Albertslund: En tredjedel af lærerne skiftet ud på tre år
Hver tredje lærer i Albertslund er stoppet inden for de seneste tre år, og nu har hver femte ansat i lærerjob ingen læreruddannelse. Albertslund Lærerkreds har nu skrevet til kommunalbestyrelsen med ønsket om, at politikerne handler.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
306 fuldtidslærerstillinger er der i Albertslund. Og i løbet af de seneste tre år er 132 lærere stoppet. Det svarer til, at hver tredje lærer er blevet udskiftet, og på nuværende tidspunkt har hver femte lærer på skolerne i Albertslund ikke nogen læreruddannelse.
De tal bekymrer medlemmerne Albertslund Lærerkreds så meget, at kredsen på sin generalforsamling forleden besluttede at sende et brev til kommunalbestyrelsen, hvor lærerne opfordrer til, at politikerne gør en indsats for at fastholde og rekruttere lærere i Albertslund. I brevet bliver det også understreget, at den store udskiftning også er en belastning for de lærere, der bliver i Albertslund.
"Dermed har det indlysende store konsekvenser for børnene, kvaliteten og udviklingen af skolen", står der i brevet, som har kredsens generalforsamling som underskriver.
Formand for Albertslund Lærerkreds Maiken Amisse har flere bud på, hvad det er, som får lærerne til at forlade vestegnskommunen.
"Arbejdsmiljøet har rigtig stor betydning. Vi har haft et samarbejdspapir om lærernes arbejdstid rigtig længe, men det er ikke sikkert, at den tillid som kommunen viser også bliver udmøntet på den enkelte skole. Det er ikke altid, at skolelederne formår at give tilliden videre. Der kan være en oplevelse af kontrol frem for tillid, og der kan blive implementeret nye tiltag, uden man spørger lærerne, og det har stor betydning for, om lærerne har lyst til at blive", siger Maiken Amisse.
Samråd: Den lokale lærermangel skal tages alvorligt
Lav løn i Albertslund
Når det gælder problemerne med at rekruttere uddannede lærere, så mener Maiken Amisse, at det kan hænge sammen med, at Albertslunds lærerløn ligger lavere end nogle af omegnskommunernes.
"Albertslund Kommune er ikke lønførende. Vi havde en lærer, der ringede i morges, der arbejder i Ballerup, som tænkte på at søge job i Albertslund. Han blev overrasket, da det gik op for ham, at han ville gå 3000 kroner ned i løn om måneden. Nu ved jeg ikke, om han søger. Lønnen har stor betydning, især fordi vi ligger så tæt på de andre kommuner".
Maiken Amisse håber, at det kan lykkes for lærerne at få politikerne til at øge fokus på skoleområdet generelt.
"Og så håber vi selvfølgelig, at nogle af tingene bliver ændret", siger hun.
S kalder undervisningsminister i samråd om lærermangel
Politiker: Der er brug for mere fakta
Marianne Burchall fra Socialdemokratiet er formand for Børne- og Skoleudvalget i Albertslund. Hun kender fra sine egne børns skole konsekvenserne af lærerskift.
"Lærerne har fokus på det samme, som jeg har fokus på. Og vi har det også som emne på næste Børne- og Skoleudvalgsmøde. Jeg har bedt om at få mere fakta. Jeg vil meget gerne vide, om de fleste skift er sket i det første af de tre år. Jeg vil gerne vide, om vi har fået vendt bøtten eller vi stadig har udfordringer", siger Marianne Burchall.
Der har netop været et opslag til en lærerstilling og har været mange kvalificerede ansøgere, så Marianne Burchall håber, at situationen er vendt eller er ved at vende.
"Vi har besluttet at lave en evaluering af folkeskolen, og det er helt klart, at lærernes og pædagogernes arbejdsmiljø er noget, vi skal kigge på, når vi skal se på, hvordan fremtidens folkeskole skal være i Albertslund", siger hun og tilføjer: "Og så skal vi kigge på, hvordan vi får nye lærere ombord. Hvordan får vi sikret supervision og får dem klædt på til opgaven".