"Det tenderer vælgerbedrag og er at gøre grin med blandt andet de offentligt ansatte, som gennem massive effektiviseringer og kraftige besparelser har taget ansvar og bidraget til at genoprette den danske økonomi", sagde Anders Bondo Christensen om de besparelser som der er lagt op til i Finansloven.
Foto: Regitze Flannov
I dag begynder forhandlingerne officielt: Her er de kommunalt ansattes krav
Ligelønsprojekt, fritvalgskonto og bedre sammenhæng mellem familie- og arbejdsliv er blandt de overenskomstkrav, som de faglige organisationer på det kommunale arbejdsmarked i går vedtog og i dag udveksler med arbejdsgiverne.
Forhandlinsgfællesskabets kravfordelt på temaer:
- Generelle lønforbedringer/økonomi
- Et holdbart arbejdsliv
- Etablering af en fritvalgskonto
- Øget ligestilling
- Bedre sammenhæng mellem familie- og arbejdsliv
- Tryghed i arbejdslivet
- Den danske model - sikring af overenskomstforhold
- Forbedrede vilkår til tillidsrepræsentanter
- Andre forbedringer
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Det er vigtigt i dag, at vi viser, at der er sammenhold. Det er en af de overskrifter, som vi kan sætte for de forhandlinger, vi går ind i", sagde formand for Danmarks Lærerforening og for de kommunalt og regionalt ansattes Forhandlingsfællesskabet Anders Bondo Christensen, da han i dag bød velkommen til det årlige repræsentantskabsmøde.
I sin mundtlige beretning tegnede Anders Bondo et billede af, at Danmarks velfærd smuldrer på trods af, at de økonomiske tider ser lysere ud. Han pegede på, at der gennem reformer er skabt et økonomisk råderum gennem de sidste ti år med den begrundelse, at råderummet skal finansiere fremtidens velfærd.
"Nu er tiden kommet til, at pengene skal anvendes", sagde Anders Bondo og konstaterede i næste sætning, at den nye finanslovsaftale byder på flere besparelser i det offentlige.
Pas på den danske model
"Det tenderer vælgerbedrag og er at gøre grin med blandt andet de offentligt ansatte, som gennem massive effektiviseringer og kraftige besparelser har taget ansvar og bidraget til at genoprette den danske økonomi", fortsatte han.
Anders Bondo Christensen takkede også for den opbakning, han som lærerformand har mødt fra de andre organisationer, og han opfordrede til, at repræsentanter for regeringen og arbejdsmarkedets parter sætter sig sammen for at undersøge, hvordan den danske model på det offentlige område "kan justeres og tilpasses en tid med et stærkt moderniseringspres".
"Opfordringen til indgåelse i et udvalgsarbejde handler derfor om i fællesskab at værne om den danske model i den offentlige sektor i fremtiden ved blandt andet at sikre armlængde mellem lovgivning og aftalesystemet", sagde Anders Bondo.
Forhandlingsfællesskabets overskrifter for forhandlingerne
Han lagde ikke skjul på, at det har krævet lange diskussioner mellem repræsentanterne for de 51 organisationer i Forhandlingsfællesskabet at blive enige om kravene - men det lykkedes - netop for at værne om den danske model, hvor arbejdsgiveres og lønmodtagers organisationer aftaler rammerne for arbejdslivet.
Forhandlingsfællesskabet har sat fire overordnede overskrifter for forhandlingerne:
1. "Vi vil forbedre vilkår og rammer og fortsat udvikle attraktive arbejdspladser, der sætter fokus på medarbejderne som en værdsat resurser".
2. "Vi vil bidrage til, at medarbejderne kan bidrage gennem et helt arbejdsliv med stigende tilbagetrækningsalder".
3. "Vi vil styrke og værne om den danske model for blandt andet at beskytte medarbejderne mod forringelser af løn- og ansættelsesvilkår for blandt andet udgiftspres i kommunerne og regionerne".
4. "Vi vil skabe de bedste muligheder for, at medarbejderne og organisationerne opnår et tilfredsstillende forhandlingsresultat, der afspejler personalegruppernes forskellige vilkår".
Anders Bondo Christensen præsenterede en række overskrifter og uddybede nogle af dem.
Fritvalgskonto
"Vi har et krav om en etablering af en fritvalgskonto, hvor den ansatte kan vælge mellem løn, pension og frihed. Det sker på den måde, at der stilles krav om en fælles aftale-ramme, som de enkelte organisationer kan indgå aftaler med henholdsvis KL eller Danske Regioner. Kravet er indgået på den måde for at sikre hensyn til de forskellige vilkår, som organisationernes medlemmer arbejder under", sagde Anders Bondo Christensen, da han præsenterede kravet og forklarede, at kravet bliver stillet for at give de ansatte øget fleksibilitet, når det gælder overenskomstmidler.
Reguleringsordning
Organisationerne er også blevet enige om at stille krav om, at reguleringsordningen, der udligner lønforskellen mellem det private og det offentlige arbejdsmarked, videreføres.
"Men det skal ske efter de principper, som blev aftalt ved OK13. Det vil sige uden privatlønsværn", siger Anders Bondo og fortalte, at organisationerne har besluttet, at dette krav har en særlig skærpet opmærksomhed.
Ligeløn/lavtlønsprojekt
Anders Bondo præsenterede også krav om et ligeløns- og et lavtlønsprojekt.
"Vi fremsætter et solidarisk krav om et ligeløns- og et lavtlønsprojekt. Ligelønsprojektet er rettet mod særlig kvindedominerede grupper", sagde han.
Kravet lyder, at der ved overenskomstforhandlingerne bliver afsat 85 millioner kroner til projekterne på det kommunale område og 25 millioner på det regionale område.
Læs mere
Forhandlingsfællesskabets krav på det kommunale område
Forhandlingsfællesskabets krav på det regionale område