Lærernes formand Anders Bondo og KL's topforhandler Michael Ziegler var glade, da de præsenterede aftalen. Begge mener, at det er en god start for et nyt samarbejde omkring folkeskolen.

De kommunale forhandlere er enige: Nu ligger der et forlig

Der er indgået forlig på det kommunale område. Det fortæller de kommunale topforhandlere Anders Bondo og Michael Ziegler netop nu.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Opdateret kl.12.30:  Lærernes formand Anders Bondo Christensen, der er topforhandler for alle kommunalt ansattes topforhandler og topforhandler for de kommunale arbejdsgivere Michael Ziegler har netop fortalt pressen, at der er indgået en aftale på det kommunale område. 

Det sker efter, at de to forhandlere har brugt i går og hele natten på at forhandle om lærernes arbejdstid, samtidig med at teknikere fra de to parter har siddet og forsøgt at løse slagsmålet om den betalte spisepause. 

"Vi har faktisk et samlet forlig på det kommunale område. Det er ikke bare en mæglingsskitse. Det er et ganske almindeligt overenskomstforlig", siger Michael Ziegler. 

Ny lærerarbejdstid først på plads senest 2021 

"Jeg er rigtig glad for, at vi nu har en overenskomst for alle. Vi har fået svar på de knaster, vi har arbejdet med i fem måneder", siger lærernes formand Anders Bondo Christensen. 

Anders Bondo fortæller, at han endnu ikke kan gå i detaljer om aftalen om lærernes arbejdstid. Lærerformanden skal han blandet først præsentere aftalen for sine lokale kredsformænd, som han ventes at mødes med omkring klokken 13 i eftermiddag. Først derefter får pressen kendskab til de præcise detaljer.

Overblik: Hovedpunkterne i det kommunale overenskomstforlig 

"Vi har bestemt os for, at jeg lige skal have mulighed for at præsentere aftalen for min hovedstyrelse og for LC's  (Lærernes Centralorganisation, red.) forretningsudvalg og for alle kredsformændene, som kommer herind. Og så skal vi nok i fællesskab fortælle, hvad det går ud på", lyder det fra Anders Bondo.

Forliget betyder, at der med stor sandsynlighed ikke bliver konflikt på det kommunale område, som indbefatter omkring 500.000 ansatte. Forliget vil efterfølgende blive sendt til urafstemning blandt lærerne.

"Jeg er rigtig glad for, at vi landede en aftale, og at vi ikke endte med at mæglingsskitse. For det betyder, at lærerne kan forholde sig til lærernes overenskomst, og pædagogerne kan forholde sig til deres. Hvis det havde været et mæglingsskitse, risikerede vi, at det var blevet sammenkædet, og så kunne man få en overenskomst, man ikke var tilfreds med", siger Anders Bondo.

 Lærernes krav om arbejdstid handler om mere end en kvartalsnorm

Ifølge KL's topforhandler Michael Ziegler har lærernes arbejdstid været den sidste af de tre velkendte knaster, man kom i hus med.

"Samlet set har vi haft de meget velkendte knaster. Vi først kom rigtigt tæt på hinanden på lønnen. Så kom vi rigtigt tæt på hinanden omkring spisepausen, og så til sidst kom rigtigt tæt på hinanden om lærernes arbejdstidsregler".

Tilføjet kl. 13:13, red: 

Der er ifølge Michael Ziegler fundet forskellige løsninger på det kommunale område i forhold til den omdiskuterede spisepause:

"Der fundet en god løsning for LO-grupperne og en god løsning for FTF-grupperne, og så er der fundet en lidt anden løsning for Akademikernes Centralorganisation. Folk spiser frokost i dag, når det er tid til det, og det kommer de også til i morgen. For akademikernes vedkommende er der skrevet en explicitering i deres overenskomst".

Det er formand for Akademikerne Lars Qvistgaard tilfreds med:

"Vi er gået efter en overenskomstsikring af spisepausen, og det er det, vi vurderer, at der ligger i det her resultat".

Lærerkredsformænd om dagens forlig 

FTF forbeholder sig ret til voldgift om frokostpausen

Både staten og regionerne fortsætter deres forhandlinger i dag. Ifølge topforhandler for de regionalt ansatte Grete Christensen har de mange udmeldinger fra både KL's Michael Ziegler og Danske Regioners topforhandler Anders Künau om, at hverken kommunerne eller regionerne har planer om at røre ved den betalte spisepause været afgørende:

"LO-gruppen havde lavet deres aftale, hvor der var en formulering, som betrygger dem i, at spisepausen er, som den hele tiden har været. Vi har i FTF-gruppen vurderet, at det var vigtigt at sige, at vi juridisk set ikke er helt enig i fortolkning af det".

"Men vi har hørt på alle betoningerne fra arbejdsgiverne om, at de bestemt ikke har tænkt sig at ændre på noget af det her. Og hvis det skulle komme dertil, så forbeholder vi os retten til at løfte den til en voldgift", siger Grete Christensen.

Anders Bondo fortæller, at han håber, at det kommunale forlig skaber mulighed for, at der også kommer forlig for både de ansatte i staten og regionerne.

"Jeg håber rigtigt meget, at vi med det her resultat kan skabe et samlet resultat på de andre områder. Det synes jeg vil være en kæmpe forløsning på det her meget, meget lange forløb, vi har haft sammen". 

Det vides endnu ikke, hvornår medlemmerne skal stemme om forliget.

Ny tillid mellem KL og DLF: Vi tror på en ny start