”Der er mange samtaler, som foregår i fortroligt rum, så det kan jeg da godt forstå, at han ikke fortalte videre”, siger Alex Ahrendtsen efter, at han i dag kan læse, at hans egen partiformand vidste, at regeringen og KL ville lockoute lærerne.

DF’er om partiformand: Helt fint han ikke fortalte sandheden

Dansk Folkepartis formand blev allerede informeret om regeringens lockout-planer et halvt år før lockouten uden at oplyse det til sin egen folketingsgruppe eller pressen. Sådan skal det være, lyder det fra partiets folkeskoleordfører.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kun nogle få uger efter at have overtaget posten som formand for Dansk Folkeparti modtager Kristian Thulesen Dahl en kaffeinvitation fra statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Den nye DF-formand tror, at statsministeren vil hilse ham velkommen som ny formand, men der var noget ganske andet på dagsordenen.

Ny bog dokumenterer: Regeringen besluttede lockouten

"Hun spurgte mig, om Dansk Folkeparti ville støtte det regeringsindgreb, de forventede blev nødvendigt til foråret, når der formentlig kom konflikt omkring folkeskolen. Jeg blev paf og afviste at forholde mig til spørgsmålet, og det var ikke det, jeg troede, mødet skulle handle om".

Det fortæller Kristian Thulesen Dahl i den endnu ikke offentliggjorte bog "Søren og Mette i benlås".

Et halvt år efter bliver lærerne lockoutet i en måned.

Dansk Folkepartis folkeskoleordfører Alex Ahrendtsen fortæller i dag, at her til morgen er første gang, at han hører, at hans egen formand var bekendt med en aftale mellem regeringen og KL.

Enhedslisten: S, SF og R skylder lærerne en forklaring

Oplysningen kommer dog ikke som et chok for ham.

"Der er mange samtaler, som foregår i fortroligt rum, så det kan jeg da godt forstå, at han ikke fortalte videre", siger  Alex Ahrendtsen, som også var partiets folkeskolemand under lærerkonflikten. Han tilføjer:

"Men både Kristians og Vilhemsens udtalelser bekræfter jo egentlig bare, hvad vi alle sammen gik og fornemmede. Jeg havde jo blandt andet Corydon og beskæftigelsesministeren Mette Frederiksen i samråd under hele konflikten. Og her var det meget tydeligt, at de ikke ville fortælle hele sandheden".

Christiansborg er bygget op om fortrolighed

Ville du ønske, at din formand var gået ud og fortalt, at han vidste, at det var aftalt spil?

"Nej. På Christiansborg betyder fortrolighed rigtigt meget, og at man har tillid til hinanden. Og det har hun (red. Helle Thorning-Schmidt) jo sagt i fortrolighed til ham. Så nej, overhovedet ikke. Og det havde heller ikke ændret noget. Jeg fornemmede jo godt, at der var noget, der var, som det ikke skulle være", siger han.

Bondo efter bogafsløring: "Det må aldrig ske igen"

Hvad er så din reaktion på, at Vilhemsen og din formand nu dokumenterer, at det var aftalt spil?

"Jeg kan bare sige. 'Hvad sagde vi!' Det er selvfølgelig ærgerligt, at det var så planlagt, som det var. Og det understreger bare den kæmpe fejltagelse, det var, at blande overenskomst og folkeskolereform i en pærevælling".

"Min opfordring til regeringen var, at vi skulle afslutte overenskomstforhandlingen først og så derefter kigge på, hvad forskningen siger for at kunne lave en reform. Men man valgte først at finde pengene til de lange skoledage, og så bagefter at koble forskningen på. Det er politik, når det er værst", siger han.

SF'er vil have alle kort på bordet - kalder minister i samråd

SF-ordfører Jacob Mark har tidligere i dag udtalt, at han håber, at de nye oplysninger vil være med til at skabe et bedre forhandlingsgrundlag, når KL og Danmarks Lærerforening til næste år skal forhandle en ny overenskomst.

Det vil Alex Ahrendtsen dog ikke komme med et bud på.

"Det kan jeg ikke svare på. Det må du spørge de berørte parter om", siger han.

Lærer-konflikten i 2013 - og dens efterspil