Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I morgen udkommer bogen 'Søren og Mette i benlås', hvor tidligere minister og SF-formand Annette Vilhelmsen og Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl står frem og fortæller, hvordan den daværende SRSF-regering havde deltaget i planlægningen af lockouten og regeringsindgrebet mod lærerne allerede et halvt år før overenskomstforhandlingerne.
I bogen fortæller de to toppolitikere hvordan daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt og finansminister Bjarne Corydon i samarbejde med KL orkestrerede lockouten og regeringsindgrebet, der blandt andet førte til en ny arbejdstidslov for landets folkeskolelærere.
Ny bog dokumenterer: Regeringen besluttede lockouten
Bjarne Corydon var dengang valgt til Folketinget i Esbjerg, og paradoksalt nok er hans efterfølger som folketingskandidat Anders Kronborg selv folkeskolelærer og var lockoutet i 2013. Han har læst bogen om lockouten og langer hårdt ud efter den daværende regering.
"Jeg har læst bogen og også suppleret læsningen med at dykke ned i de dokumenter, der er offentligt tilgængelige. Jeg er slet ikke i tvivl om, at der var en meget tæt koordinering og forståelse mellem KL og regeringen. Det mener jeg er en fare for den danske model. Som regering skal man passe meget på med at fare for voldsomt frem i de offentlige overenskomstforhandlinger. Med overenskomstforhandlinger lidt rundt om hjørnet, må læreren af det her være, at man fra regeringen og Christiansborg skal gøre sig umage for at signalere, at man tager den danske model seriøst. Det gælder ikke kun mit eget parti, men bredt i folketinget", siger Anders Kronborg med henvisning til, at der i foråret 2018 igen skal forhandles overenskomst for landets folkeskolelærere.
Han mener, at især KL bærer en stor del af ansvaret for konflikten i 2013.
"Jeg er naturligvis farvet af, at jeg selv var lockoutet, men under konflikten synes jeg der blev brugt en tone, der ikke var nødvendig. KL's formand sagde direkte, at vi lærere lever i en tidslomme fra forrige århundrede og at arbejdstiden skulle normaliseres. Det var nogle uheldige udtryk, og jeg synes man som arbejdsgiver forsøgte at tale ned til en hel lærerstand. Jeg mindes også de helsides-annoncer, som KL indrykkede i landets dagblade. I kampens hede kan der godt ryge en finke af panden, men man har lov til at blive klogere, og man må også godt beklage sig. Jeg forstår ikke, at den udtalelse ikke er blevet beklaget", siger Anders Kronborg.
Partifæller: Ubegavet af KL-formand
"Jeg ønsker som sådan ikke at pege fingre af nogen"
Efter at Anders Kronborg har læst "Søren og Mette i benlås" hersker der for ham ingen tvivl om, at den daværende socialdemokratisk ledede regering var for sammenspist med KL. Han mener, det var forkert at sammenblande en arbejdstidsaftale og en folkeskolereform.
"Jeg ønsker som sådan ikke at pege fingre af nogen. Men jeg tror ikke jeg fornærmer Bjarne Corydon ved at sige, at det ikke er nogen hemmelighed, at vi ikke har været helt enige om den her sag. Jeg synes det var grundlæggende forkert, at det var lærernes arbejdstid, der skulle finansiere en reform af folkeskolen", siger Anders Kronborg.
Lockouten, lovindgrebet og de nye afsløringer fra bogen bør dog ifølge Anders Kronborg fører til selvransagelse internt i Socialdemokratiet.
"Jeg tror man skal tage bekymringen meget alvorligt. Man skal ikke være bange for at tage en åben diskussion om, hvad der skete op til og under lockouten. Der er mange tusinde lærere der i øjeblikket nærer en bekymring i forhold til den kommende overenskomstforhandling, og fra regeringen og Folketinget skal man have en meget kraftig armslængde til de forhandlinger. Det værste vi kan udsætte folkeskolen for, det er at den bliver en politisk kampplads", siger han.
Minister beklager: Vi skulle have talt med lærerne inden lovindgreb
For Anders Kronborg er det afgørende, at både den nuværende regering og en kommende socialdemokratisk regering lægger klar distance til forhandlingerne om lærernes arbejdsvilkår.
"Jeg mener at man gør forhandlingerne en tjeneste, hvis man klart og tydeligt signalere, at det kun er parterne der forhandler, og at det skal være frie forhandlinger. Det skal simpelthen stå krystalklart, at overenskomstforhandlinger på folkeskoleområdet er en sag mellem KL og de faglige organisationer på området, som regeringen ikke skal blande sig i", siger Anders Kronborg.
Han mener allerede at den nuværende regering blander sig alt for meget i de kommende overenskomstforhandlinger. I juni udtalte minister for offentlig innovation Sophie Løhde på en konference: "Det er afgørende for mig, at lærernes nuværende arbejdstidsregler fastholdes ved OK18".
Minister: Lærernes arbejdstidsregler skal fastholdes ved OK18
"Jeg bliver allerede nu en smule nervøs i forhold til de kommende overenskomstforhandlinger til foråret. Det er upassende, at Sophie Løhde blander sig på den måde. Det skal hun slet ikke blande sig i som minister", siger Anders Kronborg.
Lov 409 skal væk
Den socialdemokratiske folketingskandidat håber, at Lov 409 vil være fortid, når parterne indgår en overenskomstaftale til foråret. Det vil dog kræve at KL strækker sig meget længere, end de tidligere har været villige til. Det mener Anders Kronborg, der er kritisk overfor at KL allerede inden forhandlingerne er startet har meldt ud, at de ikke vil forhandle om arbejdstiden.
"Den her gang synes jeg, at man fra KL's side skal anstrenge sig meget kraftigt for at nå en aftale. Jeg kan godt frygte, at folkeskolen bliver en kampplads hvis man ikke vil ændre ved Lov 409", siger han.
Han mener desuden at det vil være til gavn for alle med en aftale fremfor en konflikt mellem DLF og KL:
"Der er brug for en aftale som både lærerne og KL kan se sig selv i. Hvor arbejdsgivere og lønmodtagere giver og tager. Og finder løsninger i fællesskab. Det vil være til gavn for vores folkeskole, fordi det skaber ro på folkeskoleområdet, og det tror jeg alle er interesserede i", siger han.
Udover at være lærer på Bohrskolen i Gjesing og folketingskandidat er Anders Kronborg pt. medlem af Esbjerg Byråd og formand for Teknik- og Byggeudvalget i kommunen. Esbjerg-kredsen regnes for næsten at garantere valg til Folketinget for socialdemokratiske kandidater.
Bjarne Corydon har hele vejen gennem forløbet afvist beskyldningerne om aftalt spil over for lærerne.
Mette Frederiksen: Ingen drejebog for lockouten