Hjørring Private Realskole har lige været på besøg på Husum Danske Skole, og de havde også fået pengene fra tyskpuljen. Så det kan fint lade sig gøre, fortæller generalsekretær Knud-Erik Therkelsen.
Foto: Grænseforeningen
Grænseforeningen korrigerer: Misforståelse førte til nej til danske skoler i Sydslesvig
Undervisningsministeriet støtter faktisk forløb med de danske skoler i Sydslesvig. Det byggede på en misforståelse, at Sorø Borgerskole måtte se sig om efter en anden skole at besøge, fortæller generalsekretæren i Grænseforeningen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I sidste uge skrev folkeskolen.dk/tyskfransk, at Sorø Borgerskole selv måtte finde en skole i Tyskland, som de kunne besøge. Skolen havde fået puljepenge fra Undervisningsministeriet til et forløb, der byggede på at besøge en skole i Tyskland. Tysklærer Paula Ingemann Rasmussen kontaktede derfor Grænseforeningen i håb om, at foreningen kunne hjælpe. Men foreningen kunne ikke hjælpe.
Grænseforening: Danske skoler i Sydslesvig vil meget gerne have besøg fra Danmark
Forklaringen fra Grænseforeningens konsulent lød på, at ministeriet kun accepterede skoler, hvor al undervisning foregår på tysk. Og eleverne på de danske skoler i Syslesvig har både undervisning i dansk og tysk.
Men nu korrigerer foreningen den forklaring. For ministeriet accepterer faktisk samarbejder med de danske skoler i Sydslesvig, fortæller generalsekretær Knud-Erik Therkelsen.
"Det hele beror på en mangelfuld kommunikation, hvor det var blevet udlagt som om, at alt er på dansk på skolerne, og så ville det jo ikke give mening for ministeriet. Men både en del af undervisningen og meget af snakken i frikvarterene foregår på tysk", fortæller han.
Grænseforeningen: Skoler har fået ja
Foreningen har siden forløbet med Sorø Borgerskole haft et møde med ministeriet, og her var meldingen fra ministeriet, at der er grønt lys til at bruge skolerne for det danske mindretal i Sydslesvig.
"Misforståelsen opstod, fordi det er et relativt nyt område. Traditionelt har man set det i et nationalt perspektiv, hvor det bliver meget enten-eller, hvor dansk og tysk er trukket meget skarpt op overfor hinanden. Men her er det blødt op med, at der hele tiden er to sprog i spil", siger han.
Skole får puljepenge til tysk idrætsforløb
Ifølge Knud-Erik Therkelsen har ministeriet givet tilladelse til andre skoler til at samarbejde med de danske skoler i Sydslesvig.
"Hjørring Private Realskole har lige været på besøg på Husum Danske Skole, og de havde også fået pengene fra tyskpuljen. Så det kan fint lade sig gøre", fortæller han.
I stedet for at besøge en af de danske skoler i Sydslesvig tog lærer Paula Ingemann Rasmussen selv kontakt til skoler i Lübeck og Kiel.
Og i uge 38 besøgte Paula Ingemann Rasmussens to 8. klasser skolen Gemeinschaftsschule mit Oberstufe Friedrichsort i Kiel.