Til store klapsalver viste lærerformand Anders Bondo sit halstørklæde med slogannet "En løsning for alle" frem for de fagligt aktive foran Forligsinstitutionen her til morgen. "Hvis vi ikke kan lande en aftale, så er det, fordi det vi er blevet tilbudt, ikke er godt nok", sagde den optimistiske lærerformand inden dagens forhandlinger.Foto: Martin Vitved Schäfer
12 timer til deadline: Arbejdsgiverne præsenterer fælles udspil
I dag kommer de kommunale, regionaIe og statslige arbejdsgivere med et fælles oplæg til de afgørende overenskomstforhandlinger. "Det er i hvert fald en helt anden måde at gribe forhandlingerne an på", siger Anders Bondo. Alle topforhandlere bekræfter, at musketereden står ved magt.
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Pladsen foran Forligsinstitutionen i København var her til morgen igen fyldt med fagligt aktive, der klappede lønmodtagernes forhandlere ind til det, der måske kan blive sidste runde i forhandlingerne om en ny overenskomst.
Annonce:
Deadline for at nå en aftale er ved midnat i aften, og derfor er det allersidste chance, medmindre forligsmand Mette Christensen vælger at udskyde konflikten i yderligere 14 dage.
Og for første gang er parterne på både det statslige, kommunale og regionale område sat stævne samtidig. Her skal de forholde sig til ét samlet udspil, fortæller Danmarks Lærerforenings formand Anders Bondo Christensen, der også er topforhandler for de kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab:
"Nu har vi alle de tre arbejdsgivere samlet med ét fælles oplæg, og det er i hvert fald en helt anden måde at gribe forhandlingerne an på, og det kan være, at det er lige det, der skal til", siger en optimistisk lærerformand, der dog også understreger, at dagens forhandlinger ikke bliver lette: "Det er klart, at de udfordringer vi har kæmpet med i flere måneder ikke forsvinder som dug for solen".
Ifølge lærerformanden skal lønmodtagerne have del i det økonomiske opsving, hvis de skal indgå en overenskomst i dag.
"Krisen er slut, og vi skal ikke lave endnu en kriseoverenskomst. Vi har været så rimelige i de krav, vi har stillet, så jeg kan slet ikke forstå, hvis vi ikke skulle kunne lande noget i en situation, hvor vi har vækst og fremgang i det danske samfund", siger han og fortæller, at han er klar til at indgå en aftale, men ikke for alt i verden:
"Hvis vi ikke kan lande en aftale, så er det fordi, det vi er blevet tilbudt, ikke er godt nok".
Vinther: Aftale skal inkludere løn, spisepause og arbejdstid
Annonce:
Forligsmanden har indkaldt både arbejdsgiverne og lønmodtagerne på alle tre områder til det samme møde, og derfor var usædvanligt mange forhandlere, der her til morgen skulle ind ad trædøren til Forligsinstitutionen. Blandt dem var naturligvis også de statsansattes topforhandler Flemming Vinther.
"Det sammenhold, vi oplever, er historisk. Det er det, der har fået os hertil. Havde vi ikke haft det her fantastiske sammenhold, så var vi blevet hældt ned af brættet hurtigere, end vi kunne stave til Ib, fordi vi sidder over for en arbejdsgiver, der dybt og inderligt tror på, at den offentlige sektor skal drives for stort set ingen penge. Sammenholdet skal også få os det sidste stykke, og det tvivler jeg ikke på", siger Flemming Vinther.
Flere fagforbund har de senere dage givet udtryk for, at det er en mulighed, at lønmodtagerne indgår en aftale på ét af områderne udenom de to andre. I går aftes sagde FOA-formand Dennis Kristensen blandt andet, at man sagtens kunne indgå en aftale om lønnen på det regionale område, og så lade staten og kommunerne forhandle videre om henholdsvis den arbejdsgiverbetalte spisepause og lærernes arbejdstid. Direkte adspurgt garanterer Flemming Vinther, at lønmodtagerne kun vil skrive under på en overenskomst, hvis der er resultater på både lønnen, spisepausen og lærernes arbejdstid.
Annonce:
Tæt på strejke
Også regionerne skal i dag tilbage til forhandlingsbordet, som de forlod i går aftes. Da de regionalt ansattes topforhandler, Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen, mødte op i Forligsen, blev hun mødt af kampråb fra de fremmødte sygeplejersker, der råbte hendes navn i kor.
"Medlemmerne giver os så meget opbakning i øjeblikket, og det gør de, fordi der er en enorm afgrund imellem dem som medarbejdere i den offentlige sektor og det, som arbejdsgiverne byder dem i øjeblikket af forringelser", siger Grete Christensen og understreger, at hun ligesom sine forhandlingskollegaer på det statslige og kommunale område står fast på musketereden: "Vi skal have genoprettet tilliden mellem medarbejdere og arbejdsgiverne. Derfor står vi fast på musketer-eden. Det betyder rigtig meget, at vi står fast på musketereden, og det vil jeg kæmpe rigtig meget for".
Hvis parterne ikke kan blive enige om en overenskomst inden midnat i aften, kan forligsmand Mette Christensen vælge at udskyde konflikterne med endnu 14 dage, og dermed give forhandlerne mere tid til at blive enige. Vurderer hun ikke at det er muligt, vil tiden løbe ud og strejken starte søndag 22. april, og lockouten seks dage senere.