”Jeg kommer fra en branche i forsvaret, hvor man ikke svigter nogen, når man er ude i en kamp, og det har jeg heller ikke tænkt mig at gøre her", sagde de statsansattes chefforhandler inden dagens overenskomstforhandlinger på statens område.

Statsansattes topforhandler om solidaritetspagt: Jeg efterlader ikke nogen

Der er tilsyneladende ikke enighed blandt fagbevægelsens forhandlere om, hvad der ligger i den musketer-ed, forhandlerne på lønmodtagersiden har indgået. ”Jeg kommer fra en branche i forsvaret, hvor man ikke svigter nogen”, lød det fra de statsansattes topforhandler Flemming Vinther inden dagens forhandlinger.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lønmodtagerne stjal i går overskrifterne. De faglige organisationer i LO og FTF stemte en fusion for 1,5 millioner lønmodtager hjem, og samtidig lød det også pludselig fra FOA-formand Dennis Kristensen, at han er klar til at begrænse konflikten til det kommunale område, hvis kommunerne ender som det eneste område, hvor parterne ikke kan blive enige.

I dag er der så igen forhandlinger i Forligsinstitutionen. Første gang siden 28. marts foregår forhandlingerne på statens område.

Dennis Kristensen tror ikke længere på en aftale med kommunerne

På vej ind til dagens forhandlinger blev de statsansattes topforhandler Flemming Vinther spurgt til udmeldingen fra Dennis Kristensen.

"Nu skal jeg jo ikke tolke på, hvad Dennis mener. Men det, jeg hører ham sige, er, at han er dødtræt af, at arbejdsgiverne skubber problemerne rundt mellem bordene, og nu må arbejdsgiverne se problemerne i øjnene", lød det fra Flemming Vinther.

Vinther: Jeg kommer fra en branche, hvor vi ikke svigter nogen

Som den øverste forhandler for de statsansatte gjorde han klart, at han kun vil indgå en aftale, hvis parterne på alle områder kan se sig i den.

"Jeg kommer fra en branche i forsvaret, hvor man ikke svigter nogen, når man er ude i en kamp, og det har jeg heller ikke tænkt mig at gøre her. Det betyder, at de problemer, vi har, går på tværs af den offentlige sektor, og derfor er det selvfølgelig have en løsning i fællesskab", sagde Flemming Vinther, der til daglig er forbundsformand i Hærens Konstabel- og Korporalforening.

Bondo: Musketer-eden er intakt

"Nu er der jo ikke nogen lov om, hvordan man gør det her, men jeg har ikke nogen som helst planer om at efterlade nogen", tilføjede han igen.

Dennis K.: I dag er de vigtigste forhandlinger

I sin daglige overenskomstdagbog på Facebook skrev FOA-formand Dennis Kristensen i går, at begge af de mest sandsynlige scenarier, han ser, indeholder konflikt. Det ene er konflikt på hele det offentlige område - det andet kun på det kommunale område.

I dag kaldte han dagens forhandlinger for de hidtil vigtigste:

"Jeg tror, at i dag bliver den mest afgørende dag i det her forhandlingsforløb. Vi står der, hvor vi må forvente, at forligsmanden om ikke så lang tid gør regnebrættet op, og derfor bliver det i dag, hvor de statslige arbejdsgivere signalerer, om de vil noget", lød det fra Dennis Kristensen.

Dennis Kristensen: Politikerne vil ikke et forlig

FOA-formanden understregede igen, at han mener, at lønmodtagerne er klar til at indgå aftaler med staten, hvis de rykker sig tilstrækkeligt ved dagens forhandlinger.  

"Hvis staten ikke vil noget, så kommer der heller ikke noget gennembrud i morgen med kommunerne og mandag med regionerne. Men hvis de omvendt vil noget, så kan jeg godt forestille mig, at der også kommer et gennembrud med regionerne. Derimod tror jeg ikke længere på kommunerne. De er i et sort hul. De er udenfor rækkevidde, tror jeg", lød det fra Dennis Kristensen, som tilføjede, at det er op til lønmodtagernes forhandlere på statens område, der afgør, om der kan laves en aftale på det statslige.

"Og jeg sidder ikke med i statsforhandlingerne".