Link til listen over de 120 skoler findes under denne artikel.

Ledere om Løkkes præmie: Mærkelig ordning, men rart med penge

120 skoler har mulighed for at få en pengepræmie, hvis de løfter elevernes faglige niveau. Modellen har mødt kritik fra flere sider. To skoleledere deler deres tanker her tre dage efter, de fik brev fra ministeriet.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Allan Lauenblad fra Østerbyskolen i Vejen blev overrasket, da han så skolens navn på regeringens nyligt offentliggjorte liste over skoler, der tilbydes milliontilskud over tre år som præmie, hvis de hæver 9. klassernes faglige niveau.

"Vi har i to-tre år kørt en målrettet indsats for vores socioøkonomisk svage elever, som vi har en del udfordringer med på skolen og har allerede kæmpe fremskridt. Så vi er på den måde allerede i gang med det, regeringen vil have os til. Men det er da kun dejligt, at vi nu kan fortsætte og vide, at der kommer et tilskud til projektet", siger Allan Lauenblad.

Her er de 120 skoler, som kan få del i Løkkes 'præmie'-millioner 

På Roslev Skole i Skive er skoleleder Stefan Frøkjær-Jensen også positiv over for udsigten til større økonomisk råderum. Men synes også, at man kunne have brugt de 500 millioner kroner anderledes.

"Det er en lidt omvendt model, synes jeg nok. Det havde været bedre at give skolerne øremærkede penge som hjælp for at sætte gang i en indsats og så forlange, at skolen leverer. Vores udfordring er, at vi har en række elever, der får under 4 i dansk og matematik, men det skulle nødigt være sådan, at jeg går efter de 1,4 millioner og laver en uforholdsmæssig stor indsats i forhold til andre indsatser. Rækkefølgen er lidt fjollet", siger Stefan Frøkjær-Jensen

Kan forstærke indsats

De 120 skoler er udvalgt gennem objektive kriterier. Først er landets 9.-klasseelever delt op i områder, som nogenlunde svarer til regionerne. Herefter har man valgt de skoler, hvor andelen af elever med mindre end 4 i dansk og matematik ved afgangsprøven, er højest. Den andel har man kigget på i de seneste tre år og taget gennemsnittet.

Lars Løkke: "Vi har mistet tålmodigheden på vores børns vegne"

Allan Lauenblad fra Østerbyskolen vil nu sætte sig sammen med sin naboskole, som også er en af de 120 skoler samt skolechefen og finde ud af, hvad næste skridt er.

"Jeg er da rigtig positiv over for de penge. Vi er en skole, der er vant til målrettet at prøve at løfte de fagligt svage elever, så det er rart med tanken om at kunne skrue op for den indsats", siger han og fortæller, at de 1,3- til 1,5 millioner, skolen har udsigt til, skal gå til den store mønsterbryderindsats, skolen har. I dette skoleår har ti 9.-klasselever været en del af den indsats, hvor 9 ud af 10 elever har hævet deres karaktergennemsnit med mindst et karakterpoint. 

'Der kan gå strategi i den'

Inden 19. maj skal de udvalgte skoler i samarbejde med kommunen sende en officiel ansøgning til ministeriet for at bekræfte deres deltagelse i programmet. Det vil Stefan Frøkjær-Jensen fra Roslev Skole gerne, især fordi pengene falder på et tørt sted.

Lærerne: Folkeskolerne mister dobbelt så meget, som Løkke tilfører

"Vi kører på grænsen ude på skolerne. Der er ikke ret mange penge at rykke rundt med", siger han.

Han påpeger, at man risikerer, at nogle skoler begynder at tænke meget strategisk, og det kan gå ud over andre grupper af elever. 

"Faren ved denne ordning er også, at der går strategi i den, og skoler begynder at forholde sig på en anden måde til inklusionseleverne. For udfordringerne ved inklusionselever er svær at håndtere, og der kan være tilfælde, hvor de elever holder karaktergennemsnittet nede. Og hvis skolen så vil sikre sig pengepræmien, kan de blive tilbøjelige til at spekulere i at rykke de elever ud på specialskoler for at være sikre på at nå regeringens mål og få pengene".

De 120 skoler vil, hvis de nedsætter andelen af elever med mindre end 4 i afgangskarakteren ved dansk og matematik, få mellem 1,3 og 1,5 millioner hvert år de næste tre år. Hvis det ikke lykkes skolerne, får de ikke pengene, men får chancen for at gøre det bedre næste år og få pengene der. Undervisningsministeriet tilbyder sparring med deres læringskonsulenter og temadage og en start-konference for de udvalgte skoler. Første tilskud gives sommeren 2018. 

Læs mere

Listen over de 120 skoler