Der blev snakket om tyskprøvens status, da formand Tine Jespersen (helt til venstre) og næstformand Carl Kinzs (helt til højre) mødtes med ministeren i fredags.
Foto: Tysklærerforeningen
Tysklærerforening efter ministermøde: Øg chancen for at trække tysk
Tilfredsheden er stor hos Tysklærerforeningen efter første møde med ministeren, selvom hun vendte tommelfingeren ned til foreningens forslag. Skru op for sandsynligheden for at trække faget til prøven, foreslår foreningen i stedet.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Fredag i sidste uge mødte formand og næstformand i Tysklærerforeningen op på undervisningsminister Merete Riisagers kontor med godt 600 underskrifter fra tysklærere og sympatitilkendegivelser fra otte tidligere ministerielle fagkonsulenter for tysk.
Formålet med underskriftsindsamlingen var at styrke tyskfaget i grundskolen ved at gøre fagets mundtlige afgangsprøve obligatorisk for alle elever og hermed til en fast bestanddel på listen over de fag, eleverne skal prøves i ved 9. klassesprøven.
Blog: Overrækkelse af godt 600 underskrifter til undervisningsminister Merete Riisager for Ligestilling af de mundtlige prøver i engelsk og tysk
Det afviste ministeren, men alligevel er der klar tilfredshed at spore hos foreningens formand, Tine Jespersen.
"Jeg står tilbage med en oplevelse af, at hun lyttede til os. Hun giver sig ikke lige umiddelbart. Men hun lukkede ikke helt ned for vores ideer. Så der tegner sig nogle åbninger, hvilket er rigtigt interessant", lyder det fra foreningens formand.
Ministeriet: Obligatorisk er ti gange så dyr
Ved sin side havde Merete Riisager kontorchef for Prøver, Eksamen og Test Rasmus Vanggaard Knudsen. Ifølge ham vil det føre til en tidobling af prøveudgifterne til tysk, hvis faget fremover skulle gøres obligatorisk.
"Vi fik at vide, at en udtræksprøve koster 4 millioner kroner, mens de obligatoriske koster 40 millioner", fortæller Tine Jespersen.
Riisager vil ikke gøre tysk obligatorisk
Ifølge næstformand Carl Kinze er det dog vigtigt at være opmærksom på, at en indførelse af en obligatorisk mundtlig tyskprøve ikke nødvendigvis skal ses som en af tidobling prøveregningen.
"En ny prøveform vil naturligvis koste flere penge på kort sigt, men det kan også ses som en investering på den lange bane. Det er jo ikke ualmindeligt, at finansmodeller medregner gavnlige effekter", siger han.
Tysklærerforeningen: Skru op for udtræksprocenten
Under samtalen på ministerens kontor snakkede parterne kort om muligheden for at ændre den landsdækkende udtræksprocent for tysk, så sandsynligheden for at trække faget løbende blev opjusteret over en årrække.
"Det var noget, vi kom til at snakke om i løbet af samtalen. Og det ligger jo også lige til højrebenet, at man ikke bare kan få det hele fra dag ét, selvom vi selvfølgelig godt kunne tænke os det sådan. En større udtræksprocent ville vi imidlertid være meget interesseret i", fortæller næstformanden.
Blog: Åbent brev til undervisningsminister Merete Riisager
Flere kommuner har ifølge foreningen en forsøgsordning med obligatorisk afgangsprøve i mundtlig tysk i støbeskeen, og Tønder Kommune er allerede i færd med at søge ministeriet om lov.
Tysk skal være mere anvendeligt
På mødet blev der også snakket om indholdet af undervisningen. Carl Kinze oplevede, at ministeren noterede sig, at han sagde, at man skulle have mere fagligt indhold ind i tysk, som man gør faget mere anvendeligt, sådan som vi i højere grad tænker om dansk og engelsk".
"Den tyske wikipedia, som er den næststørste efter den engelske, har tit en mere nuanceret, alternativ og supplerende fortolkning af mange sager. Vi skal huske på, at hvis vi alene underlægger os engelsk, så underlægger vi os en angelsaksisk fortolkning og tænkemåde. Og den stemmer ikke altid overens med de opfattelser vi har af virkeligheden her i Danmark".
Blog: Undervisningsminister Merete Riisager svarer på 'Åbent brev' fra Tysklærerforeningen for Grundskolen
"Så det vil være godt, hvis man kunne begynde at supplere op med 'flere sprogkanaler' i naturfag og samfundsfag", fortæller næstformanden.