerferien - se listen her

83 kommuner og kredse har sammen underskrevet aftalte rammer for lærernes arbejdstid, som gælder for næste skoleår, viser ny opgørelse. Men beskyttelsen for lærerne er meget forskellig, og 10 procent af lærerne arbejder ikke efter aftalte rammer.

Offentliggjort

Her er der aftalte rammer forlærernes arbejdstid

Albertslund
Allerød
Ballerup
Bornholm
Brøndby
Brønderslev
Dragør
Egedal
Esbjerg
Favrskov
Faxe
Fredensborg
Fredericia
Frederiksberg
Frederikshavn
Frederikssund
Furesø
Faaborg-Midtfyn
Gentofte
Gladsaxe
Glostrup
Greve
Gribskov
Guldborgsund
Haderslev
Halsnæs
Hedensted
Helsingør
Herlev
Hillerød
Hjørring
Holbæk
Horsens
Hvidovre
Hørsholm
Ishøj
Jammerbugt
Kalundborg
Kerteminde
Kolding
København
Lejre
Lolland
Lyngby-Taarbæk
Læsø
Mariagerfjord
Middelfart
Morsø
Nordfyn
Nyborg
Næstved
Odder
Odense
Odsherred
Randers
Rebild
Ringkøbing-Skjern
Ringsted
Roskilde
Rudersdal
Rødovre
Samsø
Silkeborg
Skanderborg
Skive
Slagelse
Solrød
Sorø
Stevns
Struer
Svendborg
Syddjurs
Sønderborg
Tønder
Tårnby
Varde
Vejle
Vesthimmerland
Viborg
Vordingborg
Aabenraa
Aalborg

Århus

Kilde: DLF. Definitionen på aftalte rammer er, at to parter harunderskrevet et papir. 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Siden arbejdstidsloven fejede alle aftaler om lærernes arbejdstid væk, har stadig flere kredse og kommuner forhandlet fælles forståelser, rammer eller lokale arbejdstidsaftaler hjem for lærerne. Fælles for de aftalte rammer er, at kommune og kreds sammen har skrevet under på et papir, der lemper reglerne i arbejdstidsloven L409.

Den nyeste optælling fra Danmarks Lærerforening viser, at lærerne i 83 kommuner næste år vil have en eller anden form for aftalte rammer for arbejdstiden efter sommerferien. Sidste skoleår var det kun tilfældet i 75 kommuner.

Det svarer i fuldtidsstillinger til, at omkring 90 procent af lærerne i Danmark efter sommerferien arbejder i en kommune, som har underskrevet en lokal arbejdstidsaftale eller en fælles forståelse med lærerkredsen.

Formand for Overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen peger på, at overenskomstaftalen fra 2018, hvor parterne blev enige om nedsætte en arbejdstidskommission og begynde på en ny start har smittet af på forholdet mellem kommuner og kredse.

"Det viser, at OK18 i hvert fald har haft det resultat, at flere kommuner og kredse har taget de centrale parters intention om at forbedre samarbejdet på alle niveauer meget alvorligt", siger Gordon Ørskov.

 

Stadig flere kommuner indgår arbejdstidsaftaler for lærerne 

Aftalte rammer er starten på nye tider i Roskilde

Roskilde er en af de kommuner, hvor der ikke tidligere har været aftalte rammer. Sidst i maj blev kreds og kommune enige om en aftale, der blandt andet betyder, at der er kommer et loft over undervisningstiden. Mandatet har fra starten været, at aftalen skulle være udgiftsneutral, men for kredsformand Tina Svarre Hansen er det afgørende, at Roskildes lærere nu får en ramme om deres arbejdstid:

"Det er virkelig rart i en økonomisk turbulent tid", sagde Tina Svarre Hansen til folkeskolen.dk, da aftalen blev indgået. "Og ikke mindst har vi fået skabt en tillidsdagsorden, der rækker helt ud på skolerne, hvor der nu står i nogle lokalt aftalte papirer, at der skal være en dialog og et samarbejde ude på skolerne, og det er vi både i kredsen og kommunen klar til at gøre noget for, så vi kommer vilkårligheden til livs". 

Endelig: Roskildes lærere får en arbejdstidsaftale

I nogle kommuner er aftalte rammer for arbejdstiden kun lig med en fleksibilitet, som handler om, hvor og hvornår arbejdstimerne bliver placeret, mens lærerne i andre kommuner har sikret tid til forberedelse og loft over antallet af undervisningstimer.

Gordon Ørskov Madsen er klar over, at der er meget stor forskel på vilkårene i kommunerne.

"For de flere lærere, som nu konkret bliver omfattet af lokale aftaler, betyder det, at de har fået tydeligere og mere sikre rammer om deres arbejde. Nogle steder har man sikret forberedelsestiden til lærerne i et vist omfang, i andre aftaler har man aftalt mere fleksible rammer for lærernes arbejde. Nogle aftaler har fokus på planlægningsbestemmelser og et tydeligere overblik over, hvilke opgaver, man skal løse. Der er lagt op til bedre dialog om løsningen af opgaverne og konkret opfølgning af de opgaver, der skal løses. På den måde har det konkret betydning for de lærere, som ikke tidligere har været omfattet af en lokal aftale".

Han fortæller, at DLF er igang med at samle op på elementerne i de aftaler, som gælder for næste skoleår. 

"Hen over sommeren foretager vi en kortlægning af samtlige lokale aftaler, hvor vi ser på, hvordan aftalerne ser ud, hvilke elementer, der er med, så vi kan blive klogere på, hvad der fungerer godt i aftalerne rundt om i kommunerne".

DLF ønsker stadig central arbejdstidsaftale 

Den arbejdstidskommission, som blev nedsat i forbindelse med overenskomstforhandlingerne sidste år skal være færdig med arbejdet inden udgangen af 2019. Når kommissionen kommer med tilbagemeldingen kan forhandlingerne om centrale rammer for lærernes arbejdstid gå i gang. Og selv om mange kommuner og kredse er kommet i mål med lokale aftaler, er der behov for en central aftale, mener Gordon Ørskov Madsen. Dels fordi der er stor forskel på aftalerne. Dels fordi lærerne i 15 kommuner næste skoleår arbejder efter arbejdstidslovens bestemmelser. 

Ny tillid mellem KL og DLF: Vi tror på en ny start 

"Det er herligt, at 90 procent nu er omfattet af en aftale, men aftalerne har meget forskellig karakter. Og ti procent er ikke omfattet, og det er uacceptabelt, og derfor skal vi have sat spot på at få en central aftale ved periodeforhandlingerne i 2020. Og her skal vi bruge den viden, vi har fra de lokale aftaler. Der er god viden at hente ud af de lokale aftaler", siger Gordon Ørskov Madsen.