Hver anden lærer på Maribo Skole fandt fejl i sin lønseddel, da de sammen med tillidsrepræsentanten regnede den igennem. I disse uger sætter Danmarks Lærerforening fokus på, om du som lærer for det i løn, du er berettiget til.
Foto: fullempty
Løntjek i Maribo: Hver anden lærer fik for lidt i løn
I disse uger tjekker lærerkredse landet over lønsedler. Alt for mange lærere får nemlig ikke det i løn, som de er berettiget til - på Maribo Skole gjaldt det halvdelen af lærerne.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det kan godt betale sig at kigge lidt nærmere på lønsedlen når den dumper ind ad døren. Der kan nemlig være mange penge at hente.
Da Marianne Nielsen i starten af måneden gik til sin tillidsrepræsentant for at få tjekket sin lønseddel efter, viste det sig, at der manglede 900 kroner på bundlinjen.
"Jeg havde lige fået min lønseddel, så det var jo en meget god anledning til at få den tjekket. Vi fandt ud af, at jeg manglede to forskellige tillæg. Jeg havde ikke fået undervisningstillægget og heller ikke tillæg for at undervise i modtageklassen", fortæller Marianne Nielsen.
Hun underviser i dansk, engelsk og tysk på Maribo Skole på Lolland, og fortæller at hun flere gange tidligere har fået tjekket sin lønseddel igennem af en tillidsrepræsentant, men det er første gang hun har fundet fejl. Marianne Nielsen tror ikke, hun selv havde fundet fejlen, hvis ikke hun var gået til sin tillidsrepræsentant.
Gevinst: Kredse fandt 315.000 ved løntjek
"Beløbet passede meget godt med, hvad jeg plejer at få udbetalt, så jeg regnede ikke med, at det skulle være højere. Så jeg havde ikke selv opdaget det", siger hun.
Fejl i hver anden lønseddel
Marianne Nielsen er langt fra den eneste lærer, der har fundet fejl på sin lønseddel.
På Maribo Skole var der ved lønudbetalingen 1. september fejl i hver anden lønseddel. Det fortæller tillidsrepræsentant Susanne Køhler, der de sidste tre uger har hjulpet sine kollegaer med at læse deres lønseddel.
"Da jeg fik de to første lønsedler, opdagede jeg, at der ikke var styr på undervisningstillægget. Så tænkte jeg, at der måske var flere, der ikke havde fået de rigtige tillæg. Det viste sig, at der var 14 af mine kolleger, der ikke havde fået den rigtige løn. Det svarer faktisk til halvdelen af lærerværelset", siger Susanne Køhler.
Ny undersøgelse: Halvdelen finder fejl på lønsedlen
Ifølge Susanne Køhler ligger fejlen især i det ekstra løntillæg, man som lærer er berettiget til, hvis man underviser mere end 750 timer om året. Men der har også været problemer med blandt andet tillæg for undervisning i modtageklasser, tillæg for modersmålsundervisning og vejledningstillæg.
De 14 lærere har nu fået de penge, de skulle have, og for nogen kommer der til at gøre en stor økonomisk forskel. Susanne Køhler fortæller at de 14 lærere har fået alt mellem 600 og 12.000 kroner tilbage.
»Vi er mange, der mangler at få undervisningstillæg«
"Jeg gik til skolelederen og gjorde ham opmærksom på fejlen. Sådan skal det jo være. Inden man laver bål og brand skal man finde ud af, om der er sket en menneskelig fejl. Det viste sig, at opgaven var faldet mellem to stole, fordi vi har fået ny skolestruktur", siger tillidsrepræsentanten.
Hun fortæller videre, at mange lærere har svært ved at gennemskue lønsedlen, fordi den består af så mange forskellige tillæg, der ofte ændrer sig.
"Der er mange der kun kigger på bundlinjen, fordi de synes det er svært at gennemskue lønsedlen. Og i udgangspunktet skal man jo have tillid til, at den løn man får, også er den rigtige. Men jeg tror der er mange der har fundet ud af, at det er en god idé at kigge lønsedlen efter", siger Susanne Køhler.
Finder fejl hvert år
Danmarks Lærerforening sætter en gang om året særligt fokus på lønsedlerne. Det sker i forbindelse med "Er du OK?"-kampagnens løntjek-indsats, hvor tillidsrepræsentanter landet over gør deres kollegaer opmærksom på, at de kan få tjekket deres lønseddel igennem.
"Vi finder desværre fejl hvert år. Sidste år var der en kollega, der ikke havde fået de rigtige tillæg i fem år. Hun fik 60.000 kroner tilbage. Heldigvis er det sjældent, at der er så store fejl, men succeskriteriet er, at vi ikke finder nogen fejl", siger Susanne Køhler.
Hun fortæller desuden, at der i dag er større interesse for at få tjekket sin lønseddel igennem end tidligere. For to år siden var det kun seks af hendes kolleger, der henvendte sig med ønsket om at få tjekket lønsedlen, mens der altså i år blev fundet fejl i 14 lønsedler alene på hendes skole.
Tjek din lønseddel
I første omgang kan man som lærer henvende sig til sin tillidsrepræsentant, der kan hjælpe med at tjekke lønsedlen efter. Hvis sagen er meget vanskelig, kan man kontakte sin lokale lærerkreds, der står til rådighed med professionelle konsulenter, der kan hjælpe med at sikre, at man som lærer får den løn, man er berettiget til.