Kredsformand om fyringsmetode: Helt uden empati

"Helt uden empati", siger formand for Aabenraa Lærerkreds Torben Hagedorn om Kongehøjskolens fyringsmodel, hvor lærerne blev sendt på weekend med besked om, at de om mandagen skulle logge på og se om de var afskediget. I alt blev syv varslet afskediget, heraf er fem lærere.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Medarbejderne på Kongehøjskolen blev for nogle uger siden sendt på weekend med besked om, at de mandag morgen den 5. februar skulle logge sig på og se, om de var varslet afskediget. Mandag morgen kunne fem lærere læse, at de skulle til en afskedigelsessamtale på kommunen.

"Jeg synes, det er en meget dårlig måde at gøre det på. At man skal gå en hel weekend og spekulere. Så kan man gå og tænke 'er det mig, der skal fyres på mandag, og hvordan skal jeg forholde mig', siger formand for Aabenraa Lærerkreds Torben Hagedorn. Han er enig i, at der ikke rigtig findes gode måder at afskedige på.

Men at ønske "god weekend, du er måske fyret på mandag", er der ikke megen empati i, mener Torben Hagedorn.

At skolen skrider til afskedigelser skyldes et overforbrug, men Torben Hagedorn mener, det handler om, at der ikke er udvist rettidig omhu.

"Kongehøjskolen har haft nedgang i elevtallet, men det er flere år siden, man kunne have rettet ind dengang, det har andre skoler kommunen gjort", siger Torben Hagedorn.

Fem ud af 67 lærere

Martin Bonde Eskelund, der er tillidsmand for de 67 lærere på Kongehøjskolen mener heller ikke, at fremgangsmåden er rigtig.

"Helt generelt kede af, at vi skal sige farvel til så mange af vores kolleger. Begrundelsen er vi endnu mere kede af, nemlig budgetoverskridelser, for det er jo ude af vores hænder", siger Martin Bonde Eskelund.

"Vi er ikke enige i fremgangsmåden, hvor man vælger en fredag. Vi får at vide i hvilke personalegrupper, der skal afskediges, men de skal så vente til mandag med at få besked", siger Martin Bonde Eskelund.

Skolens ledelse har i september orienteret om budgetoverskridelser på 3,7 millioner kroner de seneste år. Men denne begrundelse handler ikke om elevnedgang, derimod er der oprettet ekstra klasser, bygget et udemiljø til eleverne på skolens overbygning og anskaffet møbler til skolen, fortæller Martin Bonde Eskelund. Han undrer sig over, at der før sommerferen 2017 tilsyneladende ikke var nogle økonomiske problemer, men i september blev skolens medarbejdere orienteret om underskuddet.

Ifølge Martin Bonde Eskelund er det alt sammen udgifter, som ikke bør komme bag på ledelsen.

Folkeskolen kunne mandag ikke komme igennem til lederen af Kongehøjskolen, Vibeke Domar Fischer, men ifølge dagbladet JyskeVestkysten beklager hun afskedigelserne og påtager hun sig det fulde ansvar for, det underskud, der er steget siden hun tiltrådte i 2015 og frem til i dag.

Afskedigelsen af medarbejderne er nu i høring frem til 26. februar, blandt andet skal det afklares om nogle af medarbejderne kan flyttes til andre skoler. Danmarks Lærerforening er gået ind i sagen, oplyser kredsformand Torben Hagedorn til folkeskolen.dk.