Undervisningsminister Merete Riisager mødtes med skoleleder Birgit Lise Andersen og elever på Strandgårdsskolen i Ishøj, før regeringen holdte pressemøde for den nye strategi på skolen.
Regeringen indfører nyt sundhedsmærke for skoler
I dag fremlagde regeringen sin strategi for mad, måltider og sundhed. Et af initiativerne er en ny sundhedsmærkningsordning, som skoler kan vælge at tilmelde sig.
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Undervisningsminister Merete Riisager var i dag på Strandgårdskolen i Ishøj, hvor hun sammen med miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, børne- og socialminister Mai Mercado og sundhedsminister Ellen Trane Nørby præsenterede regeringens nye strategi for sundhed. Der er sat 40 millioner kroner af til arbejdet med strategien. Et af initiativerne er en mærkningsordning, som hurtigt kan give et overblik over sunde skoler i landet. I strategien står:
Annonce:
"Der udvikles en frivillig mærkningsordning, hvor dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelsessteder har mulighed for at arbejde med og sætte fokus på mad og sundhed. Arbejdet kan inkludere fokus på samarbejde med lokale aktører fx landbrug eller supermarkeder, bevægelse og forældreinvolvering".
Merete Riisager påpeger, at mærkningsordningen endnu er ikke udviklet, og at det bliver med hjælp fra eksperter og erfaringer fra lignende ordninger, der skal afgøre, hvordan den endelige mærkdningsordning kommer til at se ud.
Undervisningsministeren er glad for mærkningsordningen, som hun mener, kan hjælpe forældrene med at tilvælge den rette kost for familien.
"Mærkningsordningen vil gøre det nemt for forældrene at få indsigt i skolernes sundhedsprofil, så de på den baggrund træffer de valg, der passer til deres familie", siger Merete Riisager.
I strategien bliver der også lagt op til, at der skal laves let forståelige og brugbare sundhedsvejledninger, som kan bruges både i de særligt sårbare familier og til børn og voksne i en travl hverdag.
Annonce:
Mærkningsordningen er frivillig, og når der spørges til, hvorfor man ikke lovgiver på madområdet, svarer undervisningsministeren:
"Jeg vil minde om, at vi er en borgerlig liberal regering. Spørgsmålet er skal man drive en udvikling ved tvang, eller skal man gøre det ved at gøre sund mad mere tilgængelig og mere synlig ved at arbejde nedefra og op med vores madkultur".
"Strategien handler om at fortælle om konsekvenser ved usund kost, og informere, så forældrene får mulighed for at vælge en sund kost".
Regeringen opfordrer også i strategien til, "at skoler kan indarbejde mad og måltider i de faglige aktiviteter for eksempel i madkundskab og øvrige fag i skolen", og Merete Riisager uddyber, at det handler om maddannelse, om at få indsigt i fødevarer og fødevarekultur:
"Det er en kvalificering af madkundskabsfaget, som også skal være med til at sætte madglæden i centrum, så vi ikke kun har et instrumentel forhold til fødevare, men at sundhed også kommer gennem glæden ved mad, gennem viden om mad, og viden om hvordan det at spise sammen har betydning for vores fællesskab og vores identitet", siger Merete Riisager.
Madkundskabsforeningen byder ny strategi velkommen
Annonce:
Lone Carlson, som er formand for Foreningen for Madkundskab, byder enhver form for engagement, der forbedrer Madkundskabsfaget velkommen.
"Jeg tror, at skolerne har brug for gode mærkesager. Og hvis der er noget, der er en god sag, så er det da mad og sundhed. Måske er den almene dansker efterhånden "mærke-forvirret", men jeg tror nu nok, at skolerne gerne vil promovere sig", siger skoleleder på Karise Helddagsskole og formand for Foreningen for Madkundskab Lone Carlson.
På Karise Heldagsskole hvor Lone Carlson har sin daglige gang, er der allerede et stort fokus på mad og sundhed og Lone Carlson vil derfor hilse en mærkeordning velkommen.
"Jeg ville straks gribe muligheden for at vise vores samarbejdspartnere og det omkringliggende samfund, at det er et af vores indsats- og fokusområder, ved at tilmelde os en sådan ordning", siger hun.
Regeringen nedsatte sidste år et advisory board for at få gode råd til strategien for mad, måltider og sundhed. En af anbefalingerne lød i foråret, at man gjorde madkundskab til et prøvefag, som det er sket med idræt. Den anbefaling har regeringen ikke fulgt i denne omgang.
"Forhåbentlig imødekommes forslaget om et udtræksfag. Om ikke nu, så senere. Det vil vi synes rigtigt godt om, som forening", lyder det fra Lone Carlson. "Uanset, hvor meget eller hvor lidt vi tror, at det kan gøre en forskel, så er alle gode tanker og ideer for mad, måltider og sundhed i virkeligheden kærkomne. Vi kan ikke få bevågenhed nok".