Lønmodtagernes topforhandlere blev modtaget med fællessang og røde faner, da de i dag mødte op til forhandlinger i Forligsinstitutionen, denne gang om lønudviklingen.
Foto: Martin Vitved Schäfer
Optimisme i Forligsen: "Jo flere knaster, vi kan høvle af, jo bedre"
Der var optimisme at spore, da forhandlerne på det kommunale område i dag var tilbage i Forligsinstitutionen for at forhandle de kommende års lønudvikling.
FOLKESKOLEN.DK/OK18
Du kan følge folkeskolen.dk's dækning af forhandlingernepå folkeskolen.dk/OK18 - husk at du også kan abonnere, så du fårnyheder om OK18 i dit personlige nyhedsbrev.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Godt og vel 100 fagligt aktive var mødt op foran en solbeskinnet Forligsinstitution på Sankt Annæ Plads i København, da overenskomstforhandlingerne blev genoptaget her til morgen. Iført gule veste, med bannere og skilte hilste de lønmodtagernes topforhandlere velkommen før dagens forhandlinger om lønudviklingen.
Og det var en optimistisk Anders Bondo Christensen, der sammen med de øvrige topforhandlere ankom til Forligsinstitutionens port 2. påskedag.
"Jeg ville være rigtig glad, hvis vi kan få løst lønspørgsmålet i dag. Jo flere knaster vi kan høvle af, jo bedre. Men det er vigtigt at huske på, at det ikke kun handler om kroner og øre. Det handler også om principper. Vi skal sørge for, at den offentlige lønudvikling følger den private, det er helt afgørende for os", sagde lærerformanden.
Efter at parterne henover påsken har forhandlet om lærernes arbejdstid, er det i dag lønudviklingen, der er på dagsordenen. Og FOA-formand Dennis Kristensen var før dagens møde spændt på, om kommunerne er klar til at tilbyde større lønstigninger.
Bondo: Alle forhandlere er med i dag, så vi kan lave en aftale
"Vi håber at få klarhed over, hvor langt kommunerne er villige til at gå med lønnen. Nu kom staten med lidt ekstra penge forleden, så nu er det spændende at se, om Michael Ziegler også har lidt med i tasken i dag", sagde han.
Selvom det i dag er på det kommunale område, der bliver forhandlet, havde også de statsansattes topforhandler Flemming Vinther afbrudt påskehyggen for at lægge turen forbi Forligsinstitutionen.
"Jeg er ikke gået forkert", sagde han med et smil til de mange fremmødte journalister. "Der er krav, der går på tværs af alle tre borde, og derfor er det vigtigt, at vi er til rådighed for hinanden, hvis der skal koordineres og det er naturligvis også for at signalere, at det her går på tværs. Det er ikke akademikerkrav eller underviserkrav, det er nogle principper om, at man skal have en aftale, der regulerer arbejdstiden, og at spisepausen er en rettighed, som arbejdsgiverne nu vil fjerne. Det kan overgå os alle, og derfor skal vi stå sammen og sætte hælene i".
Han fortsatte med igen at understrege, at den musketer-ed, de offentligt ansattes organisationer har indgået, står ved magt. Også selvom der skulle komme fristende tilbud på bordet til en eller flere organisationer: "Der er ikke nogen, der løber fra det her. Det her er så vigtigt for den samlede fagbevægelse, og vi har stået sammen om det fra dag et. Vi har rejst ret beskedne krav. Vi vil bevare frokostpausen, vi vil have en aftale til underviserne og en lønudvikling der matcher den forventede lønudvikling i det private. Det er ikke særlig offensive krav", lyder det fra Flemming Vinther.
Anders Bondo: Hvis knasterne i forhandlingerne er små, så lad os løse dem
KL: "Vi er kommet tættere på hinanden"
KL's øverste forhandler, Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler, ankom i rigtig god tid til dagens møde, men han måtte se sig selv 'lockoutet', da porten til Forligsinstitutionen var låst. Han stod derfor i næsten en halv time foran døren og måtte høre på alskens tilråb og fællessange fra de fremmødte.
"Jeg har en forhåbning om, at vi kan komme et godt stykke i dag. Det er vigtigt for den danske befolkning, der sidder og følger med i mellem påskefrokosterne, at der snart sker noget. Og jeg tror, det ville være et rigtig godt signal, hvis vi kunne komme videre i dag", siger Michael Ziegler, der dog ikke vil kommentere på, hvor langt parterne står fra hinanden på det afgørende lønspørgsmål.
Det er ulovligt at referere fra møder i Forligsinstitutionen, og derfor er det meget begrænset, hvad der er sluppet ud om indholdet af forhandlingerne. Men ifølge Michael Ziegler er parterne kommet tættere på hinanden de seneste dage:
"På lønnen er vi kommet tættere på hinanden. Vi har givet et bedre bud, og der er også fra modpartens side et scenarie, der ser bedre ud. Så det har nyttet at være her. Men nu skulle vi også gerne snart nå til noget, der har konturerne af en aftale på det her område", siger han.
Forligsmanden Mette Christensen besluttede efter forhandlingerne i onsdags at udsætte de varslede strejker og lockout med 14 dage. Dermed har hun købt forhandlerne ekstra tid til at nå en aftale.
Forligsinstitutionen: Konflikten udsat 14 dage
Michael Ziegler brugte en pause i forhandlingerne forleden til at invitere offentligheden på en lille rundvisning i Forligsinstitutionens bygning på Sankt Annæ Plads mellem Nyhavn og Amalienborg: