Det lykkes ikke at lande en aftale om den kommunale lønudvikling i dag. Der er ikke indkaldt til nye møder.

OK18: Stadig ingen afklaring på løn i kommunerne

Forligsmanden har tirsdag aften besluttet at sende de kommunale forhandlere hjem uden et forhandlingsresultat. Ifølge KL er afstanden for stor til, at det giver mening at forhandle videre. ”Der er ikke sammenbrud”, siger Anders Bondo Christensen.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Klokken havde akkurat passeret 18 tirsdag aften, da KL's topforhandler Michael Ziegler på vej ud af Forligsinstitutionen kunne fortælle, at forligsmanden havde sendt forhandlerne hjem uden at være kommet i land med, hvordan de kommunalt ansattes lønudvikling skal være de kommende år. Forhandlerne blev sendt hjem efter bare fem timers forhandlinger.

Bondo om forhandlinger om lønstigninger: Det handler ikke om decimaler

"Vi er et sted nu, hvor vi ikke rigtig kan komme videre, så det giver ikke mening at forhandle videre. Vi er omkring én procent fra hinanden. Det er ikke en stor afstand, men dog nok til, at vi ikke kan blive enige", siger Michael Ziegler.

Kort efter kom lønmodtagernes topforhandlere ude af døren. Selvom forhandlerne nu er blevet sendt hjem, er der ifølge Anders Bondo Christensen ikke tale om et sammenbrud i forhandlingerne.

"Der er ikke sammenbrud, for så var det blevet erklæret. Det er der bestemt ikke. Men det er nok en offentlig hemmelighed, at det hænger sammen, hvad der sker på det statslige, kommunale og regionale område, og det er derfor der skal være en runde på i hvert fald statens område", siger han og fortæller videre, at der ikke er planlagt nye møder for parterne på det kommunale område.

"Vi har ikke fået nogen indkaldelse endnu. Vi har fået at vide, at der er ikke sat ny dato på de kommunale forhandlinger, men at vi bliver indkaldt igen", siger lærerformanden.

OK18: Natlige forhandlinger uden store resultater

Også FOA-formand Dennis Kristensen forventer, at der i de kommende dage skal være forhandlinger på statens område:

"Spørgsmålet er, om det, der kommer til at ske de næste dage, giver kommunerne lidt mere luft, og at staten også finder lidt mere luft til at lave forlig på det statslige område", siger han.

Privat lønudvikling splitter parterne

Selvom forhandlerne har tavshedspligt om indholdet af diskussionerne i Forligsinstitutionen, løftede Dennis Kristensen lidt for sløret for de procentsatser, lønmodtagerne har lagt på bordet: "Vi har prøvet at give vores modpart et bud der ligger omkring de otte procent. Det har vores modpart, altså KL, svaret, at det, synes de, er højt. Forligsmanden har så vurderet, at nu var tiden nået til, at parterne ikke skulle fortsætte længere den her vej. Vi har bøjet os i forhold til det, vi afleverede før vi kom i Forligsinstitutionen", siger Dennis Kristensen.

Anders Bondo: Hvis knasterne i forhandlingerne er små, så lad os løse dem

FOA-formanden gjorde det samtidig klart, at fagbevægelsen nu har lagt det forslag frem, som de mener, skal være endemålet med forhandlingerne.

"Vi har sagt til forligsmanden, at når vi kommer med vores bud, så gider vi ikke at lege Hjallerup Marked og komme med nye bud hele tiden, hvor vi prøver at underbyde hinanden. Vi har prøvet at give det bud, vi synes det skal ende med i sidste ende", siger Dennis Kristensen.

Også Michael Ziegler valgte at fortælle om lønmodtagernes udspil. Han delte dog ikke lønmodtagerrepræsentanternes udlægning:

"Det er frustrerende for os, at den model vi bliver mødt med er, at hvis de private lønninger udvikler sig gunstigt, får man det samme, men udvikler de sig i en mindre gunstig retning, så får man mere end de private. Det er ikke noget, vi kan give indrømmelser på fra kommunernes side. Vi kan ikke blive lønførende i forhold til de privatansatte", siger Michael Ziegler.

Anders Bondo deler dog ikke sin modparts opfattelse af det udspil, lønmodtagerne har lagt frem: "Det er afgørende, at vi laver en aftale med KL, der sikrer, at de kommunalt ansatte følger med den private lønudvikling. Vi har ingen intention om, at vi skal løbe fra de privatansatte".

Startspillet til slutspillet

Lønmodtagerorganisationerne har varslet en strejke, der tidligst kunne begynde den 4. april. Men forligsmand Mette Christensen valgte i sidste uge at udsætte strejken med 14 dage. Dermed fik forhandlerne lidt ekstra tid til at lande en aftale. Ingen af forhandlerne vurderer dog, at Danmark er hverken tættere på eller længere fra en konflikt på det offentlige arbejdsmarked.

"Enten er det her startspillet til slutspillet, eller også er det der, hvor tingene er for langt fra hinanden. Jeg tror, begge parter har brug for at have et billede af, at hvis vi skal bevæge os mere imod hinanden, så skal vi også være relativt sikre på, at der bliver fundet en samlet løsning, som ikke kun er lønstigninger, men som også er frokostpause, lærernes arbejdstid, senioraftaler, ligeløn og lavtløn", siger Dennis Kristensen.

"Det er jo ikke en fordel, at tiden går", siger Anders Bondo Christensen.