Natten mellem tirsdag og onsdag gik de hver sin vej - Dennis Kristensen (th) takkede ja til en aftale med Regionerne, mens FTF-grupperne med bl.a. Anders Bondo og Akademikerne ved Lars Qvistgaard ikke ville skrive under.
Foto: Martin Vitved Schäfer
Lønmodtager-sammenholdet splittet om regional overenskomst
En hel dags forhandlinger om et forhandlingsprotokollat for de regionalt ansatte endte natten til onsdag med, at Akademikerne og FTF gik hjem uden at skrive under, mens LO-repræsentanten, FOA-formand Dennis Kristensen, sagde ja tak.
Fakta
Ifølge Danske Regioner indeholder aftalen følgendeelementer:
En lønramme på 8,1% over tre år, herunder:
- generelle lønstigninger på 6,10% og forventet udmøntning frareguleringsordningen på 0,71%
- midler til de enkelte organisationers forhandlinger på0,35%
- puljer til særlige formål og prioriterede grupper mm på 0,34%
En reguleringsordning, der ikke længere indeholder et såkaldtprivatlønsværn, men sikrer en tilnærmelsesvis parallel lønudviklingmed det private arbejdsmarked
En betryggelse om den betalte spisepause
En række forbedringer vedrørende barsel mm.
En ny aftale om ferie
Et projekt med fokus på arbejdsmiljøet
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Opdateret kl. 4:35: I løbet af natten til onsdag skrev LO-forbundene og Danske Regioner et protokollat færdigt, som de nu beder forligsmand Mette Christensen om at ophøje til et mæglingsforslag.
FTF og Akademikerne var tirsdag aften ikke klar til at skrive under - men kan vælge, når de har sovet på det - at tilslutte sig den aftale, der er indgået, lød meldingen, da LO-grupperne med FOA-formand Dennis Kristensen og Danske Regioner med topforhandler Anders Kühnau i spidsen kl. 4.30 onsdag morgen præsenterede en soloaftale.
Dennis Kristensen: "Vi kan lave et forlig på det regionale område"
"Forbedring af reallønnen, parallel lønudvikling mellem det offentlige og det private. Stop for forringelse af seniorordningerne. Betryggelse omkring spisepause og historiske og principielt vigtige puljer til lavtløn- og ligeløn" - sådan præsenterer FOA den aftale, som Dennis Kristensen på vegne af samtlige LO-ansatte i regionerne har sagt ja til.
"Vi kan sætte flueben ved vores krav. Derudover har vi fået afskaffet det helt uretfærdige privatlønsværn og dermed sikret, at offentlige ansattes løn fremover følger lønnen for private kolleger. Det er en entydig sejr for dansk fagbevægelse og for vores medlemmer", siger han og formand for HK Kommunal Bodil Otto, formand for Socialpædagogerne Benny Andersen og formand for 3F's offentligt ansatte Ellen Lykkegård.
Dennis Kristensen fremhævede i nat over for journalisterne i Forligsinstitutionen, at den opnåede lønramme på 8,1 procent er det mål, fagbevægelsen havde sat sig i fællesskab, og at det aldrig var lykkedes uden det intense sammenhold mellem organisationerne.
"Det pres har vi skabt i fællesskab, og så var der nogle, der ikke ville være med det sidste lille stykke", konstaterede han og satser på, at det så også vil være med til at presse KL's topforhandler Michael Ziegler og statens, innovationsminister Sophie Løhde, til at indgå en aftale i løbet af de kommende dage - inklusive for lærernes arbejdstid.
OK-forhandler: "Det ser noget dystert ud"'
FTF-formand Bente Sorgenfrey, der har siddet med i Forligsinstitutionen, fortalte, inden hun forlod bygningen kl. 1, at FTF og Akademikerne ikke kunne skrive under på det udkast til et forhandlingsprotokollat, der i løbet af tirsdagen blev lagt på forhandlingsbordet på det regionale område, og at det er spisepausen, der var afgørende for, at de ikke kunne sige ja.
Én FTF-organisation med
Imidlertid har en enkelt FTF-organisation, Dansk Socialrådgiverforening, valgt at skrive under på protokollatet i regionerne.
Ifølge topforhandler for Danske Regioner Anders Kühnau har man med aftalen betrygget de ansatte i, at der ikke er planer om at sløjfe de regionalt ansattes spisepause, men det er altså denne 'betryggelse', som Akademikerne - herunder lægerne - og FTF med sygeplejerskerne - ikke er tilfredse med, ligesom de tilsyneladende ikke har været villige til at betale det, regionerne forlangte for at få skrevet spisepausen ind i overenskomsten.
Formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen ville gå hjem og sove på det, og hun henviste til sin tavshedspligt med hensyn til, præcis hvad det er der skiller hende og Dennis Kristensen i deres opfattelse af det regionale udspil.
Dennis Kristensen: "Vi kan lave et forlig på det regionale område"
"Jeg er overrasket", sagde hun som kommentar til journalisternes spørgsmål om hendes følelser i forhold til, at en af 'musketererne', FOA-formand Dennis Kristensen, nu så ud til at takke ja til en aftale, som de andre lønmodtagergrupper ikke kan leve med.
I forhold til frokostpausen forklarede hun, at fagforbundene for de regionalt og kommunalt ansatte gerne vil betrygge deres medlemmer i, at deres betalte spisepause ikke er i fare, som man har set det for de statsansatte.
"Vi er her stadig", understregede hun, "og vi står stadig sammen. Men det er klart, at det gør noget ved os alle sammen, at nogle er tilfredse før andre".
De kommunale forhandlere er blevet indkaldt til nye forhandlinger hos forligsmand Mette Christensen onsdag kl. 10.